Yrityksen fyysinen turvallisuus
Asiantuntija suosittelee perinteisten lukkojen vaihtamista digitaalisiin lukkoihin. Kuva: Getty Images
29.9.2022 klo 12:20
Uutinen

Oletko miettinyt, kuka yrityksesi tiloissa liikkuu? Asiantuntija varoittaa riskeistä: ”Pitäisin perinteiset avaimet vain varalla” – Lue vinkit

Yrityksen turvallisuusriskeihin perehtynyt asiantuntija kehottaa yrityksiä satsaamaan valvontakameroiden kuvanlaatuun.

Asiantuntija painottaa, että yrityksen turvallisuusajattelun tulisi aina ulottua myös fyysisen turvallisuuden puolelle. Se ei kuitenkaan tarkoita, että asia pitäisi erottaa tietoturvasta.

– Jos mahdollista, luopuisin perinteisistä avaimista, mutta en kokonaan. Pitäisi ne varmuuden vuoksi, jos kaikki muu pettää, helsinkiläisen Loihde Trust Oy:n johtava tietoturva-asiantuntija Benjamin Särkkä sanoo.

Hän kehottaa yrittäjiä miettimään ensimmäisenä omaa uhkaprofiiliaan eli sitä, mitkä tilat tai tiedot ovat ensiarvoisen tärkeitä suojaamisen kannalta.

– Kaikki yritykset ovat jollain tavalla digitaalisessa maailmassa. Tietojen suojaaminen pitää ulottaa myös fyysiseen maailmaan.

Särkkä opastaa määrittämään henkilöt, joiden vastuulla turvallisuus on.

– Pienissä yrityksissä tämä voi olla vain yhden henkilön vastuulla. Siinä tapauksessa olisi hyvä miettiä, miten vastuu saadaan tarpeen tullen ulkoistettua esimerkiksi työntekijälle tai vartiointiliikkeelle, jotta esimerkiksi yrittäjällä ei ole jatkuvaa vastuuta tilojen turvallisuudesta.

Vinkit yrityksen fyysisen turvallisuuden parantamiseen

1. Jos mahdollista, vaihda lukot digitaalisiin

Fyysisen avaimen kadottaminen vaarantaa aina fyysisen tilan turvallisuuden. Vaihtoehtona perinteiselle avaimelle on RFID-teknologiaan perustuva kulkuavain, jonka kadotessa lätkästä tulee korkeintaan muoviroskaa. Digitaalisen avaimen etuna on, että kulkuoikeus voidaan rajoittaa toimistoaikojen ulkopuolella vain yrittäjälle tai it-järjestelmästä vastaavalle työntekijälle. Fyysisellä avaimella tätä ei ole helppoa toteuttaa.

Särkän mukaan alkuinvestointi digitaalisiin lukkoihin voi olla isompi kuin perinteisiin lukkoihin, mutta muunneltavuus on huomattavasti parempi.

– Lisäominaisuudet digitaalisissa lukoissa ovat merkittävästi paremmat kuin fyysisissä lukoissa.

2. Käytä kameravalvontaa oikein

Nykyaikainen kameravalvonta mahdollistaa kasvojen- tai liikkeentunnistuksen ja hälytykset suoraan valitun käyttäjän älypuhelimeen.

– Teknologian ansiosta ulkoistettua turvallisuuspalvelua ei välttämättä enää tarvita, koska laitteistoa voi ylläpitää itse. Tämän ansiosta kokonaiskustannus ei ole välttämättä haaste pienyrittäjällekään.

Särkkä neuvoo, että kameravalvonnan pitäisi lähtökohtaisesti olla aina tallentava.

– Isoin kompastuskivi on se, että kameran kuva on liian huonolaatuinen. Tällöin hyöty on näennäinen. Kun jotain on tapahtunut, ei saada selvää henkilön kasvoista tai ei pystytä lukemaan rekisterinumeroa. Kuvan laadun ohella tärkeää on se, että kamerat sijoitetaan niin, että kuvasta nähdään paitsi sisäänkäynti, myös reitit, joista alueelle pääsee.

3. Rajoita kulkuoikeuksia

Särkkä kehottaa rajaamaan eri tilojen kulkuoikeudet niille henkilöille, joilla on suurin tarve päästä kyseiseen tilaan.

– Kaikki määräytyy tilojen käyttötarkoituksen mukaan. Jos yrityksessä on käytössään useita eri tiloja, on syytä miettiä, onko kaikissa tiloissa samat turvavaatimukset. Yksi tila voidaan rajata turvalliseksi, johon kulkuoikeus on vain rajatulla määrällä työntekijöitä. Tällaisessa tilassa voidaan säilyttää esimerkiksi tärkeitä tietoja ja asiakirjoja. Sitten voi olla tila, johon asiakkaan voi tuoda valvotusti ja yksi tila, joka on varattu yleiseen seurusteluun. 

Joissain tapauksissa voi olla ongelma, että ulkopuolisilla henkilöillä kuten ulkoistettujen palveluiden työntekijöillä on pääsy yrityksen tiloihin.

– Tällaisilla henkilöillä on oltava pääsy vain tiloihin, joissa ei ole mitään arkaluontoista tai varastettavaa. Toki on se riski, että joku pääsee hajottamaan tai töhrimään jotain. Turvallisuusnäkökulmasta se on kuitenkin pienempi riski kuin se, että tiloista varastetaan arkaluontoista tietoa.

Pauli Reinikainen