8.10.2020 klo 08:06
Uutinen

Rovaniemeläinen ja kittiläläinen 28-vuotias yrittäjä pitävät omasta jaksamisesta huolehtimista tärkeänä: – Olipa tilanne lisääntyneet tai vähentyneet työt, omaa hyvinvointia ei saa sivuuttaa

Rovaniemeläinen video- ja valokuvausyrittäjä sekä kittiläläinen it-yrittäjä ovat yhtä mieltä siitä, että yrittäjän tulee pitää huolta omasta jaksamisestaan. Kuvassa Janne Jakola. Kuva: Jaan Hanson.

Lapin Yrittäjiin kuuluva 28-vuotias rovaniemeläinen Janne Jakola päätti aloittaa yrittäjäuransa opintojensa ohella vuonna 2018, ja reilu vuosi sitten hän muutti toimintansa päätoimiseksi. Jakola toteuttaa pääasiassa video- ja valokuvausta niin yrityksille kuin yksityisille henkilöille. Näiden lisäksi työpöydällä on toisinaan myös esimerkiksi graafista suunnittelua.

-Nykyään työpäiväni vaihtelevat paljonkin. Toisinaan teen aamulla mainosvideokuvausta ja illan vietän editointia ja leikkausta tehden. Jotkut päivät puolestaan kuluvat kokonaan tietokoneen äärellä sähköposteihin vastaillen ja tulevia kuvauksia suunnitellen. Sitten esimerkiksi viime viikolla vietin kokonaisen päivän Sodankylässä kuvaustöissä, Jakola luettelee.

Toinen Lapin Yrittäjiin kuuluva tuore yrittäjä on Louru Oy:n 28-vuotias toimitusjohtaja Janne Pasma, joka rakentaa yrityksille verkkosivuja. Hän pyörittää yritystään yhdessä graafikkona toimivan Oskari Hyvösen sekä koodausta toteuttavan Anssi Söderenan kanssa. Pasma innostui yrittäjyydestä, kun tajusi työkavereidensa kanssa, että lappilaisilla yrityksillä oli selkeä tarve verkkosivuille ja näkyä digin kautta paremmin. Nyt Louru on ollut toiminnassa noin vuoden.

-Meillä työpäivät vaihtelevat todella paljon. Toisinaan teemme nettisivuja, verkkokauppoja tai ohjelmointia, kun taas osa päivistä voi kulua siinä, kun menemme fyysisesti paikan päälle tekemään Atk-huoltoa Kittilässä tai Kolarissa, Pasma tiivistää.

It-yritys Louru Oy:n toimitusjohtaja Janne Pasma kertoo, että yrityksen ensimmäisenä vuotena on tehty pitkiä työpäiviä: – Nyt, kun monet yrittäjät haluavat siirtää toimintansa verkkoon, on meille kasaantunut paljon töitä.

Ylikuormitusta liiasta työstä ja peruuntuneista työtunneista

Pasmalla on kaksi työntekijää, Jakola toimii yksinyrittäjänä. Molemmat kertovat, että niin sanotun tavallisen työpäivän pituus vaihtelee usein.

-Pyrin pitämään työpäiväni noin kahdeksan tunnin mittaisina. Toisinaan päivät venyvät pidemmiksi, mutta sitten niitä tasoitellaan tulevina viikkoina. Minun hommassani korostuu myös ajatustyö, joka on työtä sekin. Toisinaan saatan saada hyvän idean käsikirjoitukseen esimerkiksi lenkin aikana, joten sekin varmaan lasketaan tietynlaiseksi työajaksi, Jakola jatkaa.

-Etenkin näin aloittavana yrittäjänä ensimmäinen vuosi on ollut hektinen. Olemme yhdessä painaneet pitkiä päiviä, jotta homma lähtee pyörimään. Itse teen yritystoimintani ohella myös palkkatöitä, joten toisinaan päiväni ovat todella pitkiä, Pasma kertoo.

Jakola ja Pasma molemmat kertovat kokeneensa hetkellistä ylikuormittumista yrittäjäuransa aikana. Usein näinä hetkinä stressi on muodostunut liiallisista työtunneista, mutta tänä vuonna myös koronavirus on tuonut omat haasteensa toiminnalle, tai sen hiljenemiselle.

-Yritykseni alkuaikoina kävin lisäksi täysipäiväisesti yliopistoa, tein töitä ja perheessä oli 1-vuotias poika. Tällöin oma jaksaminen oli koetuksella, mutta asia tietysti ratkesi, kun aloin keskittyä työn saralla täysipäiväisesti yrittäjyyteen, Jakola kertoo.

-Tänä vuonna myös korona-aika mietitytti. Minulta peruuntui keväällä paljon tapahtumia ja esimerkiksi häitä, joissa olisin ollut kuvaamassa. Myöskään uusia tilauksia ei tullut. Nyt kuitenkin yhteiskunnan sopeutuessa tilanteeseen on tilanne kohdallani lähes normalisoitunut, missä tiedostan olevani erittäin onnellisessa asemassa verrattuna monin muihin yrittäjiin, Jakola jatkaa.

-Nyt, kun monet yrittäjät haluavat siirtää toimintansa verkkoon, on meille kasaantunut paljon töitä. Tämä on tietysti positiivista, mutta toki myös vie energiaa, Pasma sanoo.

-Kun itse koen niin sanottua ylikuormitusta, vaihdan hetkeksi maisemaa. Tällaisessa paikassa on tärkeää, että vaikka työtä tulisi ajateltua, ei se johda mihinkään, Pasma jatkaa.

Yrittäjä määrittää puitteet työhyvinvoinnille

Pasma sekä Jakola kertovat, että yrittäjyyden plussapuolia on ehdottomasti se, kun omasta tekemisestä saa päättää itse. Molemmat tekevät työpäivistään sellaisia, että työhyvinvointi säilyy myös työpäivän aikana.

-Pyrin pitämään säännöllisesti taukoja, toki esimerkiksi joinakin kuvauspäivinä tämä ei ole mahdollista. Lisäksi muutin reilu vuosi sitten Rovaniemen keskustasta löytyvään toimitilaan, johon rakennamme neljän saman alan yrittäjän kanssa yhteisstudiota. Tässä ajatuksena oli mahdollistaa kaikille hyvät puitteet tehdä tätä hommaa, Jakola kertoo

-Oman jaksamisen varmistamiseksi yrittäjän on opittava sanomaan ei. Omaa kalenteria ei kannata tunkea aivan täyteen. Omaa vapaa-aikaa ja palautumista tulee myös arvostaa, Jakola jatkaa.

-Itse näen, että yrittäjyys on eräänlainen elämäntapa. Nautin siitä, mitä teen. Oman työpäiväni aikana hyvää energiaa tuovat ihmiset, joita pääsen tapaamaan. Se luo motivaatiota ja loppujen lopuksi työ ei tunnu vain pakolliselta työltä. Kun työilmapiiri ja työ itsessään on kohdillaan, ei ne puske kohti burn outia, Pasma sanoo.

Molemmat yrittäjät haluavat kannustaa lappilaisia kanssayrittäjiä haastavana aikana. Olipa tilanne lisääntyneet tai vähentyneet työt, omaa jaksamista ja hyvinvointia ei saa sivuuttaa.

-Tsemppiä kaikille yrittäjäkollegoilleni, yhdessä tässä mennään eteenpäin. Muistetaan kaikki tukea paikallisia pienyrittäjiä, Jakola ja Pasma toteavat.

Tule mukaan Lapin Yrittäjiin, saat itsellesi 35€ Elsan lahjakortin>>