Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.
Rohkeus kantaa pitkälle – Media-alan moniosaaja Jonna Joutsen ei pelkää puhua vaikeistakaan asioista
Jonna Joutsen löysi viihde- ja media-alalta unelmiensa työtehtävät, mutta julkinen työ pakotti myös kohtaamaan internetin inhottavimpia ilmiöitä. Nyt yrittäjänä työskentelevä Joutsen haluaa tuoda kiusaamisen päivänvaloon ja tarjota vertaistukea omien kokemustensa kautta.
Jonna Joutsen, 31, on yrittäjä ja media-alan moniosaaja, joka on nuoresta iästään huolimatta
ehtinyt työskennellä jo kymmenen vuotta alan eri tehtävissä. Hän on toiminut juontajana,
toimittajana, sosiaalisen median vaikuttajana, puhujana ja sisällöntuottajana. Jonna on tehnyt töitä muun muassa Sanoma Median, Ylen, Iltalehden ja Aku Ankan toimituksissa. Parhaillaan Jonnaa pitää kiireisenä muun muassa viime syksynä käynnistynyt Nätit tytöt -podcast,jota hän juontaa ja toimittaa yhdessä ystävänsä ja kollegansa Linda Lietsalan kanssa.
Jonna kokee olevansa kutsumustyössään, vaikka viihde- ja media-ala ei ole helpoimmasta päästä. Alalla on paljon kilpailua ja pärjääminen on vaatinut Jonnalta sitkeyttä, rohkeutta ja
heittäytymiskykyä.
– Esiintyminen on aina kiinnostanut minua. Koen olevani juuri minulle oikealla alalla, vaikka
julkinen työ ja omalla henkilöbrändillä työskentely on ajoittain ollut hyvinkin raadollista.
Jonna päätyi media-alalle jo opiskeluaikanaan. Hän opiskeli toista vuotta Metropolian
ammattikorkeakoulussa tv- ja radiotuotantoa, kun hän pääsi Sanoma Median kaupallisen
sisällöntuotannon koulutusohjelmaan. Koulutuksen myötä Jonna sai monipuolisesti kokemusta toimittajan työstä Sanoman mediamyynnissä, aikakausilehtien toimituksissa ja Nelonen median radioissa.
Kun harjoittelujakso Sanomalla päättyi, Jonna sai vakituisen työpaikan iltapäivälehdestä.
Työtehtäviin kuului ylläpitää ja tuottaa viihdesisältöä Fiidi.fi-sivustolle. Kissavideoista tunnettu
Fiidi.fi oli 2010-luvulla erittäin suosittu sivusto, jonka sisällöt tavoittivat parhaimmillaan
miljoonayleisön.
Sivuston suosion myötä Jonna huomasi tulevansa tunnistetuksi netissä ja
osa sivuston seuraajista otti hänet silmätikukseen ja alkoi systemaattisesti kiusata häntä netissä. Jonnasta julkaistiin herjaavia kirjoituksia ja pilkkaavia meemejä Ylilautasivustolle. Meemeissä
Jonnan kuvia oli muokattu niin, että hänen silmänsä katsoivat korostetusti eri suuntiin. Meemit
satuttivat syvästi, koska hänen toinen silmänsä on syntymästä asti ollut sokea.
– Kiusaamisen ja suoranaisen nettivihan kohteeksi joutuminen oli henkisesti erittäin raskasta. Olin hyvin nuori ja kiusaaminen sai kohtuuttomat mittasuhteet. Hammasta purren jaksoin työtä
Iltalehdessä puolitoista vuotta.
Jonna on huolissaan siitä, miten normalisoitua verkossa tapahtuva kiusaaminen ja häirintä tänäpäivänä on. Etenkin tunnettujen henkilöiden nettikiusaaminen on arkipäiväistynyt. Jonna ihmettelee sitä, kuinka kiusaaminen voidaan oikeuttaa toteamalla, että julkisen työn valinneen täytyy vain kestää julkisuuden seuraukset.
– Kiusaajat ovat kuin rapuja kiehuvassa vedessä. Sanotaan, että ravut vetävät takaisin sangon pohjaan ne yksilöt, jotka pyrkivät kiipeämään reunan yli. Kiusaamisella pyritään samaan: omaa juttuaan rohkeasti toteuttavat yksilöt pyritään ampumaan alas.
Jonna ei itse ole suostunut jäämään kiehuvaan veteen. Hän on rohkeasti puhunut ja kirjoittanut kokemuksistaan. Hän on myös julkaisut kiusaajien tehtailemia meemikuvia itsestään omassa somessaan. Näin hän on halunnut riisua kiusaajat aseistaan ja tuoda kiusaamisen päivänvaloon. Kiusaaminen on Jonnalle tärkeä aihe ja hän tekee nykyään myös puhujakeikkoja, joissa kertoo tarinaansa ja miten hän itse selvisi kiusaamisesta.
Jonna uskoo, että rohkeus ja itsensä likoon laittaminen ovat olleet avainasemassa myös media-alalla menestymisessä. Henkilökohtaiset aiheet kiinnostavat suurta yleisöä, eikä Jonna ole pelännyt puhua vaikeistakaan aiheista. Hän on kirjoittanut kolumneja omista kipupisteistään ja tehnyt podcastia sinkkuudesta. Rohkeus on myös kantanut hedelmää.
Yrittäjyys vaati uudenlaista asennoitumista työelämään
Vuonna 2019 Jonna jätti työnsä Aku Ankalla, jossa hän oli työskennellyt Ankan YouTube-kanavan juontajana ja tuottajana, ja perusti oman toiminimen. Päätös syntyi hetken mielijohteesta, mutta taustalla oli kuitenkin pidempään hautunut halu tehdä töitä itselleen. Jonna oli jo iltapäivälehdestä lähtien tehnyt töitä omalla henkilöbrändillään, joten yrittäjyys oli luonnollinen askel eteenpäin.
Jälkiviisaana Jonna pohtii, että yrittäjyyden alkutaipaleella olisi kannattanut selvittää asioita
etukäteen. Jonnan perhe- tai tuttavapiirissä ei ole ollut juurikaan yrittäjiä, joten monet asiat on pitänyt opetella kantapään kautta. Yrittäjäksi ryhtyminen on myös vaatinut uudenlaista asennoitumista työelämään.
– Kun teet töitä yrittäjänä, ei riitä, että teet työsi hyvin. Yrittäjänä sinun pitää opetella myymään ja tuotteistamaan itsesi ja osaamisesi. Oma ammattitaito pitää opetella paketoimaan selkeästi.
Media-ala kiinnostaa monia ja alalle on paljon tulijoita. Jonna peräänkuuluttaa alasta haaveileville ja alalla jo toimiville ammattimaisuutta.
– Suosittelen kaikille, jotka haluavat toimia tai toimivat alalla tutustumaan toimitukselliseen työhön. Tarkista aina lähteet ja kiinnitä huomiota oikeinkirjoitukseen. Journalistin eettiset ohjeet ja
esimerkiksi haastattelutekniikoihin tutustuminen ovat tärkeä perusta hyvälle sisällölle.
Jonnan tulevaisuuden suunnitelmissa on kehittää omaa ammattitaitoaan monipuolisesti. Hän
toivoo voivansa jatkaa nykyisiä töitään podcastien, sisältöjen ja juontotöiden parissa. Jonna
työstää parhaillaan Nätit tytöt -podcastia, jossa keskitytään erityisesti naisten kohtaamiin paineisiin ja asemaan yhteiskunnassa. Jonna toivookin voivansa herättää yhteiskunnallista keskustelua ja itselleen tärkeiden aiheiden esille nostamista myös tulevaisuudessa.
Jonna Joutsen
KUKA Jonna Joutsen, 31, helsinkiläinen yrittäjä ja media-alan ammattilainen
HARRASTUKSET Piirtäminen, maalaaminen ja bodycombat
KOULUTUS medianomi
KOTOISIN Pietarsaaresta