25.3.2020 klo 15:28
Uutinen

Yrittäjä, lomautuksissa kannattaa toimia nopeasti – ja ilmoituksen voi antaa sähköisesti

– Uudet määräajat lomautuksiin liittyen eivät ole vielä voimassa. Jos tarve lomautuksiin on olemassa, kannattaa toimia nopeasti vanhojen sääntöjen mukaan, eikä jäädä odottamaan, neuvoo Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula.

Hallitus ilmoitti viime perjantaina useista työlakimuutoksista, joita Yrittäjät esitti hallitukselle. Lomautusilmoitusaikaa lyhennetään nykyisestä 14 päivästä viiteen. Lisäksi yhteistoimintalain piirissä olevien yritysten, jotka työllistävät vähintään 20 työntekijää, on mahdollista käydä lomautuksia koskevat yt-neuvottelut nykyistä nopeammin.

– Yleisneuvo on, että mieluummin kannattaa toimia nyt heti ja antaa lomautusilmoitus, jos tarvetta sellaiseen on. Tarvittaessa voi antaa uuden ilmoituksen, jos lyhyemmät määräajat tulevat voimaan nopeammin, sanoo työmarkkinajohtaja Janne Makkula.

Uudet määräajat ovat astumassa voimaan piakkoin, mutta tarkka päivämäärä ei ole vielä tiedossa. Suomen Yrittäjät kertoo heti kaikissa kanavissaan, kun tieto voimaan astumisen päivämäärästä tulee.

Voiko lomautusilmoituksen antaa suullisesti puhelimessa, tekstiviestillä, whatsappilla tai sähköpostilla?

– Suullista ilmoitusta puhelimitse emme suosittele, kannattaa antaa sähköisesti niin, että voi jälkikäteen todentaa, että lomautusilmoitus on annettu, Makkula sanoo.

– Sähköposti on suositeltavin, mutta kyllä sen voi antaa myös tekstiviestillä tai vaikka whatsappilla. Työnantajan pitää vain varmistaa, että se on mennyt perille, Janne Makkula muistuttaa.

Takautuvasti voimaan?

Uusista määräajoista on epäselvää vielä se, että säädetäänkö nämä takautuvasti voimaan vai ei. Suomen Yrittäjien tavoitteena on, että ne tulevat takautuvasti voimaan 16. maaliskuuta alkaen, sanoo työmarkkinajohtaja Janne Makkula.

– Eli toistaiseksi pitää noudattaa nykysääntelyä, toteaa Makkula.

Lomautusilmoitusajasta voidaan kuitenkin poiketa, jos työpaikalla sovitaan yhdessä määräaikaisesta lomautuksesta. Silloin ei tarvitse noudattaa 14 vuorokauden määräaikaa.

– Ja vastaavasti yt-neuvottelut voidaan päättää nopeammin, jos asiasta sovitaan yhdessä työpaikalla. Kannustamme paikalliseen työpaikkasopimiseen, sanoo työmarkkinajohtaja Janne Makkula.

Monessa työehtosopimuksessa jo nyt lyhyempiä määräaikoja

Kaupan alan, majoitus- ja ravitsemusalan sekä teknologiateollisuuden tuoreissa työehtosopimuksissa on jo nyt lyhyempiä lomautusilmoitusten ja yt-neuvottelujen määräaikoja.

– Ne yritykset, jotka toimivat näillä aloilla ja soveltavat näitä työehtosopimuksia, voivat siis käyttää näitä määräaikoja jo nyt, selventää Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula.

Kaupan alalla lomautuksista ilmoittamisen aika on seitsemän päivää, MaRalla viisi ja teknologiateollisuudessa samoin viisi päivää etukäteen.

Yt-neuvotteluista pitää ilmoittaa kaupan alalla kolme päivää aiemmin ja niiden on kestettävä vähintään neljä päivää – jos ei toisin sovita.

Majoitus- ja ravitsemusalalla yt-neuvotteluista on ilmoitettava kolme päivää etukäteen ja niiden on kestettävä viisi päivää ellei toisin sovita.

Teknologiateollisuudessa neuvotteluista on ilmoitettava viisi päivää etukäteen ja niiden on kestettävä viisi päivää.

Nämä koskevat myös ennen 20.3. annettuja ilmoituksia.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi