YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

27.9.2006 klo 08:45
Lausunto

Hallituksen esitys HE 130/2006 Eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain 2 luvun 5 §:n muuttamisesta (yrittäjän perheenjäsenen työttömyysturva)

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta

Suomen Yrittäjät esittää otsikossa mainitussa asiassa lausuntonaan kunnioittavasti seuraavaa:

Kyseessä on valtion talousarvioon liittyvä työttömyysturvalain muutosesitys. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia siten, että yrityksessä työllistynyt yrittäjän perheenjäsen pääsisi työttömyysetuuksien piiriin nykyistä helpommin. Muutos koskisi tilanteita, joissa yrityksen tietty toiminta tai tuotantosuunta lopetetaan.

Eduskunnan käsittelyssä oleva muutos liittyy hallituksen yrittäjyyden politiikkaohjelmaan ja perustuu yrittäjien sosiaaliturvan ongelmakohtia selvittäneen työryhmän työhön. Viime vuosina on tehty useita parannuksia yrittäjän sosiaaliturvaan. Näistä keskeisimpiä ovat YEL-vakuutetun yrittäjän sairauspäivärahan karenssin lyhentäminen 1 + 3 arkipäivään sekä työterveyshuollon korvattavuuden laajentaminen kattamaan myös yrittäjän työterveyshuoltoon liitetyn sairaanhoidon. Yrittäjän sosiaaliturvan kehittämistä selvittäneen työryhmän esittämistä uudistuksista ei vielä ole toteutettu yrittäjän oikeutta osittaiseen hoitorahaan eikä selvitystä sairaan lapsen hoitajan palkan verovähennysoikeuden laajentamisesta myös toiminimellä toimivaan yrittäjään.

Suomen Yrittäjät pitää nyt esitettyä yrittäjän perheenjäsenen aseman kohentamista tärkeänä edistysaskeleena yrittäjän ja yrittäjäperheen aseman kohentamisessa. Yrittäjän perheenjäsenen työttömyysturva-asema on ollut yksi keskeisimmistä epäkohdista yrittäjän sosiaaliturvassa. Työttömyysturvalaki on edellyttänyt yrityksen toiminnan lopettamista kokonaan, jotta yrittäjän perheenjäsenkään voisi saada työttömyysturvaa. Tämä on johtanut siihen, että yrityksen tilanteen muuttuessa siten, ettei se voi enää työllistää kaikkia siinä aiemmin työllistyneitä perheenjäseniä, on yrityksen toiminta tullut lopettaa kokonaan, jotta kukaan perheenjäsenistä voisi saada työttömyysturvaa. Nyt esitetyn muutoksen mukaan toiminnan lopettamista tai keskeyttämistä ei edellytettäisi silloin, kun yrittäjän perheenjäsenen työ on loppunut tuotantosuunnan lopettamisen tai vastaavan syyn johdosta.

Vaikka nyt esitetty muutos on merkittävä korjaus yrittäjän perheenjäsenen asemaan, tulee yrittäjän perheenjäsenen työttömyysturvaa kehittää jatkossakin. Ehdotetun säännöksen ulkopuolelle jäävät ne perheenjäsenet, joilla on vähäisinkään omistus yrityksessä. Yrittäjän sosiaaliturvaa käsitellyt työryhmä esitti, että näidenkin perheenjäsenten tulisi päästä osallisiksi työvoimapoliittisista tukitoimista silloin, kun heidän ei ole enää mahdollista työllistyä perheen yrityksessä.

Yrittäjän sosiaaliturvan kehittäminen jatkossa

Suomen Yrittäjien näkemyksen mukaan sosiaaliturvan eroja palkansaajan ja yrittäjän välillä on pyrittävä poistamaan kaikissa niissä asioissa, joissa eroavuutta ei voida perustella yritystoiminnan luonteesta ja siihen kuuluvasta yrittämisen riskistä johtuvilla seikoilla. Kun kysymys on esimerkiksi iästä, vanhemmuudesta tai sairastumisesta aiheutuvista riskeistä, tulisi yrittäjän olla yhtä lailla turvatussa asemassa kuin palkansaajankin.

Yrittäjän sosiaaliturvaan on tehty merkittäviä korjauksia viime vuosina. Edelleenkin yrittäjän ja palkansaajan sosiaaliturvassa on kuitenkin useita eroja, ja yrittäjäksi ryhtyvälle syntyy sosiaaliturvaan liittyvä riski. Tämä riski osaltaan vaikuttaa halukkuuteen siirtyä yrittäjäksi.

Yrittäjän ja palkansaajan sosiaaliturvan eroina voidaan mainita esim. seuraavat:

1) Yrittäjällä ei ole oikeutta pienten lasten vanhemmille tarkoitettuun osittaiseen hoitorahaan
2) Vuorotteluvapaajärjestelmä ei koske yrittäjiä ja yrityksessä työskenteleviä perheenjäseniä
3) Toiminimiyrittäjän oman sairastuneen lapsen hoitajan palkasta ei voi verotuksessa tehdä vähennystä
4) Yrittäjien omaehtoista kouluttautumista heikentää palkansaajiin verrattuna se, että koulutuksesta johtuvien ansiomenetysten näyttösäännökset vaikeuttavat käytännössä aikuiskoulutustuen saamista

Jotta sosiaaliturvan aukollisuus ei heikentäisi halukkuutta lähteä yrittäjäksi, on edelleen jatkettava yrittäjien sosiaaliturvan puutteiden korjaamista.

Merja Hirvonen
työmarkkina-asiamies
Suomen Yrittäjät