YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

PRH varoittaa tietoturvasta
PRH varoittaa yrityksiä liittyen arkaluontoisten tietojen merkitsemiseen. Kuva: Getty Images
25.1.2023 klo 09:01
Uutinen

PRH:lta tärkeä varoitus tietoturvasta: Muista tämä, kun liität asiakirjoja kaupparekisteri-ilmoitukseen 

PRH muistuttaa yrittäjiä ja yrityksiä kaupparekisteriin lähetettävien ilmoitusten tietoturvallisesta sisällöstä.

Kaupparekisteri on yleiseen käyttöön tarkoitettu rekisteri, josta jokaisella on on oikeus saada tietoja kaupparekisteriin merkityistä ilmoituksista liitteineen.

PRH tiedottaa sivuillaan keinoista, joilla yritykset voivat vähentää huijausten riskiä. Viesti on tärkeä myös yksinyrittäjille.

Asiakirjojen kohdalla PRH kehottaa olemaan tarkkana siinä, ettei henkilötunnuksia ja kotiosoitteita ilmoiteta. PRH:n mukaan rekisteri-ilmoituksiin ei tule liittää asiakirjoja, kuten esimerkiksi pöytäkirjoja tai yhtiösopimuksia, joissa on henkilötunnuksia, kotiosoitteita tai muita arkaluonteisia tietoja.

Jos teet ilmoituksen paperilomakkeella, ilmoita henkilöiden yksilöintitiedot erillisellä henkilötietolomakkeella. Älä laita muille ilmoituslomakkeille henkilötunnuksia ja kotiosoitteita.

Toistaiseksi vähän kaappauksia

Olemme aikaisemmin varoittaneet identiteettivarkauksista täällä. Lue myös, miten helposti yrityksen kaappaus onnistui tässä tapauksessa.

Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen on huolissaan identiteettivarkauksista.

– Valitettavasti kaupparekisteriä voidaan nykymuodossaan käyttää yritysten, niiden omistajien sekä hallituksen vahingoittamiseen. Kyse on rikollisesta toiminnasta, jossa henkilö vaihtaa itsensä tai muun henkilön yrityksen hallitukseen poistaen samalla oikean hallituksen jäsenen yrityksen rekisteritiedoista.

Toivosen mukaan rikollinen teko voi onnistua, sillä rikolliset käyttävät rekisterimerkintämuutoksiin oikeita, mutta toiselle henkilölle kuuluvia pankkitunnuksia.

– Yrityskaappauksilla voidaan aiheuttaa yrityksille merkittäviä taloudellisia tappioita, hän huomauttaa.

Tähän mennessä tiedossa on vähän kaupparekisterin kautta tapahtuneita yrityskaappauksia.

“Yrityskaappauksilla voidaan aiheuttaa yrityksille merkittäviä taloudellisia tappioita.”

Tiina Toivonen, Yrittäjät

Näin suojaat yritystäsi huijauksilta

PRH muistuttaa, että sen asiakkaat voivat saada erilaisia kirjeitä, puheluita, laskuja ja laskumuistutuksia, joilla ei ole mitään tekemistä PRH:n kanssa. Kyseiset yhteydenotot tulevat yleensä Suomen rajojen ulkopuolelta ja ne on kirjoitettu englanniksi. On kuitenkin mahdollista, että yrityksen yhteystietoja käytetään väärin myös kotimaasta tulleisiin yhteydenottoihin, jolloin kielenä on suomi.

PRH suosittelee valitsemaan YTJ-palvelusta vain sähköiset ilmoitukset.

Yrittäjien Tiina Toivonen suosittelee yrityksiä ottamaan käyttöön PRH:n kaappauksia estävät palvelut. PRH tarjoaa palveluita, joilla yrittäjä tai yritys voi suojautua esimerkiksi yrityskaappauksilta ja huijausilmoituksilta. Nämä palvelut ovat maksuttomia.

PRH suosittelee valitsemaan YTJ-palvelusta vain sähköiset ilmoitukset. Kun yrittäjä allekirjoittaa ilmoituksen netissä YTJ-palvelussa, hän voi valita, että jatkossa yrityksen ilmoitukset tehdään ainoastaan sähköisesti. Näin yritys varmistaa, että siihen liittyviä ilmoituksia saa tehdä kaupparekisteriin ja Verohallinnolle vain henkilö, jolla on ilmoituksiin oikeus.

Toimi näin, jos epäilet väärinkäytöstä

PRH pitää tärkeänä, että yritys ilmoittaa toimivan ja usein tarkistettavan sähköpostiosoitteen kaupparekisteriin. Tällöin yritys saa ilmoituksen rekisterimuutoksista automaattisesti kyseiseen sähköpostiin.

Yrittäjä voi tarkistaa Suomi.fi-viranomaissivuston palvelusta, että sen tiedot on merkitty oikein kaupparekisteriin. Palvelusta voi tarkistaa voimassa olevat yrityksen vastuuhenkilöt ja heidän roolinsa.

Jos epäilet väärinkäytöksiä, ilmoita mahdollisimman pian rekisteröintikielto PRH:lle. Tällöin sinua ei rekisteröidä vastuuhenkilöksi yritykseen, yhdistykseen tai säätiöön vastuuhenkilöksi ilman erillistä suostumusta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen