YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

24.10.2024 klo 07:00
Uutinen

Työvoima- ja asuntopula vaikeuttaa sesongin alkua lappilaisilla matkailu- ja ravintola-alan yrittäjillä – Nopea kasvu luo kilpailua tekijöistä

Lapin alueella työvoimapula on jo pitkään ollut merkittävä haaste erityisesti matkailu- ja ravintola-alalla. Tilannetta pahentaa laaja asuntopula, mikä aiheuttaa yrittäjille koko maakunnassa haasteita löytää osaavaa työvoimaa.

– Tarkoituksena olisi palkata sesongille 5–6 lisätyöntekijää, mutta nyt minulta puuttuu vielä kolme tekijää. Rekrytointi uhkaa jämähtää majoituksen puutteeseen. Yksi tulija olisi jo varma, jos yöpaikka vain löytyisi, kertaa tilannettaan leviläisen ympärivuotisia ohjelma- ja majoituspalveluja Polar Star Travelin yrittäjä Heidi Jokela.
– Palkkaisimme ainakin pari työntekijää vielä lisää, jos asuntoja olisi tarjolla. Yrittäjien niskaan se kaatuu, kun joudutaan tekemään pienellä porukalla pyöreää päivää ilman särkymävaraa. Liian kiireiset päivät pahentavat myös tekijäpulaa, sillä monet eivät halua palata toiselle sesongille rankkuuden vuoksi, hän jatkaa. Viime sesonki oli Polar Star Travelissa rankka, sillä Jokela ei voinut majoitustilanteen vuoksi rekrytoida työntekijöitä, jotka olisivat olleet valmiita tulemaan töihin.
– Olemme joutuneet järjestämään välillä niinkin, että työntekijä hyppää huoneistosta toiseen. Majapaikka on tällöin saattanut vaihtua 2–3 päivän välein, mikä on ihan kauheaa. Nyt onnistuimme saamaan pari huonetta yhteismajoituksesta, mutta kaikki eivät halua jakaa huonetta, yrittäjä sanoo ja lisää, etteivät kaikki myöskään omista autoa, mikä rajaa Leviltä katsottuna esimerkiksi Kittilän tarjonnan käytännössä pois laskuista.   

Leviläisen Polar Star Travelin yrittäjä Heidi Jokela.

Asuntopula tunnistetaan Levin lisäksi ympäri Lappia, niin myös esimerkiksi Inarissa ja Kilpisjärvellä.
– Pitäisi olla tarjolla sellaista asumista, jolla työntekijät saa vakiintumaan. Meilläkin on ollut tilanteita, joissa emme ole voineet palkata työntekijää, koska sopivaa tai kohtuuhintaista asuntoa ei ole ollut tarjolla. Onneksi suurin osa työntekijöistäni on löytänyt asunnon, kertoo Visit Inarin hallituksen puheenjohtaja Tapani Lappalainen Inarista. Visit Inarilla on Lappalaisen mukaan jonkin verran majoitusta omassa lomakylässä ja muutamissa kiinteistöissä. Kuitenkin Inarin kylän asuntotilanne on huono, ja vaikka kunnalla on joitain huoneistoja vuokrattavana, vuokrat ovat usein korkeita.  

Visit Inarin hallituksen puheenjohtaja Tapani Lappalainen.

– Joskus harvoin, kun paikkakunnalla olisi ostettavana omakotitalo, tulee sosiaalisen kestävyys vastaan; ei asuntoa viitsi ostaa pois paikalliselta, joka etsii kotia. Jättäisimme asunnot mieluummin paikallisten tai alueelta kotia etsivien saataville, mutta ymmärrän myös sen, että alueen yritysten on pystyttävä tarjoamaan majoitusta työntekijöilleen, hän pohtii.  

Kilpisjärveläinen Arctic Land Adventuren yrittäjä Mia Vasara kuvailee, että potentiaalisia työntekijöitä kyllä olisi. – On se aikamoinen yhdistelmä, että tulijoita on niin töihin kuin asumaan, mutta majoitusta ei pystytä järjestämään, hän sanoo. Vasaran miehen porotilalla sijaitseva matkailualan yritys tarjoaa majoitusta lasi-igluissa sekä ohjelmapalveluita live like a local-tyylillä, jossa asiakas pääsee osaksi tilan jokapäiväistä elämää. Yrityksessä olisi tällä hetkellä tarve palkata 1–2 työntekijää lisää tulevalle sesongille.
– Tekijöiden löytäminen on todella haastavaa, sillä jo yhdenkin ihmisen palkkaaminen näin kauas on haaste. En tiedä miten muut siinä ovat onnistuneet, sillä yrittäjällä pitäisi omistaa valtava rakennuskanta voidakseen tarjota majoitusta vain osaksi vuotta. Meillä on onneksi niin pieni porukka, että majoitukseen on jokseenkin riittänyt omistamamme paritalon toinen puolikas, Vasara sanoo.

Kilpisjärveläisen Arctic Land Adventuren yrittäjä Mia Vasara.

Suuremmat alan yritykset ovat ratkaisseet tilannetta rakennuttamalla asuntoja työntekijöilleen, mutta pienemmille yrityksille se ei ole mahdollista eikä välttämättä edes tarkoituksenmukaista.    
–  Ei tämän kokoinen yritys voi alkaa rakentamaan asuntoja, emmekä edes halua. Haluamme käyttää liikevaihdon matkailutoiminnan kehittämiseen, eli siihen alaan, jolla toimimme, alleviivaa Polar Star Travelin yrittäjä Heidi Jokela.

Ulkomainen työvoima on tärkeä voimavara

Lapissa suuri osa työvoimasta tulee ulkomailta, myös EU:n ulkopuolisista maista, kuten Filippiineiltä.
– Emme pystyisi täyttämään työpaikkoja pelkästään suomalaisilla työntekijöillä. Kansainvälisten työntekijöiden tarve on kasvanut vuosien myötä, vaikka heidän palkkaamisensa vaatiikin hieman enemmän vaivaa jo siitä lähtien, että apua saatetaan tarvita suomalaisen pankkitilin ja sosiaaliturvatunnuksen kanssa, Heidi Jokela kertoo. Myös Visit Inarissa ulkomaiset työntekijät vastaavat sesongin tarpeeseen.
– Meillä on ollut työntekijöitä muun muassa Espanjasta, Italiasta ja Portugalista. Ei täällä tultaisi toimeen ilman ulkomaisia työntekijöitä. He ovat tärkeitä, kunhan onnistuu löytämään oikeat tekijät, joiden ammattitaito on riittävä ja jotka osaavat esitellä asiakkaille Lapin aluetta vakuuttavasti, Tapani Lappalainen kuvailee.

Mia Vasara on harkinnut työntekijöiden palkkaamista EU:n ulkopuolelta, mutta ei ole vielä ryhtynyt siihen käytännön syistä.  
– Eräs englantilainen pariskunta haluaisi kovasti tulla töihin, mutta EU:n ulkopuolelta palkkaaminen on nykyään tehty vaikeaksi. Siihen ei moni yrittäjä lähde. Lähes joka viikko ulkomaalaiset kysyvät, olisiko meillä töitä tarjolla, joten kiinnostuneita olisi. Suomalaisen tekijän saaminen 4–5 kuukaudeksi taas on vaikeaa ihan vain työn pätkäluonteisuuden vuoksi, hän kertoo.  

– Matkailu- ja ravintola-ala menestyy tällä hetkellä Lapissa paremmin kuin muualla Suomessa, koska kysyntä kasvaa ja ulkomaisten asiakkaiden määrä lisääntyy, kertoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.
– Nopea kasvu kuitenkin syventää työvoimapulaa ja luo kilpailua työntekijöistä. Muualla Suomessa tekijöitä on helpompi löytää juuri nyt.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Lapin mukaan pahin työvoimapulan ajanjakso alalla osui koronapandemian jälkeiseen vuoteen 2022, jolloin monet alan työntekijät siirtyivät muille aloille. Vaikka taloustilanteen heikentyessä osa työntekijöistä on palannut, on ammattitaitoisista tekijöistä edelleen pulaa. Lappi arvioi tilanteen helpotuksen olevan tilapäinen, sillä talouden elpyessä työvoimapula pahenee jälleen. Väestön ikärakenne vaikeuttaa tilannetta entisestään, kun työntekijöitä eläköityy ja nuoremmat ikäluokat pienenevät.

Myös Lappi tunnustaa majoituspulan ongelmallisuuden.
– On ymmärrettävää, että kuntien kannalta on vaikea järjestää majoitusta sesonkityöntekijöille, jotka tulevat vain käymään ja maksavat veronsa muualle. Kyllähän se valitettavasti yritysten kannettavaksi kaatuu, Lappi toteaa.           
– Pohjoisessa tehdään kovasti töitä, jotta sesonkia saataisiin venytettyä pidemmäksi. Jos siinä onnistutaan ja työnantajat saisivat kokoaikaista työtä tarjolle, myös majoitusongelmat helpottaisivat, kun työntekijät voisivat muuttaa pohjoiseen asumaan, hän kiteyttää.