YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
SSS Paviljonki on Porvoon saariston helmi
Yrittäjäsisarukset Benita ja Tanja Åkerfelt kehittävät toimintaa maaseutuhankerahan avulla. Tavoitteena on pidentää sesonkia.
Silmät ja sielu lepäävät, kun katse kääntyy kohti edessä välkkyvää merta SSS Paviljongin terassilta. Ei voisi uskoa, että vasta äsken auto kurvasi likeltä Nesteen Kilpilahden hurjannäköisen jalostamoalueen. Edes laitoksen leimuava ikiliekki ei näy pieneen satamaan, jossa veneet kelluvat omassa rauhassaan poukamassa. Kaikkialla ympärillä on merta, kalloista metsää, peltojakin. Ei ihme, että porvoolaista SSS Paviljonki -ravintolaa kutsutaan saariston helmeksi. Paviljonkia pyörittävät yrittäjäsisarukset Benita ja Tanja Åkerfelt. Benita on tehnyt uraa ravintolamaailman ytimessä Helsingin keskustassa, Tanja puolestaan merellä. Hän on kalastaja, joten Paviljongin ravintolan pöydässä tarjotaan usein ihan itse kalastettuja kalaherkkuja. Sisarukset ovat pyörittäneet ravintola-tapahtuma-yritystään vuodesta 2023. Benita työskentelee nykyään ruuhkaisen kaupunkimaiseman sijasta luonnon rauhassa ja meren läheisyydessä.
-Kun aloitimme tässä yrittäjinä, minun maailmani muuttui totaalisesti. Saan katsoa ikkunoista avautuvaa kaunista merimaisemaa. Minusta on mukavaa seistä baarissa kaljahanan takana katsomassa, kuinka asiakkaat rantautuvat veneillään laituriin, Benita hymyilee.
Tie yrittäjäksi avautui sattumalta, mutta kuitenkin tarkan harkinnan jälkeen. Kun Paviljongin edellinen yrittäjä lopetti, löivät sisarukset yrittäjäpäänsä yhteen, ja siitä se alkoi.
-Tyttäreni sanoi heittona, että mikset ryhdy Paviljongin yrittäjäksi. Esitin ajatuksen Tanjalle, joka sanoi ensin, että hänellä on kiireitä tarpeeksi muutenkin. Teimme kuitenkin laskelmia ja suunnitelmia, ja tässä nyt ollaan! Aiemmin työskentelin alalla vaativissa tehtävissä 24/7, mutta nyt teen sitä itselleni, Benita hymyilee.
Veneellä, autolla tai polkupyörällä
Uudet yrittäjät, uudet kujeet. Myös Benita ja Tanja pyrkivät kehittämään sinänsä jo valmiiksi viehättävää Paviljonkiaan. Remonttia on tehty ravintola salissa ja keittiössä. Etenkin kesäpäivinä pöydät täyttyvät ruokailijoista. Pöytiä ja tuoleja siirtämällä salin lattialla pääsee joogaamaankin.
-Vedän itse jooga- ja rentoutustunteja sekä miniretriittejä. Ravintolassa voi järjestää juhlia, kuten syntymäpäiviä, Benita sanoo.
Benita ja Tanja hakivat viime vuonna Uudenmaan maaseutuhankerahaa, ja tuen avulla he hankkivat muun muassa kokoustilaan ison näytön, uusivat baarin ja keittiön laitteistoa. Vaikuttaa siltä, että ravintolan sydän on sen uusittu baari, joka on käännetty uuteen suuntaan.
-Nyt näen itsekin merimaiseman tiskin takaa. Ja kyllä janoiset veneilijät aurinkoisella säällä suuntaavat ensimmäiseksi baariin.
Paviljongin hyviin puoliin kuuluu paitsi sen upea luonto, myös saavutettavuus. Ravintolaan voi tulla paitsi veneellä, myös autolla ja polkupyörällä. Saaristoyrittäjien elämä kulkee kuitenkin paljolti sään armoilla.
-Alkukesä oli kylmä, ja siksi todella huolestuttava. Heinäkuun helteiden ansiosta pärjäämme talven yli, Benita sanoo.
Vapusta jouluun
Benita ja Tanja pyrkivät luonnollisesti pitkittämään sesonkia niin paljon kuin vain on mahdollista. Vappuna avataan, ja vielä joulunakin pääsee syömään. Ja koska ravintolan tilat ovat rajatut, toimintaa halutaan myös ulos. Åkerfeltit ovat virittäneet yhteistyötä muun muassa läheisen pakohuoneyrittäjän kanssa, ja omiakin aktiviteetteja on tarjolla Paviljongin pihalla.
-Tyky-päivillä voi pelata älypeliä, jonka jälkeen voi vaikka heittää tikkaa ulkona. Vanhalla fiskarilla pääsee merelle. Rahoituksen turvin voimme toivottavasti saada tontille pari kasvihuonetta, joissa asiakkaat voivat olla myöhään syksylläkin. Suppilautojakin aiomme hankkia ja panostaa markkinointiin, Benita suunnittelee.
Talven paukkupakkasille ravintolaa ei toki voi pitää auki. Paitsi viime talvena, kun sähkökaapeleiden vaurioittamisesta epäilty S Eagle -tankkeri lojui ankkurissa Svartbäckin edustalla. Se veti väkeä niin paljon, että oli pakko avata ravintolan ovet.
-Tänne tultiin kauempaakin. Mediaa oli myös paljon paikalla. Avasimme ravintolan vuodenvaihteessa viikonlopuksi, ja jonoa riitti ulos asti. Myöhemmin ihmiset ovat tulleet uudestaan käytyään silloin täällä laivaa ihmettelemässä, Benita hymyilee.
Teksti ja kuvat: Reija Kokkola
