Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

17.10.2003 klo 14:10
Lausunto

Valmisteverotuslain ja alkoholi- ja alkoholijuomaverosta annetun lain muuttaminen

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta
Verojaosto

Hallitus esittää alkoholiveron alentamista seuraavasti:

– väkevien juomien osalta 44 %
– ns. välituotteiden 40 %
– mietojen viinien 10 %
– oluen 32 %.

Suomen Yrittäjät pitää alkoholiverojen alentamisesitystä Suomen kannalta välttämättömänä uudistuksena. Tuontikiintiöiden ja aikarajoitusten poistaminen vuoden 2004 alusta merkitsee joka tapauksessa tuliaisjuomien kuljettamiseen muutoksia, joihin tulee viimeistään nyt reagoida alkoholiverotusta alentamalla. Ainakin seuraavaa kehitystä olisi muutoin odotettavissa

– autoilla tapahtuva myynti kasvaisi hallitsemattomasti, koska tuotavien juomalitrojen määrät matkaa kohden kasvavat merkittävästi,
– alkoholin hakumatkojen kannustimet toimisivat ilman autoa tapahtuvassa tuonnissa vahvimmin väkevien juomien suuntaan, millä olisi merkittäviä kielteisiä vaikutuksia myös kansanterveyden kannalta.

Em. vaikutusten osalta viittaamme erityisesti Stakesin sekä Suomen Hotelli- ja Ravintolaliiton selvityksiin (ks. Tuliaisalkoholin tuontikiintiöiden poistamisen vaikutuksista alkoholin kulutukseen ja verokertymään).

Ellei Suomen alkoholiverotusta sopeuteta kansainvälisen alkoholipolitiikan suuntaan, muutokset matkustajakäyttäytymisessä tuovat kielteisiä vaikutuksia myös alkoholialojen kuten ravintoloiden, kauppojen ja juomateollisuuden työllisyyteen alkoholin ostojen korvautuessa tuontijuomilla. Tämä merkitsisi myös merkittäviä verotulojen menetyksiä, joita ei veroja myöhemmin alennettaessa todennäköisesti enää saataisi takaisin.

Koska edellä mainittu kehitys tulee jossain määrin joka tapauksessa vahvistumaan Viron mutta myös Saksan ja Tanskan maantieteellisen läheisyyden vuoksi, etenkin oluen osalta tulee aktiivisesti seurata matkustajakäyttäytymistä ja tarvittaessa voimistaa valittua alennuslinjaa.

Anna Lundén
päälakimies
Suomen Yrittäjät