YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Täysin pieleen mennyt YEL-työtuloehdotus kirvoitti yrittäjältä piikittelevän somepostauksen: ”Eikö kenelläkään soi hälytyskello”
YEL-työtuloehdotus on yrittäjä Arttu Muukkosen mukaan eri todellisuudesta. Hän ihmettelee virkamiesten vastuullisuutta.
Lappeenrantalaisen Lehmus Roasteryn perustajayrittäjä Arttu Muukkonen on joutunut siihen kyseenalaiseen yrittäjien joukkoon, joka on saanut viime aikoina pahasti pieleen menneen YEL-työtuloehdotuksen.
Muukkosen äskettäin saaman ehdotuksen mukaan hänen alallaan kyseisessä tehtävässä suositeltu kuukausiansio olisi 10 337 euroa eli runsaat 124 000 euroa vuodessa. Lehmus Roastery on noin 20 työntekijää vakituisesti työllistävä kahvipaahtimo ja kahvila.
”Olen sinänsä samaa mieltä: suosittelen itsekin itselleni reilua kymppitonnia kuussa palkaksi, ja siitä mieluusti maksan reilut 2500 euron yel-vakuutusmaksua! Tosin yrityksen kannalta tämä on vähän huono suositus, koska uskon että ei vaatisi montaa kuukautta niin yritystämme ei enää olisi, koska kassakriisi olisi hyvin akuutti”, Muukkonen kirjoittaa LinkedIn-palvelussa.
Yrittajat.fin haastattelussa hän kommentoi asiaa lisää.
– Tämä on elämälle vieras summa. Ehdotettu ansiotaso on noin kolmin-nelinkertainen suhteessa realismiin. Olemme matalapalkka-ala, jossa toimitusjohtajallekaan ei makseta erityisen paljon. Eläkeyhtiön ehdotuksen perusteella alan liikevaihto on keskimäärin 159 000 euroa ja mediaanipalkka olisi 59 000 euroa. Suoraan sanottuna kuulostaa siltä, että pitäisi hakea Pauligille töihin, Muukkonen kertoo.

”Ei voi tulla valheellisia ehdotuksia”
Arttu Muukkonen lähetti vastauksensa eläkeyhtiölle heti saatuaan ehdotuksen. Hän ihmettelee, miten Suomeen on luotu järjestelmä, jossa yrittäjille lähetetään virheellisiä ja perusteettomia YEL-työtuloehdotuksia.
– Eikö kenelläkään soi hälytyskello? Kyseessä on kuitenkin valtion laitos, jossa on virkavastuulla toimivia ihmisiä. Valtiolta ei voi tulla valheellisia ehdotuksia, yrittäjä sanoo ja viittaa työtulo-ohjeistukset eläkeyhtiöille laativaan Eläketurvakeskukseen. ETK:n suunnittelema laskuri on käytössä kaikilla eläkeyhtiöillä.
Olemme aikaisemmin kertoneet muun muassa tapauksesta, joissa yrityksen todellinen liikevaihto on ollut merkittävästi pienempi kuin mitä eläkeyhtiön ehdotuksessa on lukenut.

Muukkonen pelkää, että nykyinen työtulon laskentatapa romuttaa yrittäjien uskoa YEL-järjestelmään.
– Minun uskoni ei ole horjunut, koska tiedän, että YEL turvaa myös sosiaaliturvaa ja sairastumista. On kuitenkin yrittäjiä, joiden uskoa voi rapautua entisestään. Tällaisen ehdotuksen nähtyään moni voi säikähtää.
Lappeenrantalaisyrittäjä on pitänyt riittävää YEL-työtuloa tärkeänä myös mahdollisen yrityskaupan kannalta.
– YEL voi vaikuttaa yrityksen arvoon. Jos myydessä selviää, ettei YELiä ole maksettu riittävästi, se voi tarkoittaa, ettei toimitusjohtajalle ole maksettu riittävästi palkkaa. Ostaja voi todeta, että kauppasumma ei sen takia vastaa todellisuutta. Olen aina pyrkinyt mitoittamaan YEL-työtulon vastaamaan todellisuutta.
Näin YEL-työtulo määritellään
- Yrittäjän YEL-vakuutuksen työtulo on yrittäjän työpanoksen arvo rahassa mitattuna.
- YEL-vakuuttava eläkelaitos tekee työtulosta kokonaisarvion, johon vaikuttavat yhtäläisesti alan mediaanipalkka, työpanoksen arvo ja määrä sekä toiminnan laajuus ja yrittäjän ammattitaito.
- Työeläkelaitos hyödyntää työtulon vahvistamisessa työeläkealan yhteistä YEL-työtulon laskentapalvelua, joka antaa yrittäjän toimialan ja liikevaihdon perusteella työtulosuosituksen ja liikkumavaran (+-30 % työtulosuosituksesta), jonka sisälle työtulon tulisi pääsääntöisesti asettua. Yrittäjän työtulosuositus lasketaan työtulosuosituksen laskentapalvelun avulla yhdenmukaisesti kaikissa eläkelaitoksissa.
- Jos työtulosuositus ja liikkumavara eivät ota huomioon riittävästi työpanoksesi arvoa, voidaan työtulosuosituksesta poiketa yrittäjätoiminnasta saatujen lisätietojen perusteella.
- Yrittäjä voi aina esittää lisätietoja työpanoksensa arvosta. Yrittäjä saa työtulon vahvistamisesta päätöksen, johon hän voi hakea muutosta.
Yrittäjien asiantuntija: Laskuri epäonnistunut
Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén pitää Muukkosen tapausta selvänä esimerkkinä siitä, että YEL-laskuri ei aja asiaansa.
– YEL-laskuri on epäonnistunut ja voi olla lähinnä suuntaa antava apuväline. Ei siis eläkelaitoksen päätöstä vahvimmin ohjaava tai sen jopa täysin saneleva, mitä se tuntuu nyt olevan. Liikevaihtotieto ylipäänsä ei kerro mitään yrittäjän työpanoksesta tai sen arvosta.
Asiantuntijan mukan YEL-työtulolaskurin antama ehdotus vastaa hyvin harvoin lain edellyttämää tasoa.
– Eli palkkaa, joka kohtuudella olisi maksettava, jos yrittäjätoimintaa suorittamaan olisi palkattava vastaavan ammattitaidon omaava henkilö. Nyt järjestelmä vaatii yrittäjältä aktiivisuutta ja sen osoittamista, että työpanoksen arvo on jotain muuta, kun laskurin lopputulos. Tämä voisi olla siedettävää, jos eläkeyhtiöissä lähtökohtaisesti luotettaisiin yrittäjän esittämään selvitykseen työmäärästään, Hellstén jatkaa.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi