Hanna Munter.

Yrittäjien Munter: Erittäin vahingollista, ettei SAK tarttunut hallituksen tarjoukseen ja palannut neuvottelujen tielle

Varsinais-Suomen Yrittäjissä ay-liikkeen toimintaa pidetään demokraattisesti valitun hallituksen ennennäkemättömänä painostamisena.

SAK ilmoitti keskiviikkona iltapäivällä, että Teollisuusliitto, Sähköliitto, JHL sekä Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT jatkavat poliittisia lakkojaan viikolla keskeytyksettä. Tämä tarkoittaa, että SAK ei ole Suomen Yrittäjien tavoin valmis käymään keskusteluja paikallisen sopimisen laajentamista koskevan lakiesityksen yksityiskohdista.

– On suomalaisten yritysten ja palkansaajien kannalta erittäin vahingollista, ettei SAK päättänyt tarttua hallituksen tarjoukseen ja palannut neuvottelujen tielle, eikä lopeta näitä erittäin haitallisia ja massiivisia poliittisia mielenosoituksia, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter kommentoi.

Työministeri Arto Satonen tapasi keskiviikkona SAK:n ja Suomen Yrittäjien edustajia. Satosen mukaan SAK:n kanssa olisi voitu jatkaa paikallisen sopimisen lisäämistä koskevan lakiesityksen viilaamista, mikäli lakon uhkaa tai lakkoja ei ole käynnissä.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen totesi eduskunnassa keskiviikkona, että järjestö on valmis keskustelemaan eri ratkaisuista, joilla lakiesityksen yksityiskohtia voidaan hioa.

Hanna Munter pitää ay-liikkeen toimintaa demokraattisesti valitun hallituksen painostamisena.

– Keskiviikkona liitot uhkailivat jälleen vielä nykyistä huomattavasti järeämmillä työtaistelutoimilla. Uhkailulla, kiristämisellä ja pelon lietsomisella voidaan saada väkeä torille, mutta se ei luo pohjaa rakentavalle yhteistyölle. Ay-liikkeellä on nyt tilaisuus uudistaa suomalaista työelämää yhdessä päättäjien kanssa, niin kuin sillä on ollut jo lukuisten edellisten hallitusten aikana, mutta tähän ei kuitenkaan ole ollut kykyä tai halua. Oman valta-aseman säilyttäminen, jonka puolesta nyt ennennäkemättömällä tavalla taistellaan, koetaan tärkeämmäksi, Munter toteaa.

Hän pitää oikeana linjausta, jonka mukaan työelämäuudistusten isoista linjoista ei neuvotella. SAK on kieltäytynyt myös kaksikantaisista neuvotteluista koskien vientivetoista palkkamallia.

– Ay-liike taistelee nyt täydellä voimallaan verrattain maltillisia, mutta Suomen hyvinvointivaltion säilyttämisen kannalta erittäin tarpeellisia uudistuksia vastaan. Lainsäädäntövaltaa käyttävään, demokraattisesti valittuun parlamenttiin ja hallitukseen ei ole ay-liikkeellä, tai kenelläkään muulla, minkäänlaista veto-oikeutta. Tässä ei pitäisi olla epäselvyyttä, Munter sanoo.

Laaja poliittinen lakkoliikehdintä ja muun muassa vientialojen sulkeminen sekä rautatiekuljetusten tyssääminen vaikeuttavat Munterin mukaan monen yrityksen toimintaan joko suoraan tai välillisesti myös Varsinais-Suomessa. Tilanne vaikuttaa esimerkiksi satamiin, jossa alihankintaverkoston komponentit ja tuotteet seisovat.

Suvi Uusitalo-Sirén