Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

3.6.2024 klo 09:27
Lausunto

Lausuntopyyntö luonnoksesta markkina-analyysi kiinteän verkon tiedonsiirtopalvelujen vähittäis- ja tukkumarkkinoista

Liikenne- ja viestintävirasto

TRAFICOM/17229/11.06.00/2020

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tarkastellut uudelleen kiinteän verkon tiedonsiirtopalvelujen markkinoiden kilpailutilanteen. Traficom arvioi markkina-analyysissä kiinteän verkon tiedonsiirtopalvelujen vähittäismarkkinoiden kilpailutilannetta ja niihin liittyvien merkityksellisten tukkumarkkinoiden huomattavan markkinavoiman (HMV) sääntelyn tarvetta.

Keskeiset huomiot

Suomen Yrittäjät toteaa, että luonnoksessa havaitut puutteet yritysasiakkaiden peruslaatuisten palvelujen kilpailussa ovat relevantteja ja aiheuttavat monelle pk-yrityksille tarpeetonta haittaa.

Yritysasiakkaisen vaativien tiedonsiirtopalvelujen osalta huomautamme, että vaikka suurilla yrityksillä pääsääntöisesti on mahdollista kilpailuttaa useampaa kuin yhtä palveluntarjoajaa ja siten hyödyntää ostajan tasapainottavaa neuvotteluvoimaa, tilanne yrityskentässä ei ole vaativien tiedonsiirtopalvelujen osalta enää niin yhtenäinen kuin aiemmin.

Olemme saaneet aiempaa enemmän yhteydenottoja siitä, että keskisuurilla yrityksillä on vaikeuksia saada edes tarjouksia vaativien tiedonsiirtopalvelujen osalta ja on melko poikkeuksellista, että niitä saisi useammalta palveluntarjoajalta. Digitalisaation edistyessä yhä useampi aiempaa pienempi toimija tarvitsee yhä vaativampia tiedonsiirtopalveluja. Tämä seikka tulisi ottaa huomioon markkina-analyysissa.

Suomen Yrittäjät

Petri Malinen
ekonomisti