YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien Kasvun suunta -kysely: Pk-yritysten näkymissä toiveikkuutta

Kasvun suunta -kyselyn diat tästä

TIIVISTYS:

  • Yrittäjien usko oman liiketoimintansa kasvuun on kasvanut viime vuoteen verrattuna, vastaajista peräti 72 % uskoo liikevaihtonsa pysyvän samana tai kasvavan ensi vuonna vähintään 19 %, kun viime vuonna vastaava luku oli 61 %. Vastaajista 15 % ennakoi liikevaihtonsa painuvan miinukselle. Euromääräiset liikevaihdon kasvuodotukset ovat kasvaneet edellisen vuoden 34.000 eurosta 61.000 euroon.
  • Uutena kysymyksenä kysyttiin kuluvan vuoden ennustetta yrityksen tuloksesta. Tappiollista tulosta odottaa 19 % vastaajista ja 81 % odottaa voitollista tulosta,
  • Yritysten kasvuhakuisuus on laskenut edelliseen kyselyyn verrattuna (60 % > 53 %).
  • Kasvua haetaan ensisijaisesti myynnin ja markkinoinnin tehostamisella (61 %) sekä monipuolisilla kehittämistoimenpiteillä.
  • Kasvua rajoittavat eniten yrittäjän oma jaksaminen (45 %) kilpailutilanne (31 %), osaavan työvoima löytäminen (30 %) sekä kysynnän riittämättömyys (25 %).
  • Vastaajista 63 % aikoo pitää henkilöstömääränsä ennallaan ja 30 % ilmoitti lisäävänsä työntekijöidensä määrää vuoden 2025 aikana.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät toteuttivat syyskuussa 2024 Yritysten kasvun suunta –kyselyn. Edellinen vastaava kysely toteutettiin marras-joulukuussa 2023. Tällä kertaa kyselyyn vastasi 220 yrittäjää. Vastaajista 31 % toimii yksinyrittäjinä ja loput ovat työllistäviä yrityksiä. Kyselyllä haluttiin selvittää yritysten tilannetta, kasvua sekä kasvun keinoja ja odotuksia vuodelle 2025.

Tilikauden tulosodotukset plussalla

Uutena kysymyksenä kysyttiin kuluvan vuoden tulosennustetta. Vastaajista valtaosa odottaa voitollista tulosta (81 %) ja 56 % odottaa alle 50.000 euron voitollista tulosta. Vastaajista 19 % odottaa tappiollista tulosta ja 15 % odottaa alle 50.000 euron tappiota.

Kasvuhakuisuudessa maltillisuutta

Maakunnan yritysten kasvuhakuisuus on maltillisempaa aiempaan verrattuna. Viime vuonna 60 % ilmoitti olevansa joko voimakkaasti kasvua hakevia tai mahdollisuuksien mukaan kasvavia yrityksiä, tämän vuoden kyselyssä vastaava luku on 53 %. Voimakkainta kasvuhakuisuus on teollisuuden toimialalla (92 %) ja maltillisinta kuljetuksen toimialalla (36 %).

Liikevaihto-odotuksissa myönteinen vire

Maltillisesta kasvuhakuisuudesta huolimatta seuraavan vuoden liikevaihto-odotuksissa on myönteisiä näkymiä. Vastaajista 11 % odottaa liikevaihtonsa pysyvän kuluvan vuoden tasolla, peräti 74 % odottaa positiivista liikevaihdon muutosta ja vain 15 % liikevaihdon supistumista, kun vastaava luku viime vuonna oli 28 %. Euroissa vastaajien yhteenlaskettu arvio liikevaihdosta vuodelle 2025 on keskiarvona noin 61.000 euroa/vastaaja, kun edellisessä kyselyssä odotukset olivat keskiarvona n. 34 000 euroa/vastaaja.

Kysyntä, osaaminen ja kannattavuuden parantaminen kannustavat eteenpäin

Parhaiten kasvuhakuisuuteen kannustavat kysyntään vastaaminen (59 %), usko omien tuotteiden/palveluiden erinomaisuuteen (58 %) ja tarve parantaa kannattavuutta (54 %). Keskeiset keinot kasvun hakemisessa ovat myynnin ja markkinoinnin tehostaminen (61 %), liiketoimintamallin tai keinon kehittäminen (42 %) sekä uusien tuotteiden ja palveluiden kehittäminen (35 %).

Kasvun esteissä näkyvät erityisesti jaksaminen ja kilpailutilanne

Kasvua rajoittavista tekijöistä yrittäjän oma jaksaminen nousee edelleen keskeisimmäksi kasvun esteeksi, tämän mainitsi 45 % vastaajista, edellisessä kyselyssä vastaava luku oli 39 %. Seuraavaksi tärkein kasvun rajoite oli kilpailutilanne (31 %). Osaavan työvoiman löytämisen vaikeus on edelleen merkittävä kasvun este, tässä kyselyssä sen mainitsi 30 % vastaajista. Myös kysynnän riittämättömyys on haasteena (25 %). Verotuksen vaikutukset olivat nousseet merkittävästi. Vastaajista 24 % mainitsi verotuksen kasvun esteeksi, kun viime vuonna vastaava luku oli 17 %.

Pk-yrityksiin syntyy työpaikkoja

Kaikista vastaajista 63 % aikoo pitää henkilöstön määrän ennallaan ja vain 7 % tulee vähentämään henkilökunnan määräänsä vuoden 2025 aikana. Vastaajista 30 % aikoo lisätä työntekijöiden määrää, vastaava luku viime vuonna oli 26 %. Työntekijämäärän odotus tarkoittaa keskiarvona yhtä uutta työpaikkaa vastaajaa kohti, kun vastaava keskiarvo oli viime vuonna 0,5 uutta työpaikkaa vastaajaa kohti.

Yksittäisistä aloista eniten tarvetta on suorittavaan työhön, esim. tuotannon ja asennuksen tehtäviin. Muina aloina mainittiin mm. markkinointi/myynti/asiakaspalvelu sekä rakentamisen toimiala.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen, 050 527 7288
järjestöpäällikkö Kirsi Anttila, 0500 685 148