Taiteilija Johanna Oras osallistui tiistaina Hämeenlinnan Verkatehtaalla järjestettyyn Yrittäjät-Akatemian lähipäivään. Kuva: Pauli Reinikainen
5.4.2022 klo 18:51
Uutinen

Taiteilija Johanna Oras etsii Yrittäjät-akatemiasta uutta potkua digimarkkinointiin – Suunnittelee matalan kynnyksen taidetta

Johanna Oraksen tavoitteena on tuoda taide yhä useamman suomalaisen ulottuville.

Pian 30 vuotta taiteilija-alan yrittäjänä toiminut Johanna Oras on vastikään perustanut uuden yrityksen Kallary Design Oy:n. Sen tarkoituksena on tuotteistaa taide helpommin lähestyttävään ja edullisempaan muotoon.

– Tarkoituksenani on viedä taide askeleen pidemmälle esimerkiksi sisustamiseen ja lifestyleen.

Oras on yksi Yrittäjät-akatemian osallistujista. Akatemiaan voivat osallistua maksutta pk-yrittäjät ja heidän henkilökuntansa. Akatemiassa on kaksi pääteemaa: digitaalisuus ja vastuullisuus. Tähän mennessä akatemia on kerännyt yhteen jo 2000 yrittäjää. Yhteisenä teemana on oman osaamisen ja liiketoiminnan kehittäminen.

Huhtikuun alussa Hämeenlinnan Verkatehtaalla järjestettiin akatemian ensimmäinen lähipäivä, johon otti osaa 150 yrittäjää. Seuraava lähipäivä järjestetään SuomiAreena -tapahtuman yhteydessä Porissa heinäkuussa.

– Yksi syy osallistua Yrittäjät-akatemiaan oli digitaalinen markkinointi, joka omalla kohdallani vaatii hiomista. Siinä pitäisi siirtyä nykyaikaan. Loistavia puhujia, hän kommentoi tuoreeltaan Verkatehtaalla.

Oras kuunteli mielenkiinnolla muun muassa TuneMakerin valmentajayrittäjä Marjo Rantasen ajatuksia.

– Rantanen kertoi tunnelman rakentamisen merkityksestä yrityksen kulttuurin sisällä mutta myös fyysisesti liiketiloissa. Sain puheenvuorosta paljon työkaluja omaan tekemiseen, Oras kertoo.

Ensimmäisen lähipäivin ohjelmassa oli lisäksi muun muassa Palveluna Oy:n Jarkko Kurvisen esitys verkkokaupan ostopolun tehostamiseen. Oraksella on ollut oma verkkokauppa viime vuoden heinäkuusta lähtien.

Tutustu Yrittäjät-akatemiaan tarkemmin täällä!

Myyntivalmentaja Sani Leino oli eräs Yrittäjät-Akatemian tiistain lähipäivän esiintyjistä.

”Taide pitäisi saada jokaisen ulottuville”

Oras on pääasiallisesti kuvataiteilija. Uuden yrityksen nimissä hän on keskittynyt enemmän myös muotoiluun.

– Monella ihmisellä on korkea kynnys usein kalliin taideteoksen hankkimiseen. Moni haluaisi taidetta jossain muodossa kotiinsa. Haluan tuoda taidetta saatavilla huokeampaan hintaan esimerkiksi astiapyyhkeiden kuoseissa, keittiötuotteissa tai julisteina, Oras kertoo.

Hän on inspiroitunut museomyymälöiden tuotteista jo pidemmän aikaa. Esimerkiksi taidehuivit ja erilaiset kirjakauppatuotteet ovat olleet suosittuja artikkeleita omassa galleriamyymälässä.

– Taide ei ole utopistinen käsite. Se pitäisi saada jokaisen ihmisen ulottuville, ei vain gallerioihin ja museoihin.

Oras etsii parhaillaan yhteistyökumppaneita kotimaisista yrityksistä. Tavoitteena on elvyttää kotimaista tuotantoa ja edistää kestävää kehitystä.

Huonekalumarkkinoille Oras on ollut kehittämässä Kallary-mallistoon kuuluvaa pöytää neljässä eri koossa.

– Pöydän jalat valmistetaan lietolaisessa metallialan yrityksessä ja Koski Tl:n alueella toimiva puuseppä tekee pöytälevyt. Pöytiä valmistetaan vain sen verran kuin niitä menee kaupaksi. Pyrimme näin vähentämään hukkaa ja vähentämään varastojen tarvetta. Osa on vain tilaustuotteita, Oras kertoo.

Äetsäläisen Okay Stylen kanssa Oras tekee yhteistyötä suunnittelemansa nahkalaukun ja markiisilaukkusarjan valmistuksesta. Laukkujen painatus tehdään vantaalaisessa pienessä nahkapainossa Nadaressa.

Korona-aika ei verottanut asiakkaita

Oras on ollut tyytyväinen työtilanteeseensa myös koronapandemian aikana.

– Minulla on ollut tasaisesti nouseva suhdanne. Ei ole tullut notkahduksia. Asiakkaat ovat kiitelleet siitä, että olen uudistunut koko ajan ja pysynyt maalauksilla ja aiheilla ajan hermolla. Varsinkin korona-aikana taiteen arvostus ja ostaminen on lisääntynyt entisestään. Monella ihmisellä on ollut seinät tyhjillään ja nyt niitä on täytetty taiteella.

Oraksen liiketilat sijaitsevat Turussa ja Tampereella saman katon alla Aulis Lundell Oy:n kanssa. Ateljee hänellä on kotipaikkakunnallaan Koski Tl:ssä ja kesänäyttelytila Punkaharjulla.

Yrittäjät-akatemian yhteistyökumppanina on LähiTapiola, jonka lahjoituksen avulla on palkattu akatemian valmentajat. Akatemian opinnot suoritetaan pääasiassa verkossa Claned-alustalla. Claned Group Oy on lahjoittanut alustansa akatemian käyttöön reilun vuoden ajaksi. Eri oppilaitokset ja esimerkiksi Google lahjoittavat akatemian pääteemojen alle opintoja ja kurssikokonaisuuksia.

Pauli Reinikainen