Pääministeri Petteri Orpo. Kuva: Emil Bobyrev
22.10.2022 klo 11:16
Uutinen

Petteri Orpo ei pidä siitä, millaisen paikan hallitus on näyttänyt yrittäjille: ”Yrittäjyyden maaperää ei ole kasteltu”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan Suomen valtiontalouden tasapainottaminen vie kaksi vaalikautta.

Petteri Orpo (kok) puhui lauantaina Tampereen Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä, jotka huipentuvat tänään vuotuisten yrittäjäpalkintojen jakamiseen. Sitä ennen Tampere-talolla käydään Yrittäjien puheenjohtajavaali.

Puheensa alussa Orpo kritisoi nykyisen hallituksen yrityspolitiikkaa ja otti kantaa myös osin epäonnistuneisiin koronatukiin sekä muun muassa mielestään epäonnistuneeseen jätelain uudistukseen.

– Yrittäjyyden maaperää ei kuluneella hallituskaudella ole lannoitettu, ei kasteltu. Vasemmistohallitus on kerta toisensa jälkeen näyttänyt yrityksille paikan ja se paikka on ollut sivussa, Orpo summasi.

Eduskuntavaaleihin valmistautuva kokoomus odottaa, että politiikka muuttuu ja että yrittämiseen kannustetaan tarmokkaammin kuin nykyisen hallituksen aikana.

Orpo nosti esille Suomen kasvavan velkaantumisasteen. Suomi on ottamassa ensi vuodelle uutta velkaa yli kahdeksan miljardia euroa. 

– Yhdessä vaalikaudessa velka tulee kasvamaan lähes 40 miljardilla. Luvut ovat pysäyttäviä. Kriisit ovat toimineet peittona sille, ettei hallituksella ole ollut minkäänlaista ajatusta talouden tasapainottamisesta, Orpo jatkoi. Hän uskoo, että seuraava hallitus joutuu käyttämään ”punakynää” sopeuttaakseen menoja. Urakasta selviäminen vaatii Orpon mukaan kaksi vaalikautta.

”Oppisopimuskoulutusta lisättävä”

Sopeuttamisen lisäksi Orpo peräänkuuluttaa tulojen lisäämistä talouskasvua ryydittämällä. Siinä yrittäjillä on Orpon mukaan keskeinen merkitys.

– Ensimmäiseksi tarvitsemme osaamista ja innovaatioita, yritystoiminnan ideoita. Toiseksi tarvitsemme rohkeita ihmisiä, jotka ovat valmiita lähtemään yrittäjiksi tai laajentamaan yritystoimintaansa. Kolmas elementti on rahoitus ja investoinnit, jotta yritys pääsee liikkeelle.  Neljäntenä kasvun kaavan osana on yrittämiselle otolliset olosuhteet, Orpo listasi. Hän painotti myös koulutuksen merkitystä, jotta heikentyneet oppimistulokset saadaan takavuosien tasolle.

– Toisen asteen ammatillisen koulutuksen taso on nostettava vastaamaan yritysten tarpeita, jotta yrittäjän ei tarvitse aloittaa työntekijän koulutusta alusta. Erilaisia polkuja ammattiin on tuettava lisäämällä esimerkiksi oppisopimuskoulutusta.

Tärkeänä osana kasvu-uralle pääsyyn Orpo mainitsi investoinnit tuotekehitykseen. Kokoomuksen tavoitteena on nostaa tki-rahoitus neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta ja ottaa pysyvästi käyttöön yritysten laaja tki-vähennysoikeus.

Jyrkkä ei exit-verolle

Yritysten verotusta Orpo ei kiristäisi. Sen sijaan yritysten ja osinkojen verotusta hän muuttaisi niin, että yritysten kasvulle ja pörssilistautumiselle on mahdollisimman vähän esteitä. Listaamattomien yritysten omistajien verotuksen kiristämiselle hän antaa rukkaset.

– Haluamme keventää työn verotusta. Verotuksen pitää olla sellaista, että varhaiseen aamuvuoroon nouseminen palkitsee aina enemmän kuin se, että ikkunaverhon raosta seuraa naapurin lähtöä töihin. Sanomme ei kasvua hidastaville veroille ja vasemmistohallituksen keksimälle exit-verolle. Se vain heikentää Suomen houkuttelevuutta maailmalla. Tämä vero on taas yksi este investointien ja osaajien saamiselle Suomeen. Esimerkiksi startupeista tulee jo viestejä, että yritykset sijoittuvat nyt muualle, vaikka olivat tulossa Suomeen, Orpo huomautti.

Osansa puheessa sai myös paheneva osaajapula, jonka yhdeksi ratkaisuksi Orpo ehdotti parempia mahdollisuuksia suoriin rekrytointeihin ulkomailta. Hän otti kantaa myös työehtosopimuksiin.

– Henkilöstö on yrittäjän tärkein voimavara. Siksi voimme myös lisätä paikallista sopimista. Työehtosopimuksia on saatava soveltaa järjestäytymättömissä yrityksissä ja toisin sopimisen kieltoja on purettava. Suuri murhe toimintaympäristössä on liiallinen sääntely, byrokratia ja luvitusjono.

Pauli Reinikainen