YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

8.10.2004 klo 08:23
Lausunto

Muutosturvan kiristäminen heikentäisi yrittäjien mahdollisuuksia kasvaa ja lisätä henkilöstöä

Yrittäjät ovat lähes yksimielisiä siitä, että irtisanomisen kustannusten nostaminen heikentäisi yritysten kykyä lisätä henkilöstöään, mikä tietäisi työllisyyskehityksen välitöntä huonontumista. Suomen Yrittäjät julkisti 3300 yrittäjältä tehtyyn kyselyyn perustuvat tiedot liittokokouksensa yhteydessä tänään Tampereella.

Liki kolme neljästä yrittäjästä sanoo, että työntekijäjärjestöjen tupo-neuvotteluiden alla esittämä irtisanomiskustannusten lisääminen estäisi tai vaikeuttaisi uusien ihmisten palkkaamista. Joka kymmenes yritys uskoo jopa, että esitetynlainen irtisanomisehtojen kiristäminen lisäisi irtisanomisia. Vain kolme prosenttia yrityksistä oli sitä meiltä, että irtisanomissakko vähentäisi irtisanomisia.

Myös työministeriön työolobarometrin tiedot osoittavat, että monet työelämän tärkeät laadulliset asiat ovat pienissä yrityksissä suurempiin työpaikkoihin verrattuna paremmassa kunnossa. Pienyritysten työntekijät kokevat, että työntekijöiden ja johdon suhteet työpaikoilla ovat avoimet ja luottamukselliset, työntekijöitä kohdellaan työpaikoilla tasapuolisesti ja tietoja välitetään avoimesti. Sairauspoissaoloja pienimmissä yrityksissä on selvästi vähemmän kuin muissa yrityksissä. Niissä on myös vähemmän irtisanomisia ja lomautuksia kuin suuremmissa.

Yrittäjäjärjestön mielestä pienyritysten työoloilla tulisi olla merkitystä myös lainsäädännössä ja sopimuskäytännössä. Tästä syystä pienten työnantajien velvoitteita ei pidä ainakaan kiristää vaan päinvastoin keventää.

Pk-yritykset ovat lähes pelkästään vastanneet uusien työpaikkojen synnystä Suomessa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Noin 70 prosenttia uusista työpaikoista on vuoden 1995 jälkeen syntynyt pk-yrityksiin.

Lisätietoja: Viestintäpäällikkö Petri Nieminen, Suomen Yrittäjät, p. 050 547 7495


Irtisanomissuojan kiristämisen vaikutus

Yrittäjiltä kysyttiin, millä tavoin SAK:n esittämä irtisanomissuojan kiristäminen vaikuttaa yrityksen henkilöstöpolitiikkaan tai uusien henkilöiden rekrytointiin.

Taulukko 1: Irtisanomissuojan kiristämisen vaikutus henkilöstöpolitiikkaan

Vähentää irtisanomisia Ei vaikutusta Lisää irtisanomisia Ei osaa sanoa Yhteensä
Kaikki 3 74 12 10 100
Teollisuus 3 71 16 10 100
Rakentaminen 3 68 20 9 100
Kauppa 4 75 11 10 100
Palvelut 3 77 9 11 100

Kolme neljäsosaa yrittäjistä oli sitä mieltä, että irtisanomissuojan kiristäminen SAK:n esittämällä tavalla ei vaikuta mitenkään yrityksen henkilöstöpolitiikkaan. Noin kymmenesosa vastanneista puolestaan katsoi, että irtisanomissuojan kiristäminen lisää irtisanomisia. Rakentamisen alalla näin vastanneita oli kaksinkertainen määrä toimialojen keskimäärään verrattuna.

Taulukko 2: Irtisanomissuojan kiristämisen vaikutus uusien työntekijöiden palkkaukseen

Positiivinen Ei vaikutusta Lisäisi riskiä
ja vaikeuttaisi palkkausta
Estäisi kokonaan lisähenkilöstön palkkaamisen Pakottaisi vähentämään entistä herkemmin henkilöstöä Ei osaa sanoa Yhteensä
Kaikki 0 28 50 17 2 3 100
Teollisuus 0 23 56 16 2 3 100
Rakentaminen 0 27 50 16 3 4 100
Kauppa 0 27 50 19 1 3 100
Palvelut 0 29 48 17 2 4 100

Runsas neljännes yrittäjistä katsoi, että irtisanomissuojan kiristäminen ei vaikuta uusien työntekijöiden palkkaamiseen. Vajaa kolme neljäsosaa oli sitä mieltä, että se vaikeuttaa ainakin vähän tai suorastaan estää lisähenkilöiden palkkaamisen yritykseen. Muutama prosentti oli sitä mieltä, että irtisanomissuojan kiristäminen pakottaisi vähentämään henkilökuntaa entistä herkemmin.