YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

30.1.2019 klo 16:17
Uutinen

Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakuntapalkinto Sastamalaan

Parkano ylsi kakkoseksi ja Lempäälä oli tiukan kisan kolmas

Pirkanmaan Yrittäjät ja Pirkanmaan liitto palkitsivat vuoden Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakunnan keskiviikkona 30. tammikuuta Ylöjärvellä. Voittajaksi parhailla pisteillä ylsi Sastamalan kaupunki. Yrittäjyys- ja elinvoimakunnan tittelistä kisasivat kaikki 22 Pirkanmaan kuntaa. Voittaja löytyi ensimmäistä kertaa Tampereen kaupunkiseudun ulkopuolelta.

Vuosittain järjestettävässä kilpailussa arvioidaan kunnan toimintojen yritysmyönteisyyttä sekä elinvoimatekijöitä. Sastamalan kanssa tiukimman kisan kävivät Parkano, joka sijoittui kisassa toiselle sijalle ja vuoden 2017 voittaja Lempäälä, joka sijoittui tämän vuoden kisassa kolmanneksi. Kärkikolmikon lisäksi Ruovesi palkittiin kuntana, joka vuoden 2018 aikana kohensi eniten omaa elinvoima-asemaansa.

– Sastamala ylsi ykkössijalle olemalla vahva arvioinnin jokaisella osa-alueella. Erityisesti kiitosta saivat pitkäjänteinen ja ketterä yhteistyö yrityselämän ja oppilaitosten välillä, tehokas edunvalvonta muun muassa kulkuyhteyksien kehittämisessä sekä paikkakunnalla vallitseva tekemisen meininki, joka näkyy muun muassa valtavana määränä erilaisia tapahtumia, elinkeinoasioiden päällikkö Maria Virtanen Pirkanmaan Yrittäjistä listaa palkintoperusteita.

Palkintopallille oli tunkua

Kilpailussa kakkossijalle hyvin pienellä marginaalilla sijoittui Parkano. Kunnan vahvuuksina arvioinnissa pidettiin ennakkoluulotonta kokeilukulttuuria sekä nopeaa reagointikykyä.

– Tästä hyvä esimerkki on kunnan ja kehitysyhtiön nopeat toimenpiteet työvoiman saatavuuden varmistamiseksi. Parkanossa on myös ymmärretty kunnan, yritysten ja oppilaitosten välisen yhteistyön merkitys alueen elinvoimalle. Kiitosta saa myös naapurikuntien kanssa tehtävä kunta- ja maakuntarajat ylittävä yhteistyö, summaa Virtanen.

Joka vuosi kilpailussa kolmen parhaan joukkoon sijoittunut Lempäälä oli palkintokorokkeella tänäkin vuonna. Virtasen mukaan monipuolisesti yrittäjäystävälliseksi jo aiemminkin tiedetty kunta sai tänä vuonna erityistä kiitosta asukkaita ja yrittäjiä kiitettävästi osallistaneesta kuntakeskuksen kehitystyöstä sekä yrittäjämyönteisen ajattelutavan läpiviemisestä kaikissa kunnan palveluissa.

– Kaiken kaikkiaan kilpailu oli hyvin tasainen. Aivan kärkikolmikon kintereille ylsi joukko muita kuntia, mikä tekee seuraavasta kisasta entistäkin jännittävämmän, Virtanen ennakoi.

Virtanen korostaa, että Parkano on myös oiva esimerkki siitä, että kilpailussa voi pärjätä myös pienemmän kokoluokan kunta.

– Pienen kunnan etu voi olla ketteryys, kekseliäisyys, yhteistyökyky ja vahva yhteinen tahtotila. Omalla aktiivisuudella ja paikallisten tahojen yhteistyöllä saadaan myönteistä kehitystä aikaan ja oikeilla toimenpiteillä kehitys voi olla hyvinkin merkityksellistä, Virtanen huomauttaa.

Kilpailu kannustaa elinvoimatekijöiden kehittämiseen

Yrittäjyys- ja elinvoimakunta -kilpailussa arvioidaan muun muassa yritysvaikutusarviointien käyttöä kunnan päätöksenteossa, elinkeinopalveluiden toimivuutta sekä yrittäjyyskasvatusta. Tämän vuoden arvioinnissa painotettiin kunnan ja yrittäjien välistä yhteistyötä, kunnan hankintapolitiikkaa sekä kunnan konkreettisia tekoja yrittäjyyden edistämiseksi.

Maria Virtanen kertoo olevansa hyvin tyytyväinen kilpailun aikaansaamaan muutokseen.

– Kahden vuoden aikana on tapahtunut selvää myönteistä kehitystä jokaisessa Pirkanmaan kunnassa, ja kuntien yritysmyönteiset tavoitteet ovat alkaneet konkretisoitua sanoista teoiksi, Virtanen perustelee. Hänen mukaansa kuntien välinen hyvässä hengessä tapahtuva kisailu on muutenkin kirittänyt Pirkanmaan kuntia.

– Se on vahvistanut kuntien ja yrittäjien vuoropuhelua ja yhteistyötä ja tuonut esiin niin kehittämisen paikkoja ja onnistumisia kuin myös hyviä käytäntöjä, joista inspiroitua.

– On koko Pirkanmaan etu, että sen kunnat ovat hyviä kasvu- ja elinympäristöjä sekä kunnan asukkaille että yrityksille kuin myös uusille ideoille, Virtanen sanoo.


Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakunta -kilpailu

Vuosittain järjestettävässä kilpailussa arvioidaan kunnan toimintojen yritysmyönteisyyttä sekä elinvoimatekijöitä. Kukin kunta arvioi niitä omalta osaltaan niin, että työhön osallistuvat sekä yrittäjäjärjestön paikallisyhdistykset että kunnan edustajat.

Kilpailu järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Kilpailun ovat aikaisemmin voittaneet Lempäälän kunta (2017) ja Ylöjärven kaupunki (2018). Voittajalla on oikeus käyttää vuoden ajan Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakunta -nimikettä. Kilpailun toteuttavat yhteistyössä Pirkanmaan Yrittäjät ja Pirkanmaan liitto.