Haaga-Helian Anu Moisio
– Meillä opiskellaan asioita, jotka voi heti ottaa oman yrityksen käyttöön. Myös teoreettiset opinnot nivotaan yrittäjän arkeen, Haaga-Helian osaamisjohtaja Anu Moisio sanoo. Kuva: Haaga-Helia.

Haaga-Helia: “Päivitä osaamisesi etänä ja omien aikataulujesi mukaan”

– Meillä opinnot voi liittää heti oman yrityksen kehittämiseen ja soveltaa arjessa, sanoo osaamisjohtaja Anu Moisio ammattikorkeakoulu Haaga-Heliasta.

Yrittäjyys on keskeinen osa Haaga-Helian strategiaa, ja merkittävä osa tutkinto-opiskelijoista ryhtyykin yrittäjiksi. Korkeakoululla on perinteisesti ollut myös työikäisiä opiskelijoita. Yhteistyötä Suomen Yrittäjien kanssa on tehty monin tavoin.

– Yrittäjät-akatemiassa tuomme tarjolle esimerkiksi ICT-tradenomin tutkintoon liittyviä opintojaksoja, kuten koodaamista ja ohjelmistotuotantoa. Nämä ovat olleet avoimessa ammattikorkeakoulussa erittäin suosittuja ja kiinnostaneet myös naisia. Samoin vastuullisuuden eri teemojen suosio on kasvanut. On nähtävissä, että kiertotalousosaaminen luo uusia työmahdollisuuksia, Haaga-Helian osaamisjohtaja Anu Moisio kertoo.

Yrittäjät-akatemian tarjonnassaan Haaga-Helia keskittyy kevätkaudella yrittäjien digitaitojen kehittämiseen, esimerkiksi digistrategian ja digitaalisten palveluiden kehittämiseen ja myyntiin digitaalisesti. Myös verkkosivujen tekeminen ja liiketoiminnan analysointi digitaalisilla välineillä tulevat tutuiksi.

– Meillä opiskellaan asioita, jotka voi ottaa heti oman yrityksen käyttöön. Yrittäjä voi soveltaa oppimaansa saman tien työssään ja vaikkapa konseptoida toimintaa uudelleen.

Ammattikorkeakoulussa opinnoista karttuu opintopisteitä, jotka ovat käypää valuuttaa eurooppalaisissa korkeakouluissa. Yhden opintopisteen suorittaminen vastaa laskennallisesti noin 27 työtuntia.

– Jos myöhemmin innostuu tekemään kokonaisen tutkinnon, nämä opintopisteet voi hyödyntää osana tutkintoa. Suoritetuista opinnoista on mahdollista saada osaamista kuvaavia digitaalisia Open Badge -merkkejä, joita voi liittää esimerkiksi omaan LinkedIn-profiiliin, Moisio sanoo.

Etäopiskelua sinulle sopivana aikana

Yrittäjien aika on kortilla. Siksikin opinnot on suunniteltu yrittäjäystävällisesti. Haaga-Heliassa tunnetaan yrittäjien arjen pulmat ja kiireet.

– Kärjistetysti voi sanoa, että aikuisopiskelijalla on usein vaativa työ, pienet lapset ja talo rakenteilla opintojen ohella. Sen voi arvata, mikä tippuu pois, jos aika ei riitä, Moisio sanoo.

Opiskelijan ei tarvitse olla tiettyyn aikaan tietyssä paikassa, vaan opinnot voi tehdä oman aikataulun mukaan.

– Verkkopedagogiikkaa suunnitellaan opiskelijalähtöisesti. Näillä opintojaksoilla ei ole tarkoitus lukea kirjoja ja tenttiä niitä. Meillä ei lyödä kirjalla päähän. Emme myöskään tarjoa pelkkiä puhuvia päitä ruudulla, Moisio vakuuttaa.

Jonkin verran kirjoitustöitä opiskelijoille on luvassa.

– Opiskelun pitää olla hauskaa ja motivoivaa. Käytämme hyväksi esimerkiksi pelillisyyden elementtejä. Korkeakouluopintoihin liittyy myös erilaisia tietoperustoja, mutta nekin voidaan nivoa yrittäjän arkeen. Oman yrityksen toimintaa voidaan peilata esimerkiksi jotakin ajankohtaista liiketalouden teoriaa vasten.

Aikuista opiskelijaa ei jätetä yksin

Haaga-Helia tarjoaa kiintiöpaikat Yrittäjät-akatemian opiskelijoille. Opinnot sopivat kaiken kokoisten yritysten vetäjille tai yrittämisestä haaveileville. Opintoja voi poimia tarjonnasta oman kiinnostuksen ja käytettävissä olevan ajan mukaan.

Opettaja on läsnä ja tukena, vaikka opiskelu tapahtuu etänä omien aikataulujen mukaan.

– Opettajat järjestävät verkossa ohjausta opiskelun edistämiseksi. Lisäksi organisoimme opiskelijoiden keskinäisiä ryhmiä ja tarjoamme vertaistukea verkossa. Haluamme tarjota aikuisellekin opiskelijalle tunteen, että hänestä välitetään.