8.8.2017 klo 05:58
Uutinen

Ravintola-ala kasvaa – buumi synnyttää uusia yrityksiä ja työpaikkoja myös Poriin

Ilmassa on nousukauden henki: ulkona syömiseen käytetään enemmän rahaa kuin aikoihin ja yrittäjien usko tulevaan näkyy laajennuksina ja rekrytointeina. Kasvis- ja vegaanivaihtoehdot ovat lisääntyneet kysynnän mukaan.

Porin ravintolakehitys on lähisukua isojen kaupunkien, kuten Helsingin ja Turun, vastaavalle. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n tilastojen mukaan alan myynnin kasvu on jatkunut kuluvana vuonna vahvana. Alkuvuoden alan liikevaihdon kasvu oli 8,5 prosenttia. Kasvusta kertoo sekin, että monilla ravintoloilla on jatkuva rekry käynnissä. Tutustumme muutamaan tuoreeseen toimijaan Porissa, ja esittelemme paikkojen suosikkikasvisannokset.

Borgilaisten makujen jäljillä

Kitchen & Bar Borgin toiminta Eetunaukiolla pääsi hyvään vauhtiin toukokuussa.

Salin, baarin ja terassin lisäksi ravintolan alakerrassa asiakkaita palvelee 20 hengen kabinetti ja viinikellari.

Keittiömestari Emilia Mannila suosittelee kasvisannokseksi halloumijuustoa kukkakaaliperunapyreepedillä.

– Lisukkeena on höyrytettyä broccoliinia eli varsiparsakaalia, paistettua porkkanaa ja lehtikaalipestoa.

Mannilan bravuuri ovat kalaruoat, jotka purevat satakuntalaiseen makuun.

– Yksi Borgin ensimmäisen a’la carte -listan suosituimmista annoksista on paistetut ahvenet. Luotan kalan omaan makuun enkä halua peittää luonnetta ylimaustamisella tai kastikkeilla, Mannila kuittaa.

Keittiömestarissa virtaa keräilijäveri. Mannila rakastaa metsässä samoilemista ja kädessä keikkuu milloin marjakoppa, milloin sienikori. Borgin henkilökunta sai juuri perehdytyksen villiyrttien monipuolisista mahdollisuuksista.

– Ensi syksyn ruokalista valmistuu kovaa kyytiä. Teemana on metsästä lautaselle ja keskiöön nousevat kauden herkut, keittiömestari paljastaa.

Borgin keittiömestari Emilia Manninen valmistaa halloumijuustoannoksen tarkasti ja tunteella. Kesäisenkasvisannoksen kruunaavat syötävät sarviorvokit.

Borg kunnioittaa paikalla aikoinaan toiminutta Paavolan grilliä ja sen porilaisperinnettä. Baarin puolella borgilaisuutta julistaa nimikkosangria, joka on ollut kesän hitti.

Paavon listalta löytyy esimerkiksi Borgilainen, jossa on itse leivottu briossi, lammaspossumakkarapihvi ja lipstikkakreemi. Pikkusuolaisen saa myös kasvisversiona, jossa liha vaihtuu halloumijuustoon.

Borgin briossin hattaramaisen pehmeyden salaisuus on taikinaan sekoitettu voi. Kuohkea sämpylä vaatii valmistuakseen monta tarkkaa työvaiheessa: taikinaa kohotetaan vuoroin kylmässä, vuoroin lämpimässä.

A’la carte -lista vaihtuu neljän kuukauden välein, lounaslista viikoittain. Lisäksi arkisin on tarjolla erillinen businesslounas.

Turo’s Heavy myös kevyesti

Nimestään huolimatta Gallen-Kallelankadulla toimiva Turo’s Heavy Kebab tarjoaa kasvisruoan ystävälle monipuolisen kattauksen. Yrittäjä Turo Sinkkosen suositus on falafel-halloumipita.

– Teemme falafelit tehdään itse kikhernetaikinan maustamisesta lähtien. Pitat leivomme oman reseptin mukaan joka aamu, kertoo Sinkkonen.

Katukeittiö syntyi viimekesäisen Porisperen suosion innoittamana. Piskuinen liiketila Gallen-Kallelankadulla laajeni viereiseen huoneistoon, ja parhaillaan rekrytään lisää työntekijöitä.

Yrittäjäpariskunta Turo Sinkkonen ja Emilia Holmström pitivät Yyterin Sinistä Laguunia. Heidän piti vain tehdä pieni Porispere-festaripiipahdus. mutta suosio yllätti.

Turo’s Heavy Kebabin laajennus tuli tarpeeseen: keittiö valtasi entiset tilat ja viereisestä liikehuoneesta saatiin viihtyisä ruokasali. Ravintola suosittelee kasvisvaihtoehdoksi falafel-halloumipitaa.

– Meidän piti vain myydä kebabia viikonlopun ajan ja se siitä. Menekki oli kuitenkin hyvä ja asiakkaat kysyivät jatkoa. Niin päädyimme perustamaan oman katukeittiön.

Keväinen laajennus toi kaivattua lisätilaa.

– Aiemmin keittiö ja myyntitila olivat yhtä ja samaa. Nyt saimme viereisen liikehuoneiston tarjoilutilaksi ja entinen tila pyhitettiin kokonaan keittiökäyttöön.

Turo kehuu kunnioittavansa perinteitä, mutta myös rikkovansa niitä säännöllisesti.

– Minulla ei ole erillisiä reseptejä, vaan etsin koko ajan täydellistä makuyhdistelmää, myös falafelseossuhdetta. En halua jässähtää yhteen ja samaan, vaan kehitän listaa jatkuvasti, Sinkkonen kertoo.

Kasvis- ja vegaanivaihtoehdot ovat lisääntyneet kysynnän mukaan.

– Aluksi emme ajatelleet panostaa tämän puoleen, mutta haluamme toki vastata jatkuvaan kysyntään. Nyt listalla jo kelpo määrä valinnanvaraa, myös vegaanivaihtoehtoja. Majoneeseistakin on saatavilla vegaaniversio.

Maki Sushi – käsityönä kauden sadosta

Valtakadulla kesäkuussa ovensa avannut Maka Sushin myynti on lähtenyt mukavasti vauhtiin. Japanilaiseen keittiöön erikoistunut ravintola tarjoaa herkuteltavaa myös kasvissyöjille.

– Korkealaatuiset raaka-aineet ovat makujen ydin. Nostamme aina sesongin vihannekset listalle, parsakaudesta siirryttiin sulavasti keskikesän antiin. Avokado on selkeästi yksi kasvislistan suosikeista, yrittäjä Joonas Kohvakka kertoo.

Sushiravintolassa panostetaan japanilaisten esikuvien tapaan estetiikkaan: annosten esillepano, asettelu ja tuoksu ovat tärkeitä. Tuoreus on ykköskriteeri.

– Kaikki annokset valmistetaan käsityönä tässä ja nyt, aina tilauksen mukaan, Kohvakka jatkaa.

Maka Sushin kasvismakit ja -nigirit tarjoillaan seesamilla ja chilillä maustetun wakamesalaatin kera. Sesongin maut käytetään tarkasti: annoksissa maistuu avokado ja porkkana. Lisänä misokeitto.

Maiju Junko