YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

7.7.2020 klo 10:02
Uutinen

Pystymmekö selättämään todennäköisen?

Vuosi 2020, tarvinneeko tässä vaiheessa edes sen enempää sanoa. Epävarmuutta, shokkeja, häiriöitä, pelkoa ja menetyksiä – maailmanlaajuisesti.

Liiketoiminnan kehittämisen yhteydessä puhutaan usein disruptiosta. Lähtökohtaisesti disruptio tarkoittaa markkinoilla tapahtuvaa murrostilannetta, jossa uudenlaiset tavat toimia korvaavat aiemmin käytössä olleita toimintamalleja tai teknologioita. Yleensä disruption ajureina ovat uudet innovaatiot, jotka syrjäyttävät vanhaa.

Koronakevättä voitaneen tarkastella myös disruptioajattelun kautta. Kevään epävarmuudet lähtivät vyörymään päälle, kun Kiinassa jouduttiin epidemian tukahduttamiseksi sulkea kaupunkeja ja tehtaita. Sama tapahtui nopeasti muuallakin. Tämä herätti meistä monet pohdiskelemaan hankinta- ja logistiikkaketjujemme haavoittuvuutta. Olikin jo helmikuussa nähtävissä, että koronavirus tulisi herättämään keskustelun raaka-aine- ja komponenttihankintojen hajauttamisesta maa- ja maanosariskien pienentämiseksi. Sittemmin kevät toi mukanaan huomattavasti laajempiakin markkinahäiriöitä.

Nyt olemme tilanteessa, jossa pandemian aiheuttamat taloudelliset tuhot alkavat näkyä yritysten julkistamissa talousluvuissa. Myös keväältä siirretyt maksut alkavat pahimmillaan tulla maksettavaksi, vaikka liiketoiminnan tasot ovat vielä kaukana normaalista. Pahimmillaan tämä tulee aiheuttamaan suuria siirrettyjä vaikeuksia vielä kuukausien ajan. Talouden ja talousviisaiden ennusteet näyttävät tuleville kuukausille hyvinkin synkkiä lukuja. Ei siis äkkivilkaisulla hyvältä näytä.

Yrittäjyyteen kuuluu olennaisesti terve kriittisyys todennäköisyyksiä ja historiallisiksi totuuksiksi väitettyjä toimintatapoja kohtaan. Yrittäjät haluavat haastaa perinteitä ja todennäköisyyksiä sekä näyttää mahdottomankin olevan mahdollista. Tämän vuoksi tohdinkin heittää haasteen jokaiselle meistä yrittäjistä, että pohtisimme olisiko meillä omassa toiminnassamme mahdollista haastaa talousennustajien synkkiä tulevaisuuden kuvia?

Epidemia on edelleen päällä myös meillä Suomessa, mutta onneksemme olemme kuitenkin paremmassa tilanteessa, kuin moni muu maailman maista. Paremman epidemiatilanteen myötä tarjoutuva vapaus toimia avaa suomalaisille yrityksille myös liiketoimintamahdollisuuksia. Koronakevään myötä tapahtunut äkillinen, mutta varsin onnistunut, siirtymä etätyöskentelyyn on mahdollistanut kansainvälisen liiketoiminnan tekemisen myös täältä Euroopan pohjoisemmilta nurkilta. Kun lisäksi vielä koneiden, laitteiden ja raaka-aineiden hinnat ovat laskeneet, voisi olla mahdollista, että myös suomalaisille pk-yrityksille avautuisi aivan uudenlaisia investointi ja liiketoimintamahdollisuuksia sekä kotimaassa että kansainvälisesti, jos vain osaamme avautuvat mahdollisuuden rohkeasti hyödyntää. Ketteryys on nyt valttia.

Valtiona Suomen tulee syksyn ja tulevien vuosien aikana kiinnittää huomiota siihen, kuinka joustavasti suomalaisilla yrityksillä on mahdollista toimia ja uudistaa toimintaansa. Tämä tarkoittaa paitsi mahdollisuuksia toteuttaa investointeja, myös työmarkkinoiden joustavoittamista. Mahdollistamalla uudistamisen yrityksissä mahdollistamme tulevaisuuden työpaikkojen syntymisen.

Uskon, että Suomen ja suomalaisten yritysten on markkinamyllerrysten keskellä mahdollista vahvistaa asemiaan kansainvälisesti ja selättää kaikkein synkimmät talousennusteet. Töitä ja ennen kaikkea yrittäjyyttä tämä kuitenkin vaatii.

Kesä on aina yrittäjäurani aikana ollut minulle aikaa, jolloin pohdiskelen alkuvuoden aikana koettua ja opittua sekä pyrin kehittelemään uusia ajatuksia liiketoiminnan kehittämiseksi. Näin tiedän monen muunkin yrittäjän toimivan. Parhaimmillaan kesän tuoma hengähdystauko mahdollistaa irtautumisen arjen rutiineista ja antaa tilaa luovuudelle. Nyt tälle yrittäjien luovuudelle on todellakin tarvetta, jotta meistä itse kukin löytäisi sen oman polkunsa, joka mahdollistaa joko toiminnan jatkumisen tai parhaassa tapauksessa jopa kasvun.

Tulevaisuuden suunnittelun, kehittämispohdintojen ja mahdollisten kesän kiireiden keskellä toivon, että jokainen meistä ennättää myös levähtää, rentoutua ja ladata akkuja tulevaa syksyä silmällä pitäen. Vastassamme voi olla turbulentteja kuukausia, mutta varmaa on, että paremmatkin ajat ovat päivä päivältä lähempänä. Hyvää ja rentouttavaa kesää meille kaikille!

Petri Salminen

Kirjoittaja on jyväskyläläinen yrittäjä myynnin, johtamisen ja rekrytoinnin palveluja tarjoavassa Salminen & Tikka Oy:ssä. Yrittäjyyden lisäksi hän on aktiivisesti mukana Suomen Yrittäjien toiminnassa rakentamassa parempia menestyvän yrittäjyyden edellytyksiä Suomeen. Tällä hetkellä hän toimii Suomen Yrittäjien varapuheenjohtajana ja on mukana Suomen Yrittäjien puheenjohtajakisassa 2020.