31.5.2017 klo 09:33
Uutinen

Vihreästä voimaa, kasveista viihtyvyyttä

Ympäristö, jossa työntekijät viihtyvät, ei synny pelkästään viherkasveilla; paikkojen pitää olla siistejä, huonekalujen sovittava yrityksen tyyliin ja toimiston oltava toimiva. Kasvit vaikuttavat silti merkittävästi henkilökunnan ja asiakkaiden viihtyvyyteen. Kasvit tuovat luonnon lähelle.

”Olen kuullut monta kertaa sanottavan, että kasvit ovat tulleet nyt muotiin. Olen tehnyt näitä töitä kolmekymmentä vuotta ja aika tasaista on ollut”, Plantane Oy:n toimitusjohtaja Tane Sallinen naurahtaa.

Plantane Oy:n toiminnassa lähtökohtana on se, että asiakas saa aina sitä mitä on hakemassa, mutta lisäksi vielä vähän ekstraakin. Plantanen henkilöstö toimii hyvin tiiminä ja ihmisillä on valtuudet tehdä päätöksiä asiakkaan hyväksi. Tämä näkyykin erinomaisena palautteena asiakkailta.

”Olen todella iloinen siitä, että pystyn työllistämään ihmisiä. Ensimmäinen työntekijä tuli vuonna 2000 pari kuukautta yrityksen perustamisen jälkeen ja hän on edelleen töissä. Seuraava työntekijä aloitti lokakuussa 2000. Nyt meitä on kuusi, työsuhteet ovat pitkiä; se kertoo mielestäni siitä, että työntekijät sitoutuvat ja saavat toteuttaa itseään. Meillä on loistava porukka, työntekijät ovat itseohjautuvia, heitä ei tarvitse olla valvomassa vaan he tietävät miksi täällä ollaan töissä. Meillä on yhteinen tavoite – se että asiakkaat ovat tyytyväisiä”, Sallinen kehuu henkilöstöään.

TANE SALLISEN NEUVOT YRITYKSEN KASVIEN VALINTAAN

Suunnittelu lähtee yleensä aina liikkeelle kasvien valinnalla. Ensin kartoitetaan asiakkaan oma näkemys: mitkä ovat hänen tarpeensa ja tavoitteensa. Plantane Oy:n suunnittelupalvelu auttaa löytämään sopivan ratkaisun.

Suunnittelussa täytyy huomioida paitsi tila ja siinä liikkuminen myös valo-olosuhteet. Kasveja ei saa olla liikaa eivätkä ne saa olla tiellä. Mieluummin valitaan hdestä kolmeen tyylikästä istutusta kuin täyteen tupattu kasvihuone. Se, mikä on sopivaa, riippuu aina kohteesta. Valo-olosuhteet ovat kriittisiä kasveja valittaessa. Suomessa valoa tulee kesällä helposti liikaa ja talvella liian vähän.

Vihersisustuksen tulee olla muunneltavissa. Kun toimiston henkilömäärä tai toiminta muuttuu, kasvien tulee elää kokonaisuudessa mukana. Yhdessä asiakkaan kanssa suunnitellen saadaan luotua yhteiset pelisäännöt. Kasveista näkee heti, jos niitä ei ole hoidettu. ”Meillä on edelleen hoitosopimuksella kasveja, jotka ovat pitkälti yli kaksikymmentä vuotta vanhoja”, Sallinen kertoo. Plantane Oy tarjoaakin yrityksille hyvin hoidettuja kasveja.

KUKKARUUKKUKOKOELMA

Tane Sallisen harrastus liippaa hyvin läheltä työtä. Hän on kerännyt noin kuudenkymmenen Arabian kukkaruukun kokoelman aina 1950-luvulta saakka.

Historian lisäksi Sallinen katsoo tulevaisuuteen. ”Ensimmäinen kirjanpitäjäni puolittain pakotti aloittamaan henkilökohtaisen eläkesäästämisen. Joka vuosi olen pystynyt laittamaan jonkin verran sivuun. YEL kohdalla sama juttu, pakko vetää niin tappiin kuin pystyy, muuten on aika huono olla”, Sallinen kiittelee vanhaa kirjanpitäjäänsä.

Unelma päästä mahdollisimman aikaisin eläkkeelle saa tosin lisäväriä, kun kuulee Tanen suunnitelman. Kun on viidestä seitsemään vuotta vietetty eläkkeellä, Sallinen aikoo tulla takaisin työelämään.

www.plantane.fi

Juttu on julkaistu Business Espoo 2017-lehdessä, jota pääsee lukemaan myös verkossa >

Teksti: Kati Halonen Kuva: Nina Mönkkönen