YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Famifarmin Pasi Lakaniemi, Orthexin Hanna Kukkonen, Kinnarin tilan Terhi Kinnari ja FabPatchin Natalie Ahonen.
27.11.2025 klo 11:03
Uutinen

Vaatelaastari, kasteluruukku, salaattisekoitukset – Suomen vastuullisimmat tuotteet on taas valittu

Tämä teksti on konekäännetty.

Salaattisekoitukset, altakasteluruukku sekä vaatelaastarit on valittu vuoden vastuullisimmiksi tuotteiksi.

Vastuullisuuspaneeli on jälleen valinnut Suomen vastuullisimmat tuotteet. Arvioinnissa huomio kiinnittyi kierrätysmateriaaleihin, resurssien tehokkaaseen käyttöön ja innovatiivisiin tuotantotapoihin.

Ruoka & juoma -kategoriassa voittajaksi valittiin Järvikylän salaattisekoitukset, jotka on valmistetaan Juvalla kerrosviljelynä. Kerrosviljely tapahtuu suljetussa tilassa, joka lämpiää kokonaan led-valaistuksen tuottamalla hukkalämmöllä. Viljely perustuu tarkasti optimoituun tuotantoprosessiin, joka minimoi veden, ravinteiden ja energian käytön.

Salaatit kasvavat Juvalla kerrosviljelynä.

Pukeutuminen & hyvinvointi -kategoriassa voiton vei FabPatchin Vaatelaastari, joka on Suomessa valmistettu tekstiilien korjauspaikka. Vaatelaastarit tehdään kierrätetyistä pulloista valmistetusta langasta.

Vaatelaastarit lisäävät raadin mukaan vaatteiden käyttöikää ja madaltavat kynnystä tekstiilien korjaamiseen itse.

Vaatelaastari on myös palkittu aiemmin vuoden design-teolla. Yrittäjämediat haastatteli FabPatchin perustajia vuonna 2022, jolloin yrityksen nimi oli vielä Oikiat Design. Haastattelun voi lukea tästä.

Anne Jurvelin-Pummilan (vas.), Jetta Liukkosen (oik.) ja Taija Sailion perustama yritys palkittiin vuoden designteosta vuonna 2022. Kuva: Juha Harju

Koti & vapaa-aika -kategorian voittajaksi valikoitui Orthexin Paulina-altakasteluruukku, joka on valmistettu Suomessa kokonaan kierrätetystä materiaalista. Tuotannossa hyödynnetään suljettua vedenkiertoa, minkä ansiosta jätevettä ei synny.

Yleisön suosikki oli Kinnarin Tilan täysjyväkaura-ateria Metsäsienet ja juusto. Aterian lisukkeena käytetään kotimaista täysjyväkauraa riisin sijaan. Ateriassa käytetään suomalaisia metsäsieniä ja omalla tilalla tuotettua kauraa.

Kinnarin tilan emännän Terhi Kinnarin täysjyväkaurapohjaiset valmisruoat voittivat aiemmin tänä vuonna Suomalainen menestysresepti -kilpailun.

Terhi Kinnarin tammikuussa 2025 tehdyn haastattelun kauratuotteista voi lukea tästä.

Hollolalaisen sukutilan yrittäjä Terhi Kinnari voitti Suomalainen menestysresepti-kilpailun kolmella täysjyväkaurapohjaisella valmisruoka-aterialla. Kuva: Sari Soininen/MTV

Näin valittiin

Suomen vastuullisin tuote -kilpailun järjestää suomalainen vastuullisuusteknologiayritys Infine kumppaninaan JCDecaux Finland.

Kilpailun tavoitteena on nostaa esille kestävää elämäntapaa tukevia tuotteita ja palveluita.

Kilpailun finalistit ja voittajat valitsee riippumaton vastuullisuuspaneeli, ja kilpailuun kuuluu myös yleisöäänestyskategoria.

Arvioinnissa on otettu huomioon muun muassa ilmastonmuutos, ympäristöjalanjälki, ihmisoikeudet, työntekijöiden oikeudet, kotimaisuusaste ja lähituotanto sekä liiketoimintaetiikka. Lisäksi vastuullisuutta tarkastellaan suhteessa markkinoilla olevaan muuhun tuotetarjontaan.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Toimitus
Toimitus
Kysy tai etsi hakusanoilla tekoälyavustetulta hakukoneeltamme.