24.6.2020 klo 15:19
Uutinen

Oppisopimuskoulutus tuo uutta virtaa yritykseen – Moni opiskelija jää Hakevuoreen töihin

– Opiskelijat ovat juuri niin hyvää työvoimaa, kun heitä osataan ja ennätetään ohjata, Hakevuori Oy:n toimitusjohtaja Reijo Wuorio tietää.

Yrittäjä, toimitusjohtaja Reijo Wuoriolla on jo kahdenkymmenen vuoden kokemus ammatillisen koulutuksen hyödyntämisestä Hakevuori Oy:ssä. Yritys tuottaa haketta teollisuuden tarpeisiin.

Wuorio kertoo yhteensä 25 opiskelijan tai juuri koulusta valmistuneen harjoitelleen ja työskennelleen yrityksessä. Monesta heistä on saatu osaavaa työvoimaa opintojen jälkeen.

– Aluksi nuoret tulivat ”hallille norkoilemaan” ja hakemaan meiltä harjoittelupaikkaa. Viimeiset 10 vuotta olemme tehneet virallista yhteistyötä muun muassa Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudan kanssa, Reijo Wuorio kertoo.

Hakevuori Oy on yksi merkittävimmistä hakkeen tuottajia Suomessa. Yrittäjätarina alkoi vuonna 2001, kun Uudellamaalla – Pukkilassa, Monninkylässä ja Pornaisissa – alettiin kehittämään biolämpölaitoksia. Lisäksi eri rakennustyömailla oli risuja ja ylilahoja runkopuita, jotka eivät kelvanneet mihinkään.

Hakevuori Oy yhtiöitettiin vuonna 2007 ja niin yksinyrittäjänä toimineesta Wuoriosta tuli suuren yrityksen omistaja ja johtaja.

Yritys toimii Uudellamaalla ja Päijät-Hämeen alueilla. Sen toimialaan kuuluvat energiapuun hankinta, haketus, hakkeenmyynti sekä puunhankinta, puunkorjuu ja puunmyynti. Myös puuston poisto tonteilta kuuluu yrityksen toimintaan.

– Haketimme viime vuonna 1,2 miljoonaa kuutiota haketta. Hakkureiden hankinnassa pyrimme olemaan kehityksen kärjessä, ja meille tulee joka vuosi uusi kone. Huollamme kaikki koneet itse, joka vaatii omaa osaamista, Reijo Wuorio kertoo.

Opiskelijoiden työ on monipuolista

Yrityksessä on tällä hetkellä 38 työntekijää. Antti Sikkara opiskelee rakennusalan perustutkintoa, maanrakennuskoneen kuljettajan osaamisalaa, ja työskentelee Hakevuori Oy:ssä toista kesää. Yrityksessä on myös toinen kesätyöntekijä, joka opiskelee metsäalan perustutkintoa. Molemmat työskentelevät oppisopimuksella – toinen metsässä ja toinen terminaalissa bioenergian parissa.

Työ on monipuolista. Opiskelijoiden työtehtäviin kuuluvat esimerkiksi koneiden ja niiden hyttien hoitaminen ja puhtaana pito sekä paperityöt ja rahtikirjojen pito.

– Opiskelijalle metsäkoneen ajo on vielä vaikeaa; hän voi harjoitella ja seurata sivusta. Voisimme Keudan kanssa pohtia, miten ajoa harjoiteltaisiin enemmän koulussa, Wuorio toteaa.

Paras lopputulos hyvällä ohjauksella – palaute tärkeää

Opiskelijoiden hän toivoo olevan yrityksessä mieluiten pitkiä jaksoja kerrallaan. He ovat yrityksessä täyttä työvoimaa, joten yrittäjä kokee velvollisuudekseen opettaa heitä hyvin. Wuorio toimii itse työpaikkaohjaajana.

– Ohjaan itse kentällä paljon. Opiskelijat ovat juuri niin hyvää työvoimaa, kun heitä osataan ja ennätetään ohjata. Niin positiivisen kuin kehittävän palautteen antaminen on tärkeää. Esimerkiksi virheitä voi aina sattua tai jotakin mennä rikki. Joskus myös kellon suhteen on haasteellista, kertoo Wuorio.

Opiskelijoiden ohjauksessa Wuorion mielestä palkitsevinta on nähdä opiskelijoiden kehittyvän työssään. Joku toinen kehittyy toisessa asiassa nopeammin kuin toinen. Tuki on tärkeää.

– Parasta on ohjauksen palkitsevuus. Olemme esimerkiksi opiskelijan valmistuttua juoneet kahvit yhdessä niin, että vanhemmatkin ovat mukana. Se on hieno hetki, Wuorio kertoo.

Reijo Wuorio kannustaa muita yrittäjiä tarttumaan haasteeseen ja ottamaan oppisopimusopiskelijoita töihin. Nuoret saavat näin tuntumaa alasta. Opiskelijan ohjaukseen tulisi löytyä aikaa ainakin 15-30 minuuttia päivässä.

– Jos aikaa ohjaukseen ei löydy, ei opiskelijaa kannata ottaa, toteaa Wuorio.

Vaahtosammuttimen käyttöä pitaa opetella

Opiskelijat tuovat työyhteisöön oman työpanoksensa lisäksi innokkuutta ja työvoimaa, kertoo Hakevuori Oy:n talous- ja hr-päällikkö Ene Korhonen.

– Moni yrityksessä koulutettu on jäänyt yritykseen töihin, Korhonen kertoo.

Tiivis yhteistyö hyödyttää niin yrityksiä kuin oppilaitoksia

Oppilaitoksia Wuorio rohkaisee tekemään yhteistyötä yrittäjien kanssa. Myös pientä tulipalon sammuttamista pitäisi harjoitella koulussa.

– Tulityökortti taskussa ei riitä, vaan opiskelijoiden pitäisi harjoitella vaahtosammuttimien käyttöä, Wuorio mainitsee.

Asiakkuuspäällikkö Päivi Ranto Keudan yritys- ja elinvoimapalveluista kannustaa myös tiiviiseen yhteistyöhön. Hän muistuttaa, että ammatillinen koulutus on nykyisin ympärivuotista, jolloin opiskelijat voivat työskennellä yrityksissä ympäri vuoden. Työelämässä oppiminen voi kestää kesätyön ajan, eripituisina jaksoina opintojen lomassa tai mahdollisesti jopa yhtenäisenä jaksona opintojen loppuun saakka. Opintoja täydennetään tarpeen mukaan oppilaitosopiskelulla.

– Joustavuuden suhteen olemme menossa hyvään suuntaan ja on upeaa, että yritykset mahdollistavat nuorten opiskelun työpaikoilla. Työelämästä tulevat signaalit muistuttavat meitä oppilaitosten väkeä ydintehtävästämme: tuottaa osaajia työelämän tarpeisiin, Ranto toteaa.

Lue lisää ammatillisesta koulutuksesta täältä.

Tule mukaan Ammatillinen koulutus yhdistää -verkkoseminaariin 6.10.!

Anne Öhman

anne.ohman (at) yrittajat.fi