Näin estät yrityksen kaappaamisen
Perätön kaupparekisteri-ilmoitus voi olla keino kaapata yritys. Riskiin voi varautua. Kuva: Getty Images
20.10.2022 klo 11:11
Uutinen

Tekaistu kaupparekisteri-ilmoitus voi johtaa yrityksen kaappaamiseen: Varaudu pahimpaan näillä toimenpiteillä 

Kaappaus voi tulla yrittäjän tietoon sattumalta. Yrittäjien asiantuntija opastaa, miten riskeihin kannattaa varautua.

Rikolliset voivat käyttää kaupparekisteriä hyväkseen tehdessään identiteettivarkauksia, yrityskaappauksia ja petoksia.

Uutisoimme äskettäin tapauksesta, jossa yrityksen hallituksen kokoonpano vaihdettiin kaupparekisteritietoihin yrittäjän tästä tietämättä. Asia paljastui yrittäjälle sattumalta.

Kyseiset yritysten ”kaappaamiset” voivat tapahtua esimerkiksi niin, että rikollinen tekeytyy yrittäjäksi tai hallituksen jäseneksi, ja vaihtaa itsensä hallituksen jäseneksi kaupparekisteriin tehtävällä muutosilmoituksella.

Kyseisissä tapauksissa yrittäjä ei välttämättä saa tietää muutoksesta ajoissa. Pahimmassa tapauksessa tekaistu hallitus on ehtinyt aiheuttaa haittaa yritykselle esimerkiksi tekemällä tilauksia tekaistuilla tiedoilla.

Kaupparekisteriin tehdään vuosittain useita kymmeniä tuhansia muutosilmoituksia. Vain murto-osassa on toimittu rikollisesti.

Yrityksellä ilmoitusvelvollisuus

YTJ-asiointipalvelussa sähköisen ilmoituksen voi tehdä pankkitunnuksilla, vaikka ilmoittaja ei olisi jo rekisterissä oleva hallituksen jäsen tai yrityksen toimitusjohtaja. 

– Tämä mahdollisuus on tietojärjestelmässä siksi, että lain mukaan yrityksen voimassa oleva hallitus on velvollinen tekemään ilmoituksen heti kun hallituksen kokoonpanoon tehdään muutoksia valintakokouksessa. Esimerkiksi yrityskaupoissa on tyypillistä, että kaupan tekemisen jälkeen ostaja pitää yhtiökokouksen ja ilmoittaa uuden hallituksen rekisteriin, Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen selvittää. 

Kaupparekisteriin tehdään vuosittain useita kymmeniä tuhansia muutosilmoituksia. Vain murto-osassa on toimittu rikollisesti.

– Niitä ilmenee vuosittain yksi tai kaksi tapausta. Siitä huolimatta on suositeltavaa suojata yritystoimintansa PRH:n tarjoamilla palveluilla. Jos rekisterin kautta tapahtuvat kaappausyritykset yleistyvät, tulee lainsäädäntöä tarkistaa siten, että rikolliset toimijat saadaan nopeasti kiinni, Toivonen jatkaa.

Näin voit ehkäistä kaappauksia

Patentti- ja rekisterihallitus tarjoaa yrityksille palveluja, joilla pyritään ehkäisemään yritysten kaappauksia. Palvelut ovat maksuttomia. 

1. Valitse vain sähköiset ilmoitukset YTJ-palvelussa

Muutosilmoitukset kaupparekisteriin voi yleensä tehdä joko sähköisesti tai paperilomakkeella. Rikolliset voivat yrittää kaapata yrityksen tekemällä väärennettyjä paperisia ilmoituksia. Tältä voi suojautua ilmoittamalla PRH:lle, että yrityksen ilmoituksia voi tehdä vain sähköisesti.

Samalla yritys voi varmistaa, että jatkossa ilmoituksia kaupparekisteriin voi tehdä vain henkilö, jolla on siihen oikeus. Kyseinen palvelu koskee vain ilmoituksia, jotka voi tehdä sähköisesti YTJ-palvelussa. Muut ilmoitukset on jatkossakin tehtävä paperilomakkeella.

Lue lisätietoja täältä.

2. Seuraa muutoksia yrityksesi kaupparekisteritiedoissa

Rikolliset käyttävät usein paperilomakeilmoitusta rikoksen tekemiseen. Yksittäisissä tapauksissa rikollinen on tunnistautunut palveluun sähköisesti esimerkiksi varastetuilla pankkitunnuksilla ja on onnistunut tekemään muutosilmoituksen.

Yrittäjä voi seurata yrityksestään oikeudettomasti tehtäviä muutosilmoituksia ja reagoida niihin nopeasti. Edellytyksenä on, että yrityksen sähköpostiosoite on kaupparekisterissä. Tällöin yrittäjä saa kaupparekisteriltä sähköpostiviestin noin tunnin kuluessa siitä, kun rikollisen tekemä ilmoitus on saapunut rekisteriviranomaiselle.

Lue lisää täältä.

3. Toimi näin, jos epäilet yrityskaappausta tai huijausta

Jos epäilys luvatta tehdystä kaupparekisteri-ilmoituksesta herää, yrittäjän tulee ottaa heti yhteyttä kaupparekisterin neuvontaan. Katso yhteystiedot täältä.

Tarvittaessa voi tehdä rikosilmoituksen poliisille.

Pauli Reinikainen