Yhtenäispatentti tarjoaa uuden vaihtoehdon perinteisen eurooppapatentin rinnalle.
Yhtenäispatentti tarjoaa uuden vaihtoehdon perinteisen eurooppapatentin rinnalle. Kuva: Getty Images
8.3.2023 klo 09:14
Uutinen

Patentteihin tulossa merkittävä uudistus, joka lisää myös riskejä – ”Yritysten oltava valppaana”

Innovaatioita ja teknologiaa käyttäville yrityksille tulossa oleva patenttiuudistus merkitsee uusia mahdollisuuksia, mutta myös riskejä.

Ensi kesäkuussa voimaan astuva yhtenäispatenttijärjestelmä Unitary Patent merkitsee isoja muutoksia patentteihin.

Yhtenäispatenttijärjestelmä sisältää kaksi osaa, yhtenäispatentin ja yhdistetyn patenttituomioistuimen. Yhtenäispatentti on käytännössä uusi vaihtoehto keksintöjen suojaamiseen Euroopassa. Ero perinteiseen eurooppapatenttiin on se, että yhtenäispatentti on suoraan myöntämisensä jälkeen voimassa kaikissa järjestelmään kuuluvissa EU-maissa. Aikaisemmin tällainen mahdollisuus on koskenut tavaramerkkejä ja malleja, mutta ei patentteja.

”Keventää hallinnollista työtä”

Suomen Yrittäjien asiantuntija Albert Mäkelä avaa patenttiuudistusta ja sen merkitystä tuoreessa blogissaan.

”Yhtenäispatentti tekee keksinnön Euroopan laajuisesta suojaamisesta helpompaa ja kustannustehokkaampaa. Myös kaikki patenttia koskevat toimet tapahtuvat yhtenäisesti ilman erillisiä toimia eri maissa. Tämä keventää hallinnollista työtä ja säästää yrityksen kustannuksia”, Mäkelä kirjoittaa.

Yhtenäispatentti tarjoaa uuden vaihtoehdon perinteisen eurooppapatentin rinnalle. Patentinhaltija voi halutessaan saattaa patentin kerralla voimaan kaikissa yhtenäispatenttijärjestelmässä mukana olevissa maissa. Järjestelmässä on aluksi mukana 17 EU-jäsenmaata.

Tavaramerkkejä ja malleja on voinut tähän asti suojata EU-tavaramerkeilllä ja yhteisömalleilla, mutta keksinnöiltä vastaava suoja on puuttunut.

Voi rajoittaa yritysten toimintavapautta

Mäkelän mukaan uudistuksen mukanaan tuoma patenttien määrän kasvu voi lisätä yrityksen riskiä kilpailijoiden patenttien loukkaamiseen.

”Erityisesti teollisuudessa toimivien yritysten on syytä seurata kilpailijoiden patentteja ja toimintaa, jotta yritys ei toiminnassaan loukkaa toisten oikeuksia. Yritysten on oltava valppaana, sillä vaikka yritys ei itse olisi patentoinut mitään, se saattaa käyttää muiden patentoimaa teknologiaa toiminnassaan”, hän kirjoittaa blogissa.

Koska patentti antaa yksinoikeuden sen ammattimaiseen hyödyntämiseen, niiden määrän kasvu voi rajoittaa yritysten toimintavapautta Suomessa. Samalla mahdollisuus patentin loukkaukseen kasvaa, mikä yritysten täytyy huomioida entistä tarkemmin.

Patentti- ja rekisterihallitus kehottaa yrityksiä seuraamaan kilpailijoiden patentointia, vaikka ne eivät itse aktiivisesti suojaisi keksintöjään patentoimalla. Euroopan patenttivirasto tulee ylläpitämään myönnetyistä yhtenäispatenteista rekisteriä, josta niitä voi kuka tahansa vapaasti etsiä.

Yhtenäispatentit myöntää Euroopan patenttivirasto EPO. Se myöntää edelleen myös perinteiset eurooppapatentit. Patentin hakeminen EPOsta ei muutu vaan eurooppapatentin myöntämisen jälkeen patentinhakija voi pyytää sen rekisteröimistä yhtenäispatenttina. Yhtenäispatentti on mahdollinen kaikille järjestelmän alkamisen jälkeen myönnetyille eurooppapatenteille, ja sitä tulee hakea kuukauden kuluessa patentin myöntämisestä.

Yhtenäispatentti tarjoaa hakijalle eurooppapatenttia edullisemman vaihtoehdon silloin, kun patentti halutaan voimaan vähintään neljässä mukana olevassa EU-maassa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen