Niina Broman
31.3.2023 klo 07:30
Uutinen

Vastuullisuus pk-yrityksessä turvaa liiketoiminnan jatkuvuutta

Yrityksissä on alettu valmistautua vuoden 2024 alusta voimaan tulevaan EU:n kestävyysraportointidirektiiviin (Corporate Sustainability Reporting Directive eli CSRD). Se velvoittaa yrityksiä raportoimaan liiketoimintansa vaikutuksista ympäristöön, ihmisiin ja yhteiskuntaan.

Vastuullisuusraportointi ei sinällään ole uutta. Jatkossa suuryritysten on aiemmasta poiketen kuitenkin raportoitava myös toimitus- ja hankintaketjunsa vastuullisuudesta.

OP Yrityspankin toimitusjohtaja Katja Keitaanniemen (Kauppalehti 13.2.2023) arvion mukaan jo 42 % suuryrityksistä on joutunut vaihtamaan alihankkijansa, kun sen vastuullisuusraportoinnissa on ollut puutteita. Alihankintayrityksissä on siis viisasta kääriä hihat – ja pian.

Raportointivelvoite laajenee vuosittain

Tällä hetkellä kirjanpitolaissa määritelty vastuullisuusraportointivelvoite koskee listayhtiöitä, joiden henkilömäärä ylittää tilikauden aikana keskimäärin 500 henkeä ja joiden liikevaihto on yli 40 miljoonaa euroa tai tase 20 miljoonaa euroa. EU:n uusi kestävyysraportointidirektiivi tulee vuoden 2024 osalta velvoittamaan näitä samoja yrityksiä, mutta täsmentynein vaatimuksin.

Vuodesta 2025 eteenpäin kestävyysraportointi koskee listattuja ja listaamattomia yrityksiä, joissa täyttyy vähintään kaksi seuraavista kolmesta ehdosta: taseen loppusumma vähintään 20 miljoonaa euroa, liikevaihto vähintään 40 miljoonaa euroa tai tilikauden aikana palveluksessa keskimäärin 250 henkilöä.

Huom! Vuodesta 2026 alkaen kestävyysraportoinnin piiriin siirtyvät myös pörssiin listautuneet pk-yritykset.

Alihankintayritykselle vastuullisuus on arvokasta

EU hyväksynee lopulliset CSRD-standardit kesällä 2023. Vasta sen jälkeen selviää, minkälaisilla mittareilla yritysvastuusta on jatkossa tarkalleen ottaen raportoitava.

Näillä näkymin uudet raportointivaatimukset tulevat suuryrityksissä liittymään ainakin johtamis- ja hallintotapaan, ilmastovaikutuksiin, luonnon monimuotoisuuden huomioimiseen, työntekijän oikeuksiin, ihmisoikeuksien kunnioittamiseen sekä korruption ja lahjonnan torjuntaan.

Samantyyppisten tietojen raportointia niiltä tultaneen edellyttämään myös hankinta- ja toimitusketjunsa osalta.

Vastuullisuus luo kilpailuetua

Elinkeinoelämän Keskusliiton tekemän PK-vastuullisuusbarometrin (2021) mukaan yritysvastuun kehittäminen tarjoaa pk-yrityksille lukuisia liiketoiminnallisia hyötyjä. Näistä itsestään selvin pääsy osaksi toimitusketjua ja menestyminen kilpailutuksissa.

Merkittävää etua yrityksille on taatusti myös esimerkiksi korkeasta asiakastyytyväisyydestä, rahoittajien ja sijoittajien luottamuksesta sekä vahvasta työnantajamielikuvasta ja vetovoimasta rekrymarkkinoilla.

Joskus vastuullisuuden kehittäminen voi myös synnyttää täysin uusia liiketoimintamahdollisuuksia tai roihauttaa kipinän tuottoisalle innovaatiolle.

Miten päästä alkuun?

Monessa yrityksessä vaaditaan jatkossa siis valmiutta kehittää toimintaa entistä vastuullisemmaksi. Käytännössä alihankintayrityksiltä odotetaan toimenpiteitä esimerkiksi päästöjen ja hiilijalanjäljen pienentämiseksi sekä sen todentamiseksi, että yritys huolehtii työntekijöidensä oikeuksista, palkkauksesta ja työturvallisuudesta.

Vastuullisuuden kehittäminen edellyttää kykyä kerätä ja analysoida tietoa yritystoiminnan vaikutuksista ympäristöön, ihmisiin sekä yhteiskuntaan. Lisäksi se vaatii rohkeutta nivoa yritysvastuu osaksi strategiaa ja sitä, että koko henkilöstö osallistetaan vastuullisuustyöhön.

Vastuullisen toiminnan todentamiseksi tarvitaan aina myös totuudenmukaista, avointa ja läpinäkyvää viestintää. Se tekee vastuullisuuden näkyväksi sidosryhmille – myös sille alihankintaa tilaavalle yhtiölle.

Yritysvastuun kehittäminen saattaa kuulostaa avaruusteknologialta, mutta sitä se ei ole. Ratkaisevaa alkuun pääsemisessä on yrityksen johdon ja omistajien sitoutuminen kestäviin arvoihin sekä niitä edistävään työhön.

Teksti: Niina Broman
Kuva: Laura Tammisto

Niina Broman työskentelee Kirjoittavat Generalistit Oy:ssä viestinnän ja yritysvastuun asiantuntijana.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 18.3.2023