Yrityksen perustamisen kynnys nousee, alv-huojennuksen poistuminen kiristää pienyrittäjien verotusta

Keski-Suomen Yrittäjät on tyytyväinen siihen, että yritysten ja yrittäjien verotus ei pääosin kiristy uuden hallitusohjelman myötä. Pienyrittäjillä on kuitenkin suuri huoli alv-huojennuksen poistumisesta. ”Hallitusohjelma on pääpiirteissään oikein hyvä ja maata eteenpäin vievä. Kasvun ja yrityksen perustamisen sekä erilaisten työmarkkina-asemien yhdistämisen kannustimien väheneminen ovat hallitusohjelman heikkoja kohtia”, kommentoi Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski.

Julkisen talouden tasapainotuksessa noin neljä miljardia tulee säästöistä ja kaksi työllisyyden kohentumisesta. Suomen asema luottoluokittajien silmissä kohenee. Yrittäjyydelle ohjelma on siinä mielessä hyvä, että yritysten velkataakka ei pääpiirteissään nouse. Ohjelmaan sisältyvä työnteon kannustaminen vähentänee työvoimapulaa.

  • Ilman maahanmuuttoa lopullista tilanteen kohenemista on kuitenkaan vaikea nähdä. Pitää myös huolehtia siitä, että yhä useampi erilaisista elämäntilanteista pääsee mukaan työmarkkinoille. Suomi ei ole kunnostautunut osatyökykyisten työllistämisessä, nyt on sen aika. Työvoimapalveluille on taattava riittävät resurssit työllistymiseen johtavien kohtaamisten edistämiseen, toteaa Sanna-Mari Jyräkoski.

Alv-huojennuksen poistuminen pienyrittäjien taakaksi

Arvonlisäveron alarajahuojennus on ollut vastaantulo yrittäjille ja yrityksille, jotka kuuluvat alv-rekisteriin ja joiden tilikauden (12 kk) liikevaihto on alle 30 000 euroa. Huojennus poistuu 2025 alusta EU-direktiivin takia, eikä hallitus ole nostamassa vähäisen toiminnan alarajaa.

Tämä kiristää pienituloisimpien yritysten verotaakkaa. Muutos koskee lähes 40 000 yrittäjää. Keski-Suomessa puhutaan yli tuhannesta yrityksestä. Suomen Yrittäjät esittää, että hallitus nostaisi vähäisen toiminnan alarajan 30 000 euroon, jolloin pienituloisimpien yritysten verotus ei kiristyisi.

  • Vähäisen toiminnan alarajan nosto 30 000 euroon tulisi tehdä. Kysymys on samoista yrittäjistä, joihin osuu alimpien alv-kantojen nostaminen. Alat ovat paikallisen elinvoiman kannalta tärkeitä liikuntapalveluita, kulttuuripalveluita sekä majoituspalveluyrityksiä. Pahimmillaan muutokset lisäävät yrittäjien köyhyyttä ja vähentävät myös intoa pienimuotoiseen yritystoimintaan palkkatyön ohessa. Yrittäjyydestä ei jää mitään käteen, kommentoi Jyräkoski.

Ohjelmassa ei ole erityisiä kannustimia investoimiseen tai yrityksen perustamiseen. Yrittäjien verotus pysyy suurelta osin ennallaan. Pienyrittäjien verotuksen kiristykset saattavat jopa vähentää yrittäjäksi ryhtymistä. Keski-Suomen Yrittäjien näkemyksen mukaan toivomisen varaa siis jäi pääosin hyvään hallitusohjelmaan.

Lisätietoja:

Sanna-Mari Jyräkoski, toimitusjohtaja, Keski-Suomen Yrittäjät, p. 050 563 7780