YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Hallituksen esitys valtion talousarvioksi vuodelle 2008 opetusministeriön hallinnonalan osalta
Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaosto
Yritysten näkökulmasta koulutusjärjestelmän keskeiset haasteet liittyvät ammattitaitoisen työvoiman saatavuuskysymyksiin eli nk. työn ja työvoiman kohtaanto-ongelmiin. Osaltaan nämä kysymykset liittyvät moniin työelämäkysymyksiin. Tällaisia ovat esimerkiksi suhdannesyyt, eri toimialojen tai ammattien vetovoimatekijät, työnvälitysjärjestelmän jäykkyydet, alueelliset houkuttelevuustekijät, kasvukeskusten asumiskustannukset, korkea keskeyttämisaste koulutuksessa ja oppilaitoskeskeinen koulutusjärjestelmä. Usein näiden kohtaanto-ongelmiin tarvitaan monihallinnollista yhteistyötä ja resurssointia.
Merkittävä osa ammattitaitoisen työvoiman saatavuuskysymyksistä liittyy ammatillisen, erityisesti aikuiskoulutusjärjestelmämme toimintaedellytyksiin. Valtion talousarvioehdotuksessa aikuiskoulutukseen myönnetty rahoitus ei täysin vastaa rahoitustarvetta. Suomen Yrittäjät haluaa nostaa esille seuraavia aikuiskoulutuksen lisärahoitus- tai kohdentamisalueita.
Pienyritysten oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvausten nostaminen työllistämiskynnyksen mataloittamiseksi
Oppisopimuskoulutusta ovat voineet parhaiten hyödyntää keskisuuret ja suuryritykset. Pienyrityksille, erityisesti mikroyrityksille oppisopimus- koulutuksen palkkaus- ja koulutuskorvausjärjestelmä asettavat usein liian suuren taloudellisen riskin työllistämiselle. Nämä taloudelliset kysymykset ovat estäneet oppisopimuskoulutuksen laajempaa hyödyntämistä pienyrityksissä.
Useilla aloilla yrittäjän tulee maksaa ammattitaidottomalle oppisopimusopiskelijalle työsuhteen alusta asti 60 – 80 % tes -mukaisesta palkasta. Samalla hän vastaa suurimmasta osasta opiskelijan ammatillisesta kehittymisestä (noin 20 % ajasta on oppilaitoksessa tapahtuvaa teoriaopetusta ja noin 80 % työpaikalla oppimista). Tästä työantajan hoitamasta koulutustehtävästä oppisopimusviranomainen maksaa koulutuskorvausta opetusministeriön selvitysten mukaan keskimäärin 100 euroa kuukaudessa yrittäjälle. Oppisopimusviranomaisen yrittäjälle maksaman koulutuskorvauksen määrä on lisäksi laskenut voimakkaasti viime vuosina. Nykyinen koulutuskorvaustaso on vain murto-osa yrittäjälle syntyneitä kustannuksia opiskelijan kouluttamisesta ja ohjauksesta. Se ei myöskään motivoi työllistämään.
• Esitämme, että rekrytoivassa oppisopimuskoulutuksessa pienyrityksille maksettava koulutuskorvaus nostetaan vähintään 300 – 500 euroon kuukaudessa. Mikäli kyseessä on esimerkiksi täysin vailla ammattitaitoa olevan nuoren rekrytoiminen, tulee koulutuskorvauksen olla vielä em. korkeampi.
Mikäli koulutuskorvauksen nosto johtaa vuosittain 5000 uuden oppisopimuksen syntymiseen pienyrityksiin, yhteiskunnalle aiheutuu tästä lisäkustannusta noin 12 000 000 – 15 000 000 euroa ammatillisen lisäkoulutuksen valtionosuuksina. Uusia Oppisopimuskoulutuksen kiintiöitä tulee suunnata nykyistä enemmän uuden työvoiman kouluttamiseen.
Yrittäjien oppisopimuskoulutuksen vapauttaminen kiintiöistä
Yrittäjän omalla osaamisella on suora yhteys yrityksen menestykseen ja kilpailukykyyn. Yrittäjän oppisopimuskoulutus tarjoaa yrittäjälle hyvän mahdollisuuden osaamisensa päivittämiseen ja yrityksensä kehittämiseen yritystoimintaansa keskeyttämättä. Osaava yrittäjä on selkeästi kasvuhakuisempi ja työllistämiseen valmiimpi kuin vailla yrittäjyysosaamista oleva yrittäjä.
Yrittäjät hyödyntävät yrittäjän oppisopimuskoulutusta yhä aktiivisemmin niin että kaikista ammatillisena lisäkoulutuksena suoritettavista oppisopimuksista yli 10 prosenttia on yrittäjien oppisopimuskoulutuksia. Näin yrittäjien oppisopimuskoulutus on selkeästi yrittäjille soveltuvin koulutusmuoto. Yrittäjän oppisopimuskoulutuksena suorittama yrittäjän ammattitutkinto on viidenneksi suosituin oppisopimuksena suoritettava aikuistutkinto. Pullonkaulana yrittäjien oppisopimuskoulutuksen kasvulle ovat kuitenkin ammatillisen lisäkoulutuksen kiintiöt.
• Ehdotamme ammatillisena lisäkoulutuksena suoritettavan yrittäjien oppisopimuskoulutuksen vapauttamista kiintiöistä.
Mikäli yrittäjien oppisopimuskoulutus lisääntyy nykytasosta 1000 yrittäjää vuodessa, ovat oppisopimuskoulutukselle syntyvät lisäkustannukset noin 3 000 000 euroa ammatillisen lisäkoulutuksen valtionosuuksina.
Pienyrittäjille suunnattava laaja kampanja oppisopimuskoulutuksen hyödyntämiseksi
Pienyrittäjän tiedot oppisopimuskoulutuksesta ammattitaitoisen työvoiman hankkimiskeinona, oman osaamisen sekä oman yritystoimintansa kehittämisvälineenä ovat usein puutteellisia.
• Mikäli yrittäjien työllistämiskynnystä oppisopimuskoulutusta hyödyntämällä oleellisesti lasketaan koulutuskorvauksia nostamalla sekä yrittäjän oppisopimuskoulutusta laajentamalla, tulee muutoksista tiedottaa laajasti yrittäjille.
Ehdotamme, että opetusministeriö tekee pienyrityksille suunnatun esitteen oppisopimuskoulutuksesta. Tämä esite jaetaan vähintään 100 000 yritykseen. Kustannukset kampanjasta ovat noin 150 000 euroa.
Helsingissä 9.10.2007
Martti Pallari
johtaja
Veli-Matti Lamppu
koulutusasiamies