29.9.2021 klo 10:04
Uutinen

Rajat auki – Parikkala-Syväoron raja-asema pysyy keskustelussa

Lapsuudenaikainen koulukaverini Kanadasta kävi meillä kylässä pari vuotta sitten ja oli haltioissaan nähdessään Parikkalan patsaspuiston kohdalla Venäjän puolella olevan vartiotornin. Sovimme silloin, että lähdemme porukalla käymään Laatokalla joku päivä. Uskon, että kun onnistumme paketoimaan matkan Saimaalle ja Laatokalle houkuttelevasti vaikkapa pohjoisamerikkalaisille, Etelä-Savon matkailu tekee kertaloikan aivan uusille lukemille. Venäjä on siellä päin maailmaa jännittävä, hieman pelottavakin paikka, vaikka rajan läheisyys on meille Saimaan asukkaille luonnollinen asia. Tehdään siitä selkeä kilpailuvaltti!

Parikkalan raja-asema yhdistää Laatokan alueen ja Saimaan aivan uudella tavalla, muodostaen helposti saavutettavan luonto- ja kulttuurimatkailuvyöhykkeen. Rajan ylityspaikan avautuminen henkilöliikenteelle vaikuttaa positiivisesti koko Saimaan alueen talouteen, eikä rajoitu vain Parikkalan ja Savonlinnan matkailualueelle. Etenkin keväällä myönnetty UNESCOn Geopark-status lisää Saimaan houkuttelevuutta.

Raja-aseman rakentaminen on tehokas tapa elvyttää. Tarvittavan tiestön ja muun infran rakentaminen työllistää merkittävän määrän alueen yrittäjiä ja tuottaa mittavia kerrannaisvaikutuksia. Henkilöliikenteen helpottuminen rajalla helpottaa työvoiman liikkumista. Etenkin Etelä-Savossa toimiva valmistava teollisuus kertoo olevan huutava pula motivoituneesta, osaavasta työvoimasta. Rajan toisella puolella on paljon osaavaa työvoimaa ja tämän palkkaaminen on hyvä ratkaisuvaihtoehto työvoimapulaan.

Matkailuyrittäjien mielestä rajanylityspaikan avaaminen mullistaa heidän liiketoimintaansa, kun uusi väylä mahdollistaa aivan uudentyyppisten asiakkaiden saapumisen alueelle. Odotettavissa on kasvavaa kysyntää ohjelma- ja majoituspalveluille, kalastusretkille ja ostosmatkoille. Lisäykset majoituskapasiteettiin vauhdittavat talouskasvua. Lisääntynyt asiakaskunta johtaa laajentuneisiin aukioloaikoihin ja palveluiden lisääntymiseen, mikä hyödyttää myös alueen vakituisia asukkaita. Esimerkiksi kauppakeskuksien rakentaminen kasvattaa myös paikallista kulutusta. Lisäksi kiinteistökaupan odotetaan vilkastuvan. Tosin nykyiset rahaliikenteen ongelmat on ratkaistava samanaikaisesti.

Vaikka Savonlinnaan ei myönnettykään vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkistatusta, tuo ylityspaikka lisävoimaa kulttuurimatkailuun. Kulttuuripääkaupunkihaun yhteydessä suunniteltiin useita rajan ylittäviä tapahtumia, jotka kannattaa toteuttaa. Esimerkiksi ”Pöytä rajan yli” -tapahtumassa raja-alueella katettavassa pöydässä tarjotaan ruokaa, keskusteluja, ilonpitoa, kulttuuria ja musiikkia. Myös taiteilijaresidenssejä voidaan ylläpitää molemmin puolin rajaa. Kulttuurivaihto mahdollistaa myös idän kirkon vahvistamisen ikonitaiteen, musiikin yms. toiminnan välityksellä.

Parikkalan rajanylityspaikka sisältyy edelleen hallitusohjelmaan ja meidän tehtävänämme on yhteisesti pitää huolen siitä, että tarvittavat varat ovat budjetissa ja hallituksen lupaukset rajan avaamiseksi lunastetaan!

Ruth Lähdeaho-Kero
varapuheenjohtaja
Etelä-Savon Yrittäjät