YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

15.12.2004 klo 10:46
Lausunto

Lausunto hallituksen esityksestä työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta (HE 223/2004 vp)

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle

Lausuntonaan otsikossa mainitun hallituksen esityksen johdosta Suomen Yrittäjät esittää kunnioittavasti seuraavaa:

Joustavan eläkeiän käyttöönottoon liittyen esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvan saantiedellytyksiä niin, että yli 65-vuotiaana edelleen työssä jatkava voisi saada työttömyysetuuksia vain tietyissä laissa luetelluissa tapauksissa (lomautus ym). Vaikka henkilö siis olisi edelleen yli 65-vuotiaana työmarkkinoiden käytettävissä, hän ei olisi enää kuin poikkeustapauksissa työttömyysturvan piirissä. Suomen Yrittäjät pitää ehdotusta hyväksyttävänä. Tässä tilanteessa oleva henkilö on jo eläketurvan piirissä ja hänellä on koska tahansa työttömäksi jäätyään mahdollisuus ryhtyä nostamaan eläkettä. Henkilö voi myös jo 63 ikävuodesta lähtien nostaa eläkettä ja olla samanaikaisesti ansiotyössä. Mitään aukkoa sosiaaliturvassa ei näin ollen muodostu, vaikka työttömyysturvan kattavuutta rajoitettaisiin 65 vuotta täyttäneillä.

Työttömyysturvan ansiosidonnaisen osan saamiseksi palkansaaja ja vastaavasti yrittäjä voisivat ehdotuksen mukaan olla oman työttömyyskassansa jäseninä aina 68 ikävuoteen asti.

Työttömyysturvaa voitaisiin siis myöntää 65 vuotta täyttäneelle vain kolmessa tapauksessa: lomautustilanteessa, työn estyessä sääesteen vuoksi tai työn estyessä ulkopuolisen työtaistelun vuoksi. Nämä työttömyysturvan myöntämistilanteet eivät yrittäjien kohdalla käytännössä koskaan täyty, koska yrittäjä tai hänen perheenjäsenensä voi saada työttömyysturvaa vain yrityksen toiminnan loputtua kokonaan tai sen oltua keskeytyneenä vähintään 4 kuukautta. Sillä, että yrittäjä voisi saada jatkaessaan kassajäsenyyttä 65 ikävuoden jälkeen yrittäjäkassan kautta ansiosidonnaista koulutustukea tai korvausta tullessaan lomautetuksi pian yrittäjästä palkansaajaksi siirryttyään, ei ole käytännön kannalta merkitystä, koska tällaiset tapaukset ovat erittäin harvinaisia yli 65-vuotiailla. Yrittäjien tyttömyyskassoihin liitytään vain sen riskin hallitsemiseksi, että oma yritys joudutaan lopettamaan tai sen toiminta keskeyttämään taloudellisen pakon johdosta. Tätä koskeva turva päättyy ehdotuksen mukaan jatkossakin poikkeuksetta 65-vuotiaana. Tästä johtuen yrittäjän peruste olla työttömyyskassan jäsenenä ja maksaa sille jäsenmaksua päättyy 65-vuotiaana.

Tähän nähden on harhaanjohtavaa, että jäsenyys kassassa voisi jatkua 68 ikävuoteen saakka. Se, että yrittäjä ei joissakin harvinaisissa tapauksissa voisi saada ansiosidonnaista koulutustukea tai korvausta tultuaan lomautetuksi palkansaaja-asemasta, ei ole sosiaaliturvaongelma, kun vanhuuseläkemahdollisuus on jo tarjolla. Yrittäjät saattaisivat tarkoittamattaan ja erehdyksessä jatkaa jäsenenä ja jäsenmaksuvelvollisina kassassa, koska eivät ole huomanneet erota siitä 65-vuotiaana, vaikka asiasta tiedotettaisiinkin jäsenille. Ehdotuksen kaltainen jäsenyyden jatkuminen yrittäjäkassassa 65 ikävuoden jälkeen on mielestämme täydellisessä ristiriidassa sen kanssa, että kassajäsenyys ei enää tuo yrittäjälle sitä turvaa, jonka vuoksi kassaan on liitytty. Tältä osin on syyytä kiinnittää huomiota vielä siihenkin, että kassajäsenyyden tuottama ansiosidonnainen turva rahoitetaan kokonaisuudessaan kassan jäseninä olevien yrittäjien suorittamilla jäsenmaksuilla toisin kuin palkansaajakassoissa. Tästä johtuen myös jäsenmaksut ovat sangen korkeat.

Mielestämme oikea ratkaisu olisi säilyttää edelleen työttömyyskassalain 3 §:ssä yrittäjäkassan jäsenen enimmäisikänä 65 vuotta.

SUOMEN YRITTÄJÄT RY

Rauno Vanhanen
johtaja