30.5.2017 klo 19:36
Uutinen

Yo-lahjaksi osakesijoitus? Tässä asiantuntijoiden valinnat

Sijoitusalan konkarit antavat omat vinkkinsä ylioppilaslahjoiksi. Suosituksissa painottuvat perinteiset suomalaiset pörssiyhtiöt.

Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen suosittelee valitsemaan lahjan saajalle indeksirahaston, jos käytettävä rahamäärä ei ole kovin iso.

– Jos valittu summa on joitakin satoja euroja, sijoittaisin rahat Suomeen tai Eurooppaan sijoittavaan indeksirahastoon. Niissä palkkiot eivät ole liian suuria. Rahastosijoituksissa kannattaa aina vertailla rahastojen kuluja.

Jos kohteeksi valitaan suorat osakesijoitukset, Lahtinen suosittelee nostamaan rahamäärää ja hajauttamaan potti useampaan yritykseen.

– Suoria osakesijoituksia kannattaa mielestäni harkita vasta, kun käytettävä rahamäärä on vähintään 1000 euroa. Yhteen osakkeeseen olisi hyvä sijoittaa vähintään muutama satanen. Yhtiöitä kannattaa valita 3-5.

Jos nuorella on jo valmiina osakesalkku, sinne voi Lahtisen mukaan ostaa pienemmälläkin summalla.

– Kurssit ovat mielestäni tällä hetkellä aavistuksen korkeita. Helsingin pörssistä valitsisin Telian, joka on vielä suhteellisen maltillisesti hinnoiteltu. Kiinteistösijoituspuolelta valinta kohdistuisi Technopolikseen ja teollisuudesta Koneeseen.

Lahtinen pitää osakkeiden ohella toimivana ratkaisuna myös perinteistä rahalahjoitusta.

– Sen voi käyttää esimerkiksi valmennuskurssiin.

”Vakaata osinkotuottoa Keskosta”

Espoon-Kauniaisten Osakesäästäjien toiminnanjohtaja Jaakko Ravald on suorien osakesijoitusten kannalla.

– Valitsisin sijoituskohteen sen perusteella, mikä kiinnostaa lahjan saajaa. Jos ylioppilas on hakeutumassa jatko-opintoihin lääketieteelliseen, vaihtoehtoja Helsingin pörssissä on käytännössä yksi, Oriola.

Jos kiinnostus kohdistuu tekniseen alaan, Ravald suosittelee sijoittamaan Koneeseen, Metsoon tai Valmetiin.

– Ne ovat kansainvälisesti isoja ja vakaista yrityksiä. Kaupallisella puolella vakaata osinkotuottoa tarjoaa Kesko. Pienellä riskillä voisin suositella myös Stockmannia, tuskin se konkurssiin on menossa.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi