25.7.2017 klo 09:43
Uutinen

Vuoden Yrittäjä 2016 Mäntsälän Palvelutaksi Ky:n Tomi Vähäkangas: ”Olen omassa ammatissani”

Mäntsälän Palvelutaksi Ky ja yrittäjä Tomi Vähäkangas palkittiin Mäntsälän Vuoden Yrittäjäksi vuotuisessa Yrittäjägaalassa Hirvihaaran Kartanossa.

Mäntsälän Palvelutaksin autot ovat Mäntsälässä tuttu näky. Kuvassa yrittäjä Tomi Vähäkangas yrityksen uusimpien hankintojen kanssa. Taksikäyttöön sisustettu MB Sprinter on saanut yrityksen 30-vuotisjuhlavuoden mukaan rekisterikseen MPT-30. Volvo V90 -henkilöauto on puolestaan ensimmäinen kyseistä mallia Suomessa rekisteröity taksi. Taustalla kolme vuotta sitten valmistunut yrityksen hallikiinteistö.

Mäntsälän Yrittäjien puheenjohtaja Eero Kokko toteaa, että vaikka taksiala on murroksessa, katsomme taksialaa eteenpäin ja alalla on tulevaisuutta.

– Vuoden Yrittäjän valinnalla nostamme yrittäjyyttä esille. Mäntsälän Palvelutaksin valinnassa merkittävää on yrityksen työllistävä vaikutus kunnassamme. Yritys on näkyvä, sillä on tulevaisuutta ja hyvä julkisuuskuva, jatkaa Eero Kokko.

– Yritykset kannattelevat yhteiskuntaa, toteaa Kokko.

Taksiautoilua kolmessa polvessa

Mäntsälän Palvelutaksi Ky:n Tomi Vähäkankaan isoisä Reino Koivu oli kuorma-autoilija. Hän aloitti 1950-luvulla taksitoiminnan kuorma-autoilun ohessa. Tomi Vähäkankaan äiti Irmeli Koivu jatkoi taksitoimintaa vuonna 1979 aina eläkkeellejäämiseensä asti.

Tomi Vähäkangas aloitti jo nuorena miehenä taksinkuljettajana äitinsä yrityksessä viikonlopputuuraajana. Oman yrityksen Tomi perusti vuonna 1982 vanhempiensa Irmeli Koivun ja Jouni Vähäkankaan kanssa, myöhemmin Jounin osuus yrityksessä siirtyi Kirsi Sivénille.

Tomi Vähäkankaan yritys sai vuoden 1985 lopulla pyörätuolikuljetukset erityiskalustoa käyttäen mahdollistavan liikenneluvan. Syksyllä 1986 Mäntsälän kunta aloitti vanhusten päivätoiminnan vanhassa kunnalliskodissa ja myöhemmin Kotokartanossa, mistä alkoi jokapäiväiset säännölliset taksinkuljetukset.

90-luku yrityksen kasvun aikaa

Toisen liikenneluvan Tomi Vähäkankaan yritys sai 1990-luvun alussa, kolmannen 1990-luvun puolivälissä ja neljännen 2000-luvun vaihteessa. Tuolloin yrityksen nimi Mäntsälän Invaliditaksi vaihdettiin Mäntsälän Palvelutaksiksi.

Vuonna 2006 perheessä tehtiin sukupolvenvaihdos ja Irmeli Koivun henkilöautolupa siirrettiin Mäntsälän Palvelutaksille. Irmelin osuus yrityksestä siirtyi Tomin tyttärelle Carita Vähäkankaalle.

Vuosituhanteen vaihteessa toiminta laajeni pakettikuljetuksiin. Pakettitaksi aloitti toimintansa hoitaen Matkahuollon pakettijakoja ja -noutoja sekä yritysten lähettikuljetuksia.

Yritys hankki Mäntsälästä myös oman hallikiinteistön, johon tehtiin kolme vuotta sitten laajennusosa. Hallissa on ajanmukaiset pesutilat autoille sekä lämmintä hallitilaa huolto- ja siivoustöille.

Ely-keskus rajoittaa uusia lupia

– 2000-luvun puolivälin jälkeen toiminta on jäänyt nykyiseen uomaansa, kun Ely-keskuksen muuttuneet liikennelupien saantiohjeet ovat estäneet yrityksen laajentamisen uusien lupien eväämisen myötä, kertoo yrittäjä Tomi Vähäkangas.

Taksialan vapautumiseen Tomi Vähäkangas ei kommentoi.

– Maailma muuttuu ja mukana on mentävä, toteaa Vähäkangas.

Kela-kuljetukset valikoituvat tänä päivänä satunnaisesti. Aikaisemmin taksiyrittäjä teki suoraan sopimuksen Kelan kanssa kuljetuksista, nykyisin Lähitaksi tekee sopimuksen yhteisesti. Näin ollen Kela-kuljetuksia tarvitsevat henkilöt eivät voi valita tilaamaansa kuljetusta, vaan pihalle saattaa saapua vanhan tutun kuljettajan sijaan esimerkiksi pääkaupunkiseudun taksi. Poikkeuksen tekevät ne asiakkaat, jotka ovat saaneet Kelalta oikeuden käyttää vakiotaksia eli heillä on oikeus soittaa suoraan valitsemalleen autoilijalle.

Asiakas palvellaan aina hyvin

– Positiivisuus tulee suvustamme, miettii Tomi Vähäkangas.

– Palvelemme asiakkaat aina niin hyvin kuin mahdollista, kiirettä ei saa näyttää palvelutilanteessa, sanoo Vähäkangas.

– Tilauksesta autamme asiakasta myös kaupassa.

Yrityksessä työskentelee kahdeksan vakituista työntekijää, hissillisiä autoja on neljä ja lisäksi on yksi henkilöauto. Hissillisissä autoissa on pyörätuolipaikkoja 2-4 kpl sekä penkkejä 8 aikuiselle, kouluikäisiä voi ottaa kyytiin 10 henkilöä.

Yrittäjän työ on muutakin kuin ajamista, työpäivään kuuluu lisäksi mm. ennakkojärjestelyjä ja autojen pesua.

– Yrittäjän oheiskulut syövät tulosta, toteaa yrittäjä Tomi Vähäkangas.

– Mm. palkkojen oheiskulut, polttoainekulut ja vakuutusmaksut ovat autoalan ammattilaisilla korkeat. Tärkeäksi koen kuitenkin verojen jäämisen omaan kuntaamme.

– Kaiken kaikkiaan koen olevani omalla alallani ja omassa ammatissani. Tulevaisuus näyttää hyvältä, miettii Vähäkangas.

Teksti ja kuva Elina Alanko