19.2.2020 klo 12:53
Uutinen

Suomen Yrittäjien puheenjohtajakisa auki – Petri Salminen ilmoitti ehdokkuudestaan

Puheenjohtaja vaihtuu ensi lokakuun liittokokouksessa, sillä nykyinen puheenjohtaja Jyrki Mäkynen on nyt kolmannella kaksivuotiskaudellaan. Suomen Yrittäjien puheenjohtajana voi sääntöjen mukaan olla korkeintaan kolme kaksivuotiskautta.

Keski-Suomen Yrittäjien hallitus on päättänyt asettaa Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Petri Salmisen ehdokkaaksi lokakuussa Jyväskylässä järjestettävään puheenjohtajavaaliin. Kuusi vuotta Suomen Yrittäjien puheenjohtajana toiminut Jyrki Mäkynen ei järjestön sääntöjen mukaan voi enää asettua ehdolle, joten yrittäjäjärjestölle valitaan lokakuussa liittokokouksessa Jyväskylän Yrittäjäpäivillä uusi puheenjohtaja.

Vajaat kaksi vuotta sitten suurimmalla äänimäärällä varapuheenjohtajaksi valittu Salminen on saanut viimeisten kuukausien aikana kiihtyvään tahtiin kyselyitä ja kannustusta puheenjohtajaehdokkuudelleen. Lopullisen päätöksen hän aikoi kuitenkin tehdä vasta myöhemmin keväällä.

– Ajattelin, että päätöksen aika ehdokkuudesta olisi ollut vasta myöhemmin keväällä. Viimeisten viikkojen aikana aihe on kuitenkin herättänyt valtavasti kyselyjä ja kannustusta, joten halusin tehdä päätöksen ehdokkuudesta jo nyt alkuvuodesta.

Päätöstä tuki myös Salmisen vaimon Annamaija Itäranta-Salmisen tuki. Puheenjohtajakausi kestää 2-6 vuotta, mikä vie aikaa myös perhe-elämältä.

– Saamani kannustuksen pohjalta ja Suomen Yrittäjien ollessa kyseessä, tämä päätös sitoutumisesta oli kuitenkin loppujen lopuksi erittäin helppo tehdä, Salminen kertaa pohdintojaan.

Keski-Suomen Yrittäjät uskoo mahdollisuuksiin

Keski-Suomen Yrittäjien hallitus esittää Salmisen erittäin mielellään ehdokkaaksi. Järjestössä uskotaan, että Salmisella on täysin realistiset mahdollisuudet menestyä puheenjohtajakisassa ja tulla äänestetyksi Suomen Yrittäjien historian ensimmäiseksi keskisuomalaiseksi puheenjohtajaksi.

Keski-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Tapu Holttisen mukaan Salmisella on kattava kokemus järjestötyöstä, vaikuttajaosaamista ja näyttöjä pitkäjänteisestä työstä yrittäjyyden edellytysten kehittäjänä

– Olemme erittäin iloisia ja ylpeitä siitä, että meillä on asettaa Keski-Suomesta todella pätevä ehdokas yrittäjäjärjestön ykköspaikalle. Petri Salminen on päämäärätietoinen ja yhteistyökykyinen johtaja sekä rohkea uudistaja, mitä järjestömme nyt tarvitsee, Holttinen kertoo.

Teemoina uudistuminen, omistajuus ja yrittäjien vastuullisuus

Varapuheenjohtajakampanjassaan Petri Salminen korosti yrittäjävetoisten yritysten vastuullisuutta ja yrittäjien omistajuuteen olennaisesti liittyvää ajatusta henkilöstön, asiakkaiden ja sidosryhmien kunnioittamisesta. Päättäjien ja poliitikkojen keskusteluissa ei kuitenkaan edelleenkään riittävästi ymmärretä eroa suomalaisen yrittäjävetoisen yrityksen ja monikansallisten pörssiyhtiöiden välillä. Tämän vuoksi yrittäjämäinen omistajuus ja vastuullisuus ovat Salmisen mukaan edelleen teemoina ajankohtaisia.

– Yrittäjyyttä kyllä arvostetaan, mutta yrittäjyyden todellisuutta, monimuotoisuutta ja sen merkitystä Suomen tulevaisuudelle ei kuitenkaan päättäjien keskuudessa riittävässä määrin ymmärretä. Niin uuden sukupolven yrittäjät, kuin jo pidemmän yrittäjätaipaleen tehneet tuntevat suurta ylpeyttä tiimistään ja panostavat siksi vahvasti hyvään johtamiseen ja henkilöstönsä hyvinvointiin.

– Olipa kyse sitten yksinyrittäjästä tai työllistävästä yrittäjästä, niin yrittäjiä yhdistää vahva vastuullisuus ympäristöään ja sidosryhmiään kohtaan. Tämän tulisi myös entistä enemmän näkyä julkisessa keskustelussa, Salminen toteaa.

Varsinainen puheenjohtajakampanja käynnistyy Petri Salmisen mukaan vasta loppukeväästä. Ehdokkuuden julkistamisen jälkeen alkaa kampanjan suunnittelu. Puheenjohtajakampanjan osalta varsinaisista kampanjateemoista Salminen kertoo lisää myöhemmin keväällä

– Ihmisten kiinnostus puheenjohtajakisaa kohtaan luonnollisesti kiihtyy mitä lähemmäksi syksyä mennään. Ensisijainen tehtäväni on kuitenkin hoitaa varapuheenjohtajatehtävää sekä yritystäni. Ehdokkuuspäätökseni julkistamisella halusin vähentää spekulointia asian ympärillä, jotta voin keskittyä yrittäjäjärjestön vaikuttamis- ja uudistamistyöhön varapuheenjohtajana sekä yritystoimintaani, Salminen kertoo.

Yrittäjien johto valitaan lokakuussa

Petri Salminen on ensimmäinen puheenjohtajakisaan ilmoittautunut yrittäjä. Ehdokkaaksi voi ilmoittautua vaikka vielä kokouksessa, mutta ehdolle pääsee vain, jos on saanut aluejärjestön tai toimialajärjestön tuen.

Puheenjohtaja vaihtuu varmasti, sillä nykyinen puheenjohtaja Jyrki Mäkynen on nyt kolmannella kaksivuotiskaudellaan. Suomen Yrittäjien puheenjohtajana voi sääntöjen mukaan olla korkeintaan kolme kaksivuotiskautta.

Suomen Yrittäjät huomioi medioissaan aluejärjestöjen ja toimialajärjestöjen kannattamat ehdokkaat ennen liittokokousta. Puheenjohtajaehdokkaita esittelevä juttu julkaistaan Yrittäjä-lehdessä 17.9. Jutussa huomioidaan ehdokkaat, jotka ovat tiedossa perjantaihin 30.8.2020 mennessä. Varapuheenjohtajaehdokkaat esitellään Yrittäjät.fi-verkkosivustolla.

Varmista paikkasi Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä täältä.

Toimitus (at) yrittajat.fi