Anne Jurvelin-Pummilan ja Jetta Liukkosen perustamalle Oikiat Designille myönnettiin Vuoden design-teko 2022 -palkinto. Kuva: Juha Harju
24.11.2022 klo 15:25
Uutinen

Vaatelaastarin kehittäneet äidit palkittiin – Näin vuoden design-teko sai alkunsa

Vuoden Designteko 2022 -palkinto on myönnetty Oikiat Design Oy:lle, jonka tuote on Vaatelaastari. Yrittäjämedioiden haastattelussa kaksikko kertoo, miten tuote ja yritys saivat alkunsa.

Vuoden Designteko -tunnustus myönnetään suomalaiselle yritykselle, jonka liiketoiminnassa design on merkittävässä roolissa. Muita palkintokriteereitä ovat muun muassa vastuullisuus, toimivuus arjessa ja omaperäisyys. 

Palkintoraati kiitti Oikiat Design Oy:tä siitä, että yritys on vastuullinen toimija, joka huomioi ympäristötekijät sekä tuotannossaan että tuotteissaan.

– Oikiat Design Oy:n Vaatelaastari pitkittää tuotteen käyttöikää. On yleisesti tiedossa, että muoti- ja tekstiiliteollisuuden hiilijalanjälki on maailmanlaajuisesti huomattava.  Vaatteita käytetään lyhyemmän aikaa, kuluttajat heittävät vaatteita pois ja jätteiden määrä kaikissa länsimaissa kasvaa. Vaikka toimialalla keskitytään laajoihin systeemitason muutoksiin, kaikista merkittävin vaikutus ympäristön kannalta on tutkimusten mukaan sillä, että vaatteiden käyttöikää yksinkertaisesti pidennetään, kertoo palkintoraatiin kuuluva muotoilija Hanna-Kaisa Alanen tiedotteessa.

Uusi puoli ystävästä

Anne Jurvelin-Pummila ja Jetta Liukkonen kehittivät Vaatelaastarin ja ryhtyivät yrittäjiksi 30 vuoden ystävyyden jälkeen. Se vaati tutustumista toiseen uudesta näkökulmasta. Näin he kertoivat ystävyydestään ja toimimisestaan työparina Yrittäjä Plus -lehden haastattelussa elokuussa.

JETTA LIUKKONEN:

Olemme olleet Annen kanssa läheisiä ystäviä 35 vuotta. Soittelemme paljon, ja kerran kysyin, mitä hän tekee lasten reikiintyville vaatteille. Poikani uudehkot puvun housut olivat menneet rikki, mutta mikään paikka ei tuntunut toimivan niissä. Siitä lähti keskustelu helposta ja tyylikkäästä paikasta, jota ei tarvitse silittää tai ommella vaatteeseen kiinni. Googlailimme erilaisia vaihtoehtoja, mutta sellaista paikkaa ei vain löytynyt. Kehittämämme vaatelaastari hangataan tekstiiliin kiinni ja se pysyy useita pesukertoja.

Perustimme Vaatelaastarin vuonna 2018. Sitä edelsi yli vuoden tiedonhankinta. Olin osa-aika- ja projektitöissä ja Anne oli kuvaamataidon opettajana. Käytimme kaiken vapaa-ajan kehittelyyn ja haastattelimme muun muassa asiantuntijoita eri aloilta. Reilun vuoden jälkeen ensimmäinen prototyyppi oli valmis.

Meille sanottiin monta kertaa, että tällaisen tuotteen kehittäminen ei ole mahdollista. Aluksi emme saaneet lainarahaakaan pankista. Meillä ei ollut valtavia pääomia, joten olemme joutuneet miettimään paljon, miten toimimme. Olemme saaneet tukia ja lopulta pienen pankkilainan.

Oli hyvä, että tulimme tekstiilialan ulkopuolelta. Emme edenneet perinteisiä reittejä, vaan kysyimme ja etsimme eri näkökulmia kehitysvaiheessa.

Olemme joutuneet epämukavuusalueelle, sillä yrityksen perustamisessa ja pyörittämisessä on paljon tekemistä, eikä kaikkea voi osata valmiiksi. Olemme kuin vanha aviopari. Välillä on ollut vaikeuksia ja kaikenlaisia vaiheita. Aviomiehemme sanoivat, että miehet olisivat varmasti painineet jossain vaiheessa. Kaikesta selvitään, kun on hyvä ystävä. Yhteistä on vankka luotto toiseen sekä into tuotteeseen ja yrityksen kehittämiseen. Anne on sitkeä eikä luovuta. Hän näkee mahdollisuuksia silloinkin, kun minä näen ongelmia, ja usko on koetuksella.

Nyt yrityksemme on kasvuvaiheessa. Olemme parin vuoden sisällä palkanneet kolme työntekijää, joille on tarve ja paikka. Omat voimamme eivät olisi enää riittäneet. Meillä on meneillään laaja brändi- ja verkkokauppauudistus. Valmistaudumme myös sijoituskierrokseen, sillä kasvu vaatii leveämpiä hartioita. Isommat neuvottelut kansainvälistymisenkin suhteen ovat käynnissä.

ANNE JURVELIN-PUMMILA:

Olemme Jetan kanssa kuin siskoja ja toistemme esikoisten kummeja. Olemme pyöritelleet vuosien varrella kaikenlaisia ajatuksia, myös liikeideoita. Meille on yhteistä se, että molemmat ovat kiinnostuneita taiteista ja visuaalisista asioista.

Jetan vahvuus on verkostoitumiskyky ja kokonaisuuksien hahmottaminen. Hän vastaa myös rahoituksen hankinnasta. Minä olen keskittynyt enemmän tuotteen kehittämiseen ja vastaan alihankinnasta. Alusta asti meillä on ollut vahva into ja tekemisen flow. Kehitysvaiheessa oli tärkeää kyselemisen kyky, usko ja uteliaisuus. Meille kävi myös hyviä sattumia. Esimerkiksi ystävämme törmäsi messuilla henkilöön, joka osoittautui arvokkaaksi kontaktiksi meille.

Vaatelaastarissa olemme ajatelleet, että mitä ei voi peittää, voi korostaa. Siksi olemme kehittäneet design-paikkoja ja erilaisia kuoseja käytön helppouden lisäksi.

Yrittäjinä olemme tutustuneet toisiimme uudesta näkökulmasta. Työviestintä on erilaista kuin siviilissä ja siinä tulee väärinymmärryksiä. Se on vaatinut opettelua. Toisen, ja omaakin, yrittäjänä toimimisen roolia on pitänyt opetella. Onneksi olemme osanneet puhua suoraan. Olen ajatellut, että kuten avioliitossa, täytyy löytyä tahtoa ja luottamusta. Toista ei voi muuttaa.

Vaikka Vaatelaastari on periaatteessa vain yksi tuote, siinä on monia mahdollisuuksia. Kasvamme nyt uusiin suuntiin ja käyttötarkoituksiin, kuten työvaatteisiin, ulkoilu- ja retkeilypuolelle sekä urheiluun. Olemme mukana erilaisissa kokeiluissa kuten printatussa elektroniikassa. Mietimme oheistuotteita, mutta niiden aika ei ole vielä. Olemme mukana Suomen tekstiili- ja muoti ry:n toiminnassa ja saamme paljon konsultointipyyntöjä.

Jossain vaiheessa on varmasti ajankohtaista yhdistää voimat toisen yrityksen kanssa tai myydä yritys. Yrityksen kasvaessa meidän yrittäjien roolit muuttuvat jälleen. Ehkä tulevaisuudessa siirrymme enemmän toiminnanohjaukselliseen rooliin emmekä ole enää niin vahvasti kädet savessa kuin nyt.

Teksti: Elina Hakola

Oikiat Design Oy

Oululainen yritys kehittää vaatelaastarituotetta tekstiilien paikkaamiseen.

Liikevaihto: 393 000 euroa

Liikevoitto: 40 000

Henkilöstö: 3

Perustettu: 2018

Jatta Liukkonen

Mitä tekee: Oikiat Design Oy:n perustajajäsen ja toimitusjohtaja

Ikä: 53

Perhe: Aviomies ja uusperheessä kuusi lasta

Harrastukset: Mökkeily, matkailu, vanhat esineet ja design

Anne Jurvelin-Pummila

Mitä tekee: Oikiat Design Oy:n perustajajäsen ja tuotantojohtaja

Ikä: 54

Perhe: Aviomies ja kolme lasta sekä kaksi koiraa

Harrastukset: Maalaaminen, luonnossa liikkuminen ja jatkossa enemmän laskettelua

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.