Miia Klärich tekee koronarajoitusten aikaan kaiken 1500 neliön salilla itse. Kuva: Meeri Utti
19.1.2022 klo 11:34
Uutinen

Rajoitukset tuntuvat epäreiluilta ja liian tiukoilta – kuntosaliyrittäjän paras myyntikausi tuhoutui

Koronarajoitukset jatkuvat tällä tietoa helmikuun puoleen väliin saakka. Se aiheuttaa yrittäjille ahdinkoa jo pahassa tilanteessa. Terveysviranomaisetkaan eivät suosittele enää tiukkoja rajoituksia.

Rajoitusten jatkoa on hankala hyväksyä myöskään siitä näkökulmasta, että omikron-variantti näyttäisi aiheuttavat lievempää tautimuotoa kuin edeltäjänsä ja rokotuskattavuus kahden rokotteen osalta on jo lähes 90 prosenttia ja kolmansia jaetaan nopeassa tahdissa.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus ihmetteli Twitterissä myös sitä, että rajoitusten negatiivisista vaikutuksista on myös näyttöä, eivätkä terveysviranomaisetkaan enää suosittele laajoja rajoituksia. Muissa Pohjoismaissa tiukoista rajoituksista aletaan jo luopua.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL, julkaisi eilen lausunnon, jossa kyseenalaistettiin pitkien rajoitusten hyöty. THL toteaa, että äärimmäiset sulkutoimet voisivat madaltaa omikronin aiheuttamaa tartuntahuippua, mutta toisaalta todennäköisesti pitkittäisivät tautitilannetta. Vakavien tautitapausten riski saattaisi nousta, kun rokotettujen saama suoja vakavaa tautimuotoa vastaan ehtisi heiketä.

THL:n arviossa tartuntahuippu saattaa olla edessä tammi-helmikuun vaihteessa.

Kuntosaliohjaajien työt peruttu

Kuntosalit ovat yksi hyvinvointia tukevia toimintoja, ja niillä olisi meneillään vuoden paras myyntisesonki, jolloin salit saisivat eniten uusia jäseniä. Nyt rajoitukset tuhoavat parhaan kauden.

Miia Klärich pyörittää Espoon Suomenojalla toimivaa OCR Factory -salia, joka on totutusta poikkeava kuntoilupaikka, sillä se perustuu esteratakilpailuihin. OCR-lyhenne tulee sanoista Obstacle Course Racing. Klärich on kilpaillut lajissa ja perusti salin, koska sopivia harjoittelupaikkoja oli vaikea löytää.

– Olimme laskeneet sen varaan, että alkuvuodesta tulisi kymmeniä uusia jäseniä. Nyt ei tule yhtään, hän sanoo.

OCR Factory on tuore yritys, ja jäseniä sillä on vasta noin sata. Uudet asiakkaat olisivat olleet tarpeen.

Yksin töissä

Klärich tekee tällä hetkellä kaiken itse, sillä muiden, yrittäjinä toimivien, ohjaajien ja asiakaspalvelijoiden työt on peruttu. Klärich pyörittää 1 500 neliön salia yksin.

– Vedän kaikki tunnit aamuin illoin, siivoan, päivitän nettisivut ja varaukset sekä hoidan markkinoinnin ja asiakaspalvelun. Vuokranantajalle olen lähettäneet lykkäyspyynnön ja toivon, että yritys saa tukia, jotta voin maksaa rästiin jääneet vuokrat myöhemmin.

OCR Factory on pystynyt pitämään salia auki yksityisvarauksella. Se helpottaa sen verran, että jäsenet eivät ole laittaneet jäsenyyttään katkolle. Kun asiakaskunta on vielä pieni, yksityisvarauksia on mahdollista jakaa.

– Isolla salilla ei ole mahdollista tehdä samaa, sillä aikoja ei riitä halukkaille, jolloin varausmahdollisuus aiheuttaisi vain pahaa verta. Lisäksi isommat salit ovat joutuneet maksamaan hyvityksiä palveluista, joita he eivät pysty tarjoamaan. Sikäli olen onnekkaassa tilanteessa, Klärich sanoo.

Vihainen ja pettynyt

Rajoitukset tuntuvat epäoikeudenmukaisilta, sillä kuntosalit ovat matalinta riskiryhmää, mutta joutuvat laittamaan ovensa täysin kiinni.

Kouvolassa ja Haminassa Power Gym -salien toimintaa pyörittävä Teemu Koskinen vastaa haastattelupyyntöön tekstiviestillä kuvakaappauksella sosiaalisen median päivityksestään otsikolla Vain 0,2 tartunnan tähden.

– 100 000 treeniä ja 0,87 tartuntaa. No sovitaan, että Omikron tarttuu tutkimuksessa käytettyä, tutkittua, mitä lie varianttia nopeammin ja tartuntoja on vaikka neljä kappaletta 100 000 treeniä kohden. Power Gym Kouvolassa tehdään vaikkapa 5 000 treeniä mahdollisen kahden viikon sulun aikana, mikä lienee hieman yläkanttiin. Eli tartuntoja tulisi 0,2 kappaletta. Ja tämä olisi siis välttämätöntä tartuntojen ehkäisemiseksi? Eipä kaiketi…, Koskinen kirjoittaa.

Yleinen tunnelma alalla on Klärichin mukaan vihainen ja pettynyt.

– Kuntosaleille tulee vähiten ihmiset kipeinä, koska vähänkään flunssaisena ei pitäisi treenata. Ravintolat on määritelty korkeamman tartuntariskin paikoiksi, mutta ne saavat olla edes osittain auki, Klärich sanoo.

– Kyllä saliyrittäjät miettivät, miten selvitään, kun kiinteät kulut juoksevat koko ajan, hän jatkaa.

Elina Hakola