12.2.2024 klo 10:00
Uutinen

Sähkön hintavaihtelut jatkuvat – miten yrittäjän kannattaa varautua?

Kovien pakkasten alkuvuosi 2024 osoitti, kuinka sääolosuhteet ja lisääntynyt sähkönkulutus nostavat sähkön hinnan hetkellisesti huippuunsa. Suomessa nähtiinkin tammikuussa kaikkien aikojen korkeimmat pörssisähkön hinnat. Energia, kuten mikä tahansa kulutushyödyke, hinnoitellaan kysynnän ja tarjonnan perusteella.

Miten yrittäjä voi varautua sähkömarkkinoiden muutoksiin ja valita yritykselleen sopivimman sähkösopimuksen? Kysyimme Fortumin yritysliiketoimintajohtajalta Tommi Varhamalta.

Sähkön hinnan ennustaminen on vaikeaa pitkällä aikavälillä 

Suomen sähköntuotanto on rakenteellisessa murroksessa vihreän siirtymän edetessä ja pörssisähköhintojen voimakkaan vaihtelun voidaan odottaa jatkuvan. 

“Sähkön futuurihinnoista saamme markkinoiden näkemyksen sähkön hinnan kehityksestä tulevaisuudessa. Muutoin hintojen tarkkaa kehitystä on vaikeaa ennustaa, sillä siihen vaikuttavat niin monet asiat. Näitä ovat esimerkiksi uuden tuotantokapasiteetin rakentaminen sekä voimalaitosten ja sähkönsiirtoverkkojen äkilliset vikaantumiset”, Varhama kertoo.

Pörssissähkön päivittäisiin hintoihin vaikuttaa oleellisesti myös tuulivoiman tuotantoteho, joka vaihtelee sääolosuhteiden mukaan ja voi jo itsessään nostaa tai laskea sähkön hintaa merkittävästi. Mitä enemmän teollisuus ja kuluttajat käyttävät sähköä, sitä korkeampi hinta sillä hetkellä on. Lisäksi erilaisilla poliittisilla linjauksilla ja geopoliittisilla tilanteilla voi olla suuri merkitys sähkön hintaan.

Kannattaako yrittäjän valita kiinteähintainen sopimus vai pörssisähkö?

Jos valinta tuottaa päänvaivaa, Fortumin Yrittäjän Paketti auttaa ymmärtämään yrityksen energiankulutusta vaivattomasti: yritykset saavat käyttöönsä selkeät ja monipuoliset työkalut sähkönkulutuksen seurantaan ja optimointiin, asiantuntevaa henkilökohtaista energianeuvontaa sekä nopean yhteyden asiakaspalveluun.

Pörssisähkösopimusta valittaessa kannattaa harkita, kestääkö oma liiketoiminta hintojen ja siten myös kustannusten vaihtelua – ja onko yrittäjällä halua seurata sähkön hintoja sekä toisinaan myös siirtää sähkönkäyttöä halvempaan ajankohtaan.

Kiinteähintaisen sopimuksen hinta taas muodostuu sopimuksen pituuden ja sopimuksen solmimisen ajankohdan mukaan. Hinnoittelun pohjana käytetään sähkön futuureja, jotka hankitaan sen hetkisellä markkinahinnalla. Tällöin sähkönmyyjä suojaa asiakkaalle toimitettavan sähkön hinnan. 

“Pörssisähköstä asiakas maksaa aina tuntikohtaisesti kilpailutettua hintaa, mikä mahdollistaa siten kustannusten optimoinnin ajoittamalla kulutusta edullisille hinnoille. Jos yrittäjällä ei ole mahdollisuutta seurata pörssisähkön hintaa sitä hyödyntääkseen, voi kiinteähintainen sopimus kustannusvakaudessaan ja helppoudessaan olla sopivin, Varhama kertaa.

Fortum Yritys Duo yhdistää molempien maailmojen hyvät puolet

Nykyisin on olemassa myös niin sanottuja hybridi-sopimuksia, kuten Fortum Yritys Duo, jotka yhdistävät pörssisähkön sekä kiinteähintaisen sähkön hyvät puolet. 

Yrittäjä voi vaikuttaa sähkölaskuunsa ajoittamalla kulutustaan edullisemmille tunneille. Samalla yritys on suurimmilta hinnan vaihteluilta turvassa, sillä sähkön perushintataso pysyy samaa sopimuksen alusta loppuun.

“Tällainen sopimus sopii esimerkiksi yrityksille, jotka voivat hyödyntää edullisempia tunteja ja haluavat testata turvallisesti, sopisiko pörssisähkö heille”, Varhama vinkkaa.

Suomen Yrittäjien jäsenenä saat Fortumilta sähkösopimuksen etuhintaan.