15.3.2020 klo 18:36
Uutinen

STM sairastuneille yrittäjille: COVID19 -näytteitä otetaan vain jos ei selviydy kotihoidossa, ratkaisuja tehtävä yrityskohtaisesti

Huoli siitä, että monet suomalaiset eivät ole päässeet koronavirustesteihin, on kantautunut sosiaali- ja terveysministeriöön. Ministeriöstä kerrotaan, että ilman diagnoosia sairastavien on haettava ratkaisuja yrityksen sisäisesti. Tartuntatautipäivärahaa saavat vain diagnosoidut potilaat.

Suomen Yrittäjiin on tullut viikonloppuna paljon huolestuneita yhteydenottoja: päällimmäisenä yrittäjät kertovat koronavirukseen viittaavista oireistaan ja siitä, että he eivät ole toiveistaan huolimatta päässeet testeihin.

Ryhmä hyvinvointialan yrittäjiä pyysi Suomen Yrittäjiä ottamaan yhteyttä sosiaali- ja terveysministeriöön ja kysymään ohjeita, kuinka toimia, jos itse – tai joku henkilökunnan jäsenistä – on sairastunut, mutta ei saa diagnoosia. Tavoitimme sosiaali- ja ministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukeen sunnuntaina.

Monet yrittäjät kärsivät COVID-19:n kaltaisista oireista, mutta eivät ole päässeet testeihin. Mikä neuvoksi?

– Tiedämme, että valtakunnan tasolla on ongelmia (testaukseen liittyen). Tällä hetkellä näytteitä otetaan vain sellaisilta henkilöiltä, joilla on niin vakavat oireet, että ei pysty kotona selviytymään. Hallitus haluaa ja aikoo reagoida näihin tietoihin.

Yrittäjien hätä on suuri. Jos heillä ei ole diagnoosia, he eivät ei saa sairauslomaa, mutta eivät myöskään tartuntatautipäivärahaa. Koska hallitus ja THL antavat yrityksille toimintaohjeet?

– Tällä hetkellä on THL:n sivuilla on ohjeistus työnantajille (perjantaina THL julkaisi sivuillaan ohjeen, jonka mukaan työpaikoilla kannattaa perustaa ryhmä, joka ottaa vastuun mahdolliseen tartuntatautiepidemiaan valmistautumisesta). Keräämme koko ajan ajatusta sekä punnitsemme ratkaisuja, joilla yritetään minimoida haittoja mahdollisimman hyvin. Hallitus on tekemässä monenlaisia ratkaisuja tilanteeseen liittyen. Jo tähän mennessä monet työnantajat ovat tehneet itsenäisiä ratkaisuja, ja EK on antanut suosituksia työnantajille jo paljon aikaisemmin.

Moni yrittäjä miettii, voiko lähteä maanantaiaamuna töihin, kun on lieviä COVID19:n oireita. Kuinka toimia?

– Suositus on, että pysykää kotona, jos tunnette olonne kipeäksi. Jokainen työnantaja miettii tilannetta omalla puolellaan.

Entä jos työntekijä ilmoittaa yrittäjälle, että hänellä on oireita, mutta ei hän ole päässyt testeihin ja saanut diagnoosia? Jääkö työntekijä kotiin?

– Meillä valtioneuvoston sisällä voi olla viisi päivää poissa omalla ilmoituksella. Nämä käytännöt vaihtelevat työnantajakohtaisesti ja työnantajakohtaista harkintaa voidaan käyttää. Suosituksemme on, että sairaana ei tulla töihin.

Vielä viisi päivää sitten esititte toiveen, että kaikki oireilevat hakeutuisivat testeihin, mutta perjantaina THL ilmoitti, että ”tauti pitää sairastaa kotona ja ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon vain, jos tulee pahoja oireita kuten hengitysvaikeuksia”. Ette kai ole nostaneet käsiä pystyyn taudin leviämisen ehkäisemisen suhteen?

– Ei tietystikään vaan haemme oikea-aikaisia toimenpiteitä. Kun tilanne kehittyy, voi olla, että viruksen leviämistä ei voida pysäyttää maailmasta.

Useiden tutkijoiden mielestä testaaminen on tehokkain tapa estää viruksen leviämistä. Mitä mieltä te olette?

– Kyllä sillä voidaan loiventaa taudin etenemistä. Eri mailla on erilaisia ratkaisuja – meillä tilanne muuttui perjantaina. Olemme jo sopineet kaupallista testikapasiteettia ja sitä, miten saamme sitä lisättyä.

Koska saamme monissa muissa maissa käytössä olevia pikatestejä Suomeen?

– Joissain maissa on käytössä testejä, jotka eivät välttämättä ole luotettavia. Meille hankitaan testejä sen jälkeen, kun (vasta markkinoille tulossa olevat) testit ovat läpäisseet CE-merkinnän edellyttämän testin. Otimme jo käyttöön sellaisen testin, joka oli vasta tutkimuskäytössä.

Suomessa oli viikko sitten viisi tautitapausta, tällä hetkellä tautitapauksia on noin 240. Husin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen kertoi sunnuntaina Iltalehdelle uskovansa, että tautitapausten todellinen määrä on huomattavasti todettua suurempi, mutta tarkkaa määrää on vaikea arvioida.

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén muistuttaa, että koronadiagnoosi ei automaattisesti tarkoita tartuntatautipäivärahan saamista. Sen edellytyksenä on kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin määräämä eristys tai karanteeni.

– Sairauspäivärahaa voi saada myös työkyvyttömyyttä aiheuttavilla oireilla, siinäkään ei tarvitse olla varmistettua koronadiagnoosia. Sairauspäiväraha on noin 70 prosenttia tartuntatatautipäivärahasta. Erona myös ensimmäisen yhden päivän omavastuuaika YEL-yrittäjälle.

– Heti, jos on työkyvytön, kannattaa, mieluiten etäyhteyden kautta hankkia terveyden- tai sairaanhoitajan (riittää sairauspäivärahan ensimmäiset yhdeksän päivää) tai lääkärin lausunto työkyvyttömyydestä eikä jäädä odottamaan pääsyä koronatestiin, jotta varmistaa ainakin sairauspäivärahan, Hellstén opastaa.

Tämän linkin kautta näet THL:n yrityksille laatiman koronavirusohjeistuksen

Teksti: Leila Itkonen

toimitus (at) yrittajat.fi