Sarah Nieminen on onnellinen nainen. Hän elää nykyisin miehensä Tommin kanssa omakotitalossa Turengissa ja on hiljattain vastaanottanut työtehtävän, joka on hänelle vuosien päämäärätietoisen työn tulos.
Sarah Nieminen on onnellinen nainen. Hän elää nykyisin miehensä Tommin kanssa omakotitalossa Turengissa ja on hiljattain vastaanottanut työtehtävän, joka on hänelle vuosien päämäärätietoisen työn tulos.

Suomalainen tietämättään – Sarah on onnellinen nainen

Sarah Nieminen syntyi 1980 Tansaniassa, missä hän kävi koulun ja aloitti työelämän. Rakkaus toi hänet Suomeen. Myönteinen asenne ja uutteruus on vienyt Sarahia eteenpäin vauhdilla, myös yllättäviin tilanteisiin.

Kymmenisen vuotta sitten elämä mullistui, kun hän tapasi suomalaisen Tommin. Pari meni naimisiin ja muuttivat Suomeen elokuussa samana vuonna. Saapuminen päiväntasaajalta lähelle napapiiriä oli alkuun niin ilmastollinen, kuin kulttuurillinen shokki.

– Täällä oli minulle todella kylmä. En voinut mennä ulos ilman takkia. Nykyisin olen kyllä jo tottunut säähän, hän nauraa.

– Tansaniassa ei ole väliä tunnetko vai et, ihmiset keskustelevat, hymyilevät ja pyytävät asioita myös entuudestaan tuntemattomilta. Se oli jonkinlainen kulttuurishokki, kun ihmiset eivät olleet yhtä avoimia täällä.

Tahto ajoi heti töihin

Energinen ja oma-aloitteinen Sarah olisi Suomeen saavuttuaan halunnut mennä suoraan töihin, mutta Tommi joutui rauhoittelemaan ja opastamaan häntä, että se ei ole mahdollista.

– Meillä oli pieni erimielisyys asiasta, koska olisin halunnut heti aloittaa työt. Tommi kuitenkin vakuutti minut, että on ensin käytävä tietty prosessi läpi, ennen kuin voin saada töitä.

Niin alkoivat Suomen kielen opinnot Vantaan aikuiskoulutuskeskuksessa. Opintoihin kuului myös puolen vuoden työharjoittelu, jonka toimelias nainen löysi itse.

– Sain selville, että Martinlaakson lukiolla ja ammattikoululla on kummikoulu Tansaniassa, joten hain sinne työharjoitteluun ja sainkin sieltä paikan.

Kun opinnot ja työharjoittelu aikuiskoulutuksessa oli suoritettu, Sarah jatkoi suomen opintojaan vielä toisen vuoden Helsinki Business Collegessa. Hän ei kuitenkaan voinut ymmärtää, että rahaa voi saada tekemättä töitä, joten hän aloitti aktiivisesti hakemaan työtä.

– Hain hotelliin kerroshoitajaksi, vaikken tiennyt mitä se edes tarkoittaa. Kielitaitoni ei ollut vielä niin hyvä, että olisin ymmärtänyt sanan. Oletin, että työ olisi ollut hotellin vastaanotossa. Pääsin kuitenkin haastatteluun ja sain siellä tietää, että kyseessä on hotellihuoneiden siivoamista.

Sarah otti työn vastaan ja siitä alkoi hänen työuransa Suomessa, joka vei häntä vuosien ajan hotelleista kerrostalojen, tehtaiden ja monen muun paikan siivoamiseen. Usean vuoden ajan hän työskenteli erilaisissa tehtävissä, kouluttaen itseään samalla siten, että voisi edetä alalla esimiestehtäviin.

Turvallisuusselvitys toi yllätyksen

Vuosien aikana hän sai paljon kokemusta ja tapasi paljon ihmisiä, joista osasta tuli hänelle myös hyviä ystäviä. Ratkaiseva käänne tapahtui kuitenkin tänä vuonna.

Sarah ja Tommi olivat jo muuttaneet Vantaalta Turenkiin omakotitaloon. Sarah työskenteli Hämeenlinnassa Palmialla tehden kiertävän siivoojan työtä. Hän kuitenkin halusi palveluesimieheksi.

– Olen ihminen, joka haluaa tehdä töitä. Otin alkuun kiertävän siivoojan työn vastaan, mutta odotin koko ajan palveluesimiehen paikan avautumista. Kun sitä ei tapahtunut, niin päätin ottaa Helsingistä, Lassila & Tikanojalta avautuneen palvelumestariharjoittelija -paikan vastaan.

– Ehdin työskennellä siinä tehtävässä kaksi viikkoa, kun palvelupäällikkö soitti minulle ja kertoi, että olen enemmän, kuin vain harjoittelija. Annamme sinulle oman alueen. Siirrämme sinut Lahteen ja älä huoli, saat työsuhdeauton käyttöösi, Sarah kertoo.

Sarah ja Tommi rakentavat tulevaisuutta tällä hetkellä Suomessa ja Janakkalassa. Yksi merkittävä viranomaispäätös tähän liittyen tuli vain muutama kuukausi sitten. Ja se tuli myös hänelle itselleen täytenä yllätyksenä.

– Menin tekemään netissä töihini liittyvää henkilöturvallisuusselvitystä. Kirjauduin pankkitunnuksillani sisään palveluun ja näin tietoni, missä minun sanottiin olevani suomalainen. En ollut saanut asiasta mitään kirjettä tai muuta, joten se oli hämmentävä hetki, hän nauraa.

Päätös Suomen kansalaisuudesta oli siinä mielessä merkittävä, että hän menetti samalla Tansanian kansalaisuuden, sillä kaksoiskansalaisuus ei ole hänen synnyinmaassaan mahdollista.

Mökkejä Kilimanjarolle – Google paljasti projektin ennen aikojaan

Sarahin tarina on erinomainen esimerkki siitä, mitä päättäväisellä asenteella voi saavuttaa. Tie on ollut pitkä ja pitänyt sisällään vastoinkäymisiä, mutta lannistumaton nainen on vihdoin sellaisessa tehtävässä, mitä on tavoitellutkin.

– Minulla on yrittäjämäinen asenne tekemiseen, mikä on varmasti auttanut pääsemään tähän pisteeseen.

Sarahin asenne tulee esiin myös projektissa, jota hän on kehitellyt hiljalleen Tansaniaan. Sarah on pala kerrallaan rakennuttanut Suomessa ansaitsemilla rahoillaan bed & breakfast -mökkejä suositulle Kilimanjaron alueelle.

Hän ei alkuun kertonut hankkeestaan edes Tommille.

– Tommi tiesi, että meillä on siellä maata, mutta hän ei tiennyt mökeistä. Sitten hän eräänä päivänä huomasi Google Mapsin satelliittikuvasta, että joku on rakentanut alueelle jotain. Silloin jouduin tunnustamaan, että minä olin sen takana.

Mökit ovat Sarahin eläketurva, sillä hän laskee, ettei muutoin ehdi kerryttämään tarpeeksi eläkettä Suomessa. Joten mökkejä vuokraamalla on mahdollista saada taloudellista turvaa eläkepäiviä varten.