Vaikka vuosi kokonaisuudessa on ollut heikko, näyttäisi siltä, että teollisuuden tilausmäärien laskussa on pohja ohitettu ja nousu on vähitellen alkamassa, Suomen Yrittäjien Petri Malinen sanoo. Kuva: Getty's Images
9.2.2024 klo 10:37
Uutinen

Teollisuuden tilaukset kasvoivat joulukuussa ensimmäistä kertaa lähes vuoteen − ”Näyttäisi siltä, että pohja ohitettu”

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli joulukuussa 1,3 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Tilastokeskus julkisti perjantaina teollisuuden uudet tilaus- ja tuotantoluvut.

– Teollisuuden uusien tilausten arvo oli joulukuussa 1,3 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin.  Tilaukset ovat lisääntyneet ensimmäistä kertaa lähes vuoteen. Parantuneen tilanteen taustalla on Suomen tärkeimpien vientimarkkinoiden herääminen ja samaan aikaan pidemmän aikavälin talousnäkymien kohentuminen niin Suomessa kuin Euroopassa, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

Tammi-joulukuun aikana tilaukset ovat vähentyneet 10,9 prosenttia vuodentakaisesta. Vähemmän uusia tilauksia tuli kaikilla teollisuuden päätoimialoilla. Eniten tilaukset vähenivät kemianteollisuudessa, jossa uusien tilausten arvo oli 17,2 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

– Luottamus tulevaan on teollisuuden yrityksissä kohonnut. Vaikka vuosi kokonaisuudessa on ollut heikko, näyttäisi siltä, että teollisuuden tilausmäärien laskussa on pohja ohitettu, ja nousu on vähitellen alkamassa, Malinen sanoo.

Teollisuustuotanto laski  

Vuodentakaiseen verrattuna teollisuuden tuotanto laski tai polki paikoillaan lähes kaikilla päätoimialoilla. Vuodentakaiseen verrattuna lasku oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa: tuotanto väheni 32,6 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto laski joulukuussa 1,9 prosenttia edellisestä kuukaudesta, ja työpäiväkorjattu tuotanto oli joulukuussa peräti 9,1 prosenttia pienempi verrattuna vuodentakaisesta tilanteesta.

–  Vaikka yksittäisten kuukausien lukuihin ei pidä kiinnittää liikaa huomiota, kertovat ne vielä karua kieltään tämänhetkisestä tilanteesta, Malinen sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen