2.10.2020 klo 10:30
Uutinen

Työelämägallup: Etätyö lisää työtyytyväisyyttä – IT-yrittäjä: ”Työt ovat hoituneet etänä todella hyvin”

Kuopiolaisen Sollertis Oy:n työntekijä, varatoimitusjohtaja Tiina Kuirin mukaan heillä pyritään siihen, että jokaisella työntekijällä on mahdollisuus tehdä etätöitä.

– Sovimme vain kuka on toimistolla ja kuka etänä. Olemme kehittäneet etätyön ratkaisuja entisestään nyt koronan myötä.

Elokuussa julkistettu Yrittäjägallup kertoi, että 30 prosenttia yrityksistä aikoo lisätä monipaikkaista työskentelyä pysyvästi. Työelämägallup osoittaa, että tälle on erinomaiset edellytykset työntekijöiden puolella. Työelämägallupiin vastasi syyskuussa 1039 Suomessa asuvaa työllistä.

Mikael Pentikäisen mukaan kyselyn viesti on selkeä: etätyömahdollisuuksiin kannattaa ehdottomasti panostaa.

46 prosenttia vastaajista kertoo tehneensä etätöitä. Eniten etätöitä tehtiin järjestöissä (73 prosenttia) ja vähiten kunnassa tai kuntayhtiössä (37).

Puolet etätyötä tehneistä vastaajista kertoo työtyytyväisyyden lisääntyneen selvästi tai jonkin verran. Työtyytyväisyys oli vähentynyt 18 prosentilla vastaajista.

IT-asiantuntijayrityksessä etätyöt sujuneet hyvin

Kuopiolaisessa it- ja digimarkkinointiin keskittyneessä Sollertis Oy:ssä lisääntynyt etätyö on nähty positiivisena. Toimitusjohtaja Joanna Niinisen mukaan työt ovat hoituneet etänä todella hyvin.

– Totta kai on eri asia kommunikoida viestimien välityksellä kuin suoraan kasvotusten. Lisääntynyt etätyö on vähentänyt kanssakäymistä: toimistolla ollessa tulee juteltua enemmän, mutta muuten olen nähnyt etätyön positiivisena. Etätyö tuo työntekijöiden henkilökohtaiseen elämään vapautta: jos työntekijä on reissun päällä, niin voi tehdä etänä.

Koronan takia Sollertiksessä on käytäntönä tehdä etätöitä, jos on yhtään flunssaoireita. Niininen tekee 75-prosenttisesti etätöitä tällä hetkellä.

– Pyrimme paljolti itseohjautuvuuteen ja meillä kannustetaan sisäiseen yrittäjyyteen. Sinällään koronan vuoksi lisääntynyt etätyö ei ole tuonut muutosta työn tekemiseen, Sollertiksen varatoimitusjohtaja Tiina Kuiri kertoo.

Kuiri teki keväällä pääsääntöisesti etätöitä, sillä lapsetkin olivat etäkoulussa kotona. 11 henkilöä työllistävän yrityksen työntekijä Kuiri tekee tällä hetkellä 1-2 päivää viikossa etänä. Työpaikka sijaitsee 200 metrin päässä kotoa.

– Pari henkilöä on hyvä olla toimistolla katsomassa paikkojen perään. Itse olen välillä lähtenyt reissun päälle ja olen tehnyt töitä matkailuautossa syksyllä.

Kodin lisäksi Kuiri on tehnyt etätöitä mökillä Paalasmaan saaristossa Juuassa.

Etätyön vaikutukset perhearkeen plussan puolella – ”Tiimin yhteisestä toiveesta on pidetty Teams-kahveja ja jumppahetkiä”

Työarkeen liittyvät ongelmat vähenivät 26 prosentilla vastaajista ja lisääntyivät 24 prosentilla.

Perhearjen ongelmat vähenivät 29 prosentilla ja lisääntyivät 19 prosentilla. Kiire väheni 35 prosentilla ja lisääntyi 16 prosentilla vastaajista.

Vain viidesosa vastaajista ei haluaisi jatkossa tehdä etätöitä. 22 prosenttia haluaisi, mutta ei voi, 39 prosenttia haluaisi tehdä etätöitä osan viikosta ja 12 prosenttia koko ajan.

Sollertis Oy:n Tiina Kuiri kertoo huomanneensa muutoksia palaveeraamisessa, koronan myötä niin sanotut pehmeät arvotkin saavat näkyä.

– Asiakaspalavereihin on tullut erilaista sallivuutta verrattuna aiempaan käytäntöön.

Myös asiakkaat ovat huomioineet sen, että mahdolliset lapsien häiriöt kotityöpisteellä eivät ole haitanneet palavereissa.

Sollertiksessa on työyhteisön yhteisestä halusta päätetty pitää vapaamuotoisia Teams-kokoontumisia, kuten kahvitaukoja ja jumppahetkiä.

– Olemme kehittäneet myös asiakkaille ratkaisuja etätöihin. VPN-kapasiteettia on myyty kivasti juuri tämän etätyön tiimoilta.

Työelämägallup: Työn hallinta parani reilulla 40 prosentilla – ”Työnantajan kannattaa panostaa ergonomiaan”

Työn itsenäisyys lisääntyi 55 prosentilla etätyötä tehneistä. Myös oman työn hallinta kehittyi parempaan suuntaan: 42 prosentilla parani, 44 prosentilla pysyi samana ja 11 prosentilla huononi. Kolme prosenttia ei osannut sanoa.

– Etätyö siis lisää merkittävästi työn itsenäisyyttä ja oman työn hallinnan kokemusta. Molemmat ovat tärkeitä asioita työssä viihtymisen ja tuottavuuden näkökulmasta, Pentikäinen nostaa esiin.

95 prosenttia etätöitä tehneistä teki etätöitä kotona, 21 prosenttia jossain muualla ja 15 prosenttia vapaa-ajan asunnolla. Kysymykseen sai valita useita vaihtoehtoja. Hieman yllättäen eniten vapaa-ajan asunnolla työskentelivät alle kolmekymppiset työlliset.

– Monipaikkatyön mahdollistavan työnantajan kannattaa panostaa ergonomiaan. Jos sitä ei tee, työntekijöiden työkyky voi heikentyä, Pentikäinen huomauttaa.

Molemmat kyselyt teki Kantar TNS Suomen Yrittäjien pyynnöstä.

Työelämägallup syksy 2020 materiaaliin tästä

Kuva: E-Sollertis Oy, kuvassa Tiina Kuiri ja Joanna Niininen

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi