Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.
Yrittäjien Petri Salminen ottaisi oppia yhteisöveron alennuksesta – ”Nyt sama pitäisi tehdä pääomaverotukseen”
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen esittää blogissaan toiveita neuvottelujen alla olevaan hallitusohjelmaan.
Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen ottaa kantaa käynnissä oleviin hallitusneuvotteluihin uusimmassa blogikirjoituksessaan.
”Suomen ongelma on yritysten kasvuhalukkuuden väheneminen ja työnantajayritysten määrän romahdus. Nämä ovat osoituksia siitä, että Suomessa verotus ja toimintaympäristö eivät tue omistajuutta, kasvua ja investointeja”, Salminen pohjustaa.
Hallitusohjelmassa olisi Salminen mukaan syytä kiinnittää huomiota omistamisen verottamiseen. Tämä tapahtuu hänen mukaansa erityisesti kehittämällä pääomatuloverotusta enemmän yrittäjyyteen ja omistamiseen kannustavaksi.
Hyvää oppia yhteisöveron alennuksesta
Neuvottelut säätytalolla ovat edenneet hallituksen muodostajan Petteri Orpon (kok) johdolla. Orpon mukaan useassa asiakokonaisuudessa on edistytty, mutta ratkottavana on edelleen laajoja teemoja kuten julkisen talouden kuuden miljardin euron sopeutustoimet ja sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitus.
Hallitusneuvotteluihin osallistuvat kokoomus, perussuomalaiset, ruotsalainen kansanpuolue ja kristillisdemokraatit.
Petri Salmisen mukaan tuhoisinta mahdollista politiikkaa olisi kiristää yrittäjyyden, omistamisen tai yritysten verotusta.
”Yhteisöveron alennus vuonna 2014 on ollut yksi Suomen viime vuosien järkevimpiä verotuksessa tehtyjä ratkaisuja niin yritysten toiminnan kuin valtion verotuottojenkin näkökulmasta. Kevennykselle laskettiin jopa 960 miljoonan euron staattiset kustannukset, mutta todellisuudessa yhteisövero on tuottanut valtiolle jokaisena uudistuksen jälkeisenä vuonna enemmän kuin ennen uudistusta. Nyt jo lähes kaksinkertaisesti. Nyt sama dynamiikkaa, toimeliaisuutta ja kasvua lisäävä uudistus pitäisi tehdä myös pääomatuloverotuksen puolella”, hän kirjoittaa.
Ristiriita sopimuslainsäädännössä
Työelämän sopimusten kannalta Salminen pitää tärkeänä etenkin työpaikkojen edun, ei järjestöjen valtapoliittisten tavoitteiden ajamista.
”Työmarkkinoilla tarvitaan joustavuutta, jotta työllistävät yritykset pystyvät uudistamaan toimintaansa. On yritysten ja työntekijöidenkin etu, että toimialojen sisällä kehitetään uusia tapoja rakentaa liiketoimintaa ja hyödyntää erilaisia osaamisia joustavasti uuden liiketoimintamallin pohjana. Tämä vaatii aitoa sopimisen vapauttamista”.
Salminen pitää ristiriitaisena sitä, että pienempien yritysten mahdollisuuksia sopimiseen on rajoitettu lainsäädännöllä.
”Näissä yrityksissä vallitsee usein vahva luottamus ja yhteishenki”.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi