YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

3.12.2020 klo 11:46
Lausunto

Suomen Yrittäjien lausunto ehdotuksesta eräiden valtioneuvoston asetusten muuttamisesta liittyen oppivelvollisuuden laajentamiseen ja tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt lausuntoamme luonnoksesta

  • valtioneuvoston asetukseksi lukiokoulutuksesta annetun valtioneuvoston asetuksen (810/2018) muuttamisesta
  • valtioneuvoston asetukseksi ammatillisesta koulutuksesta annetun valtioneuvoston asetuksen (673/2017) muuttamisesta
  • valtioneuvoston asetukseksi opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen (986/1998) muuttamisesta
  • valtioneuvoston asetukseksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun valtioneuvoston asetuksen (1766/2009) muuttamisesta.

Asetusluonnokset liittyvät oppivelvollisuuden laajentamiseen ja tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen. Lisäksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annettuun valtioneuvoston asetukseen tehtäisiin eräitä muita tarkentavia muutoksia.

Suomen Yrittäjien lausunto

Suomen Yrittäjät kiittää opetus- ja kulttuuriministeriötä mahdollisuudesta lausua näkemyksemme esitetyistä muutoksista.

Muilta osin meillä ei ole tässä vaiheessa kommentoitavaa, mutta otamme kantaa ammatillisen koulutuksen lainsäädäntöä koskevaan esitykseen, jossa asetukseen ehdotetaan lisättäväksi uusi 10 a §. Siinä säädettäisiin riittävän opetuksen ja ohjauksen määrän arvioinnista ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa silloin, kun opiskelijalla ei ole tutkinnon osan tai yhteisen tutkinnon osan osa-alueen suorittamiseksi aiemmin hankittua osaamista. Esityksen mukaan ehdotettua säännöstä ei sovellettaisi silloin, jos opiskelijalla on aiemmin hankittua osaamista kyseisen tutkinnon osan tai yhteisen tutkinnon osan osa-alueen suorittamiseksi. Säännöstä ei esityksen mukaan sovellettaisi myöskään työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa.

Pidämme tärkeänä riittävän lähiopetuksen määrän turvaamista niissä tilanteissa, joissa opiskelijalla ei ole aikaisempaa osaamista. Esityksen mukaisilla keskimääräisillä laskentamalleilla tätä ei kuitenkaan voida varmistaa. Esitys ei myöskään ota kantaa erilaisissa oppimisympäristöissä annettavaan opetukseen ja ohjaukseen. Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 61 §:n mukaan opiskelijalla on oikeus saada eri oppimisympäristöissä sellaista opetusta ja ohjausta, joka mahdollistaa tutkinnon perusteiden mukaisten ammattitaitovaatimusten ja osaamistavoitteiden saavuttamisen. Olisikin tarpeen kohdentaa resursseja myös työpaikalla järjestettävän koulutuksen opetukseen ja ohjaukseen.

Vuonna 2018 uudistetussa ammatillisen koulutuksen lainsäädännössä osaamisperusteisuus ja yksilöllisyys olivat keskeisimpiä muutoksia. Tutkinnon suorittaminen on osaamisen hankkimistavasta riippumatonta, ja tutkinto voidaan suorittaa myös kokonaan ilman siihen valmistavaa tutkintokoulutusta. Näitä uudistuksia on edelleen vietävä eteenpäin ja kehitettävä yhdessä eri toimijoiden kesken. Siksi esitämmekin, ettei lainsäädäntöä tältä osin vielä muuteta. Keskustelua ja yhteistä kehittämistä voidaan jatkaa nyt käynnistyvässä ammatillisen koulutuksen laadun ja tasa-arvon kehittämisohjelman seurantaryhmässä.

Suomen Yrittäjät

Mika Kuismanen Marja Vartiainen
pääekonomisti koulutusasioiden asiantuntija