Software Finland ry:n toimitusjohtajan Rasmus Roihan mukaan inhouse-yhtiöiden kasvanut rooli on aiheuttanut päänvaivaa yhä useammalle ohjelmistoyritykselle.
Software Finland ry:n toimitusjohtajan Rasmus Roihan mukaan inhouse-yhtiöiden kasvanut rooli on aiheuttanut päänvaivaa yhä useammalle ohjelmistoyritykselle. Kuva: Getty Images

Ohjelmistoala kiittää KKV:n Sarastia-päätöstä: ”Puliveivaus ei kestä päivänvaloa”

Inhouse-hankinnat kyseenalaistava Kilpailu- ja kuluttajaviraston päätös on ohjelmistoalan mielestä merkittävä linjaus.

Uutisoimme äskettäin Kilpailu ja kuluttajaviraston (KKV) päätöksestä liittyen inhouse-yhtiö Sarastiaan. Päätöksen taustalla oli Suomen Yrittäjien ja muiden elinkeinoelämän järjestöjen vaatimus julkisen kilpailutuksen selvittämisestä.

KKV:n mukaan Sarastia ei ole Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sidosyksikkö, joten hankinta olisi pitänyt kilpailuttaa. Virasto toivoo markkinaoikeuden ratkaisun selkeyttävän sidosyksikköhankintojen käyttöedellytyksiä.

”Vievät elinvoimaa”

Software Finland ry:n toimitusjohtajan Rasmus Roihan mukaan inhouse-yhtiöiden kasvanut rooli on aiheuttanut päänvaivaa yhä useammalle ohjelmistoyritykselle.

KKV:n päätös kyseenalaistaa julkisten toimijoiden hankinnat inhouse-yhtiöiltä. KKV lähettää Vantaan ja Keravan lähes 10 miljoonan euron inhouse-hankinnan Sarastialta markkinaoikeuteen, eli inhouse-järjestelyjen laillisuus punnitaan nyt oikeuslaitoksessa.

– Inhouse-hankinnat ovat olleet julkiselle sektorille varoventtiili, jolla julkiset hankinnat on kierretty ja samalla suljettu ohjelmistoyritykset pois hankinnoista. Päätös on uraauurtava. KKV on nyt linjannut, ettei tällainen puliveivaus kestä päivänvaloa, Roiha sanoo.

Software Finlandin jäsenilleen tekemän kyselyn mukaan julkisyhteisöjen omistamia inhouse-yhtiöitä pidetään lähinnä ”pakollisena pahana”. Julkisen sektorin kanssa työskentelevien ohjelmistoyritysten kanta on murskaava.

– Viesti ohjelmistoyrityksiltä ei voisi olla selvempi: yrityksistä 91 prosenttia tekisi mieluiten kauppaa suoraan julkisasiakkaiden kanssa. Inhouse-yhtiöt ovat olleet myös viennin tulppa, sillä ne eivät voi palveluitaan viedä. Inhouse-yhtiöt ovat vieneet elinvoimaa markkinaehtoisilta softafirmoilta, joille vienti on jopa miljardien mahdollisuus, Roiha jatkaa.

”Huolestuttavinta markkinoiden vääristyminen”

Software Finlandin tiedotteessa KKV-päätöstä kommentoi Roihan ohella liiketoiminnan kehittämiseen erikoistuneen ohjelmistoyritys Alfamen toimitusjohtaja Janne Tirkkonen

– Huolestuttavinta on ollut markkinoiden vääristyminen. Inhouse-yhtiöiden toiminta on alkanut karata alkuperäisestä tavoitteesta, joka oli suurelta osin hankintojen helpottaminen vaikeissa tilanteissa. Tässä on varmasti ollut hyvä tarkoitus, mutta kun inhouse-yhtiöt alkavat hilata omilta julkisilta omistajiltaan saatuja hintoja ylös ja houkutella sen turvin työntekijöitä vapailta markkinoilta, niin kehitys ei ole tervettä. Siksi KKV:n linjaus on todella tärkeä, Tirkkonen sanoo.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue hankki viime vuonna henkilöstöhallinnon palvelut ja niihin kuuluvat järjestelmät ilman kilpailutusta suorahankintana Sarastialta. Runsaan yhdeksän miljoonan 9,3 euron arvoinen hankinta tehtiin sidosyksikköhankintana. Vantaan-Keravan hyvinvointialue omistaa 0,04 prosentin osuuden Sarastian osakekannasta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen