9.10.2018 klo 15:10
Uutinen

Vilkas keskustelu somessa: ” Me yrittäjät voisimme lopettaa ay-jäsenmaksujen keräämisen”

Facebookin Yrittäjät-ryhmässä käydään vilkasta keskustelua irtisanomisista, vuokratyöntekijöiden käytöstä ja ay-liikkeestä. Ryhmässä ehdotetaan muun muassa, että yrittäjät voisivat lopettaa työntekijöidensä ay-jäsenmaksujen keräämisen ja tilittämisen.

Verkkoviestintää tekevä yrittäjä Jarkko Sipilä aloitti yli 13 000 jäsenen suljetussa Yrittäjät-ryhmässä keskustelun, jossa oli tiistaina iltapäivällä jo yli 170 kommenttia.

”Mitä, jos me yrittäjät päättäisimme yhdessä, että emme solmi enää suoria palkkasuhteita? Työntekijät otettaisiin töihin joko heidän omalla toiminimellään tai osuuskuntien (kuten Eezy ja Ukko) kautta. Päästäisiinkö sillä ay-liikkeen mielivallasta?”, Sipilä kirjoitti.

Hänellä on verkkoviestintää ja verkkosivuja tekevä yritys Rajasoft, jossa on toistakymmentä vakituista työntekijää. Sipilä ei välttämättä aio itse käyttää vuokratyövoimaa jatkossakaan, mutta hän halusi herättää keskustelua ay-liikkeen vallasta ja toimista irtisanomislakiin liittyen.

Monet yrittäjät toteavat keskustelussa käyttävänsä vain vuokratyövoimaa ja ennustavat perinteisten palkansaajien määrän vähenevän huomattavasti tulevaisuudessa.

– En halua polkea työntekijöiden oikeuksia. Kirjoittamani ajatus nousi mieleen, kun olen seurannut ay-liikkeen ja hallituksen välistä poliittista vääntöä, Jarkko Sipilä sanoo.

– Kärsijöinä näyttävät poikkeuksetta olevan yritykset ja tuntuu, että ajoittain yrittäjiä pidetään automaattisesti rosvoina, Sipilä sanoo.

”Alussa oli suuri kynnys palkata”

Jarkko Sipilä muistaa, kuinka vaikeaa ensimmäisten työntekijöiden palkkaaminen oli:

– Alussa oli suuri kynnys palkata. Mietin, että valitsenko oikeita ihmisiä. Sitten tilanne muuttuu, kun ”kriittinen massa” saavutetaan eli työntekijöitä on kolmesta ylöspäin…viisi tai enemmän, Sipilä kuvailee yrittajat.fi:n haastattelussa.

– Olen joutunut yrittäjänä venymään ja venyttämään päivää. Yrittäjyyden alkuvuosina olen maksanut itselleni merkittävästi pienempää palkkaa kuin työntekijöilleni, Jarkko Sipilä kertoo.
Hän aikoo rekrytoida jatkossakin työntekijöitä palkkasuhteeseen.

– Olen tietoinen palkanmaksun kuluista ja ne ovat omassa yrityksessäni olleet ok-tasolla.

Sipilä kaipaa enemmän yrittäjien joukkovoimaa:

– Voisivatko yrittäjät toimia vastavoimana – käyttää yhdessä päätösvaltaansa? Parempi olisi, että jyrkkään vastakkainasetteluun ei mentäisi, mutta voisiko ay-liikkeen ohittaa, Sipilä miettii.
Hänen aloittamassaan keskustelussa monet yrittäjät ehdottavat myös ”pienyrittäjien lakkoa” eli ovien laittamista kiinni pariksi päiväksi tai viikoksi.

”Lopetetaan ay-jäsenmaksujen tilittäminen”

Yli 25 vuotta yrittäjänä ollut Ari Heikkilä toteaa some-keskustelussa, että nyt ay-liike on laittanut valtataistelun selkeästi maan työllisyyden edelle ja sitä ei saa hyväksyä.

– Kaikki hallituksen esitykset vaativat perustuslakivaliokunnan ja eduskunnan hyväksynnän, mutta kuka arvioi näiden ay-jyrien toimien laillisuuden, Heikkilä kysyy.

Hän ehdottaa vastavetona, että yritykset lopettavat työntekijöidensä ay-jäsenmaksun laskemisen ja tilittämisen:

– Olen aina ihmetellyt, että miksi yritykset hoitavat ay-jäsenmaksut. Jos työntekijä joutuisi maksamaan jo saadusta palkasta itse sen ylisuuren jäsenmaksun tyhjästä, eroamiskynnys laskisi huomattavasti, Ari Heikkilä sanoo yrittajat.fi:n haastattelussa.

Joissakin työehtosopimuksissa on sovittu, että työnantaja pidättää työntekijän palkasta ammattiliiton jäsenmaksut ja tilittää ne tämän jälkeen ammattiliitolle. Työehtosopimusta yleissitovuuden perusteella noudattavan työnantajan ei maksuja tarvitse tilittää.

Heikkilä ehdottaa yrittäjille myös, että he tarjoaisivat työntekijöilleen työsuhde-etuna yksityisen Yleisen työttömyyskassan jäsenmaksun maksamista.

Ari Heikkilä harmittelee työntekijöiden vääriä käsityksiä siitä, että saadakseen ansiosidonnaista pitäisi kuulua johonkin liittoon – tai että ay-liike maksaa työttömyysturvan.

– En ymmärrä myöskään pekkaspäiviä ja lomaltapaluurahaa. Miksi yritysten pitää maksaa sellaisia, Heikkilä kysyy.

Ari Heikkilän antipatiat ay-liikettä ja sen painostustoimia kohtaan syntyivät jo nuoruudessa, kun hänen äitinsä kauppa joutui pistelakon ja lakkovahtien aggressiivisten toimien kohteeksi.

”Palkkasin pitkäaikaistyöttömiä”

Ari Heikkilällä itsellään on vuosien varrelta kokemusta sekä palkkatyöntekijöistä että vuokratyövoimasta. Kun hänellä oli 90-luvun laman aikaan halpahalli, hän työllisti pitkäaikaistyöttömiä palkkatuen avulla.

– Kun ihminen jää työttömäksi, niin hänet pitää saada heti takaisin töihin tavalla tai toisella, muuten hän passivoituu, Heikkilä sanoo.

Nykyisessä yrityksessään Oy Kansallistukku Ab:ssä Heikkilä käyttää tarvittaessa vuokratyövoimaa.

– Onhan se korkea kynnys, että palkkaa työntekijän. Mitä vain voi tapahtua, sen ihmisen kanssa täytyy tulla toimeen. Ei kai kukaan anna potkuja hyvälle työntekijälle, mutta sopimaton työntekijä voi kaataa yrityksen ja yrittäjä joutuu tappelemaan liittojen juristien kanssa, Ari Heikkilä sanoo.

– Monenlaisia työntekijöitä on tullut nähtyä. Minulla kävi 90-luvun laman aikaan työhaastattelussa monia ansiosidonnaisella olevia, jotka eivät halunneet tulla töihin. Työvoimaviranomaisten vuoksi heillä oli pakko tulla haastatteluun. Eli ei se kannustinloukku mikään uusi asia ole, Heikkilä toteaa.

Jari Lammassaari
jari.lammassaari(at)yrittajat.fi