YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Työelämägallup: Etätyöt lisänneet työtyytyväisyyttä – puolet harkitsisi työpaikan vaihtoa, jos etätyöt evätään
Etätyöt ovat edelleen merkittävä osa suomalaisten arkea, sillä lähes puolet (46 prosenttia) työelämässä olevista on ollut etätöissä viimeksi kuluneen vuoden aikana. Kolme neljästä (74 %) haluaisi tehdä etätöitä jatkossa, ja puolet harkitsisi työpaikan vaihtoa, jos etätyöt eivät olisi mahdollisia. ”Etätyön tuoma työtyytyväisyys ja työn mielekkyys näyttävät yhä lisääntyneen. Sen sijaan työn itsenäisyys on vähentynyt, mikä viittaa siihen, että etätyötä johdetaan aiempaa enemmän. Se on tervetullutta”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.
Etätöiden tekeminen on yleisintä johtavassa asemassa toimivissa ja ylemmissä toimihenkilöissä sekä alempien toimihenkilöiden keskuudessa. Vähiten etätöitä tehdään työntekijöiden keskuudessa, kunnissa ja kuntien yhtiöissä.
”Etätyöt ovat tulleet jäädäkseen, vaikka niiden tekeminen on vähentynyt. Etätöitä tehdään edelleen laajasti ja etänä työskentelyllä koetaan olevan monia positiivisia vaikutuksia”, Pentikäinen sanoo.
Etätyön vaikutukset ovat pääosin myönteisiä. Työelämässä olevat raportoivat etätyön lisänneen eniten työtyytyväisyyttä (60 %), työn mielekkyyttä (51 %), työn itsenäisyyttä (50 %), työn tuottavuutta (47 %) ja oman työn hallintaa (46 %).
Etätyön tekeminen on myös vähentänyt stressiä (52 %), sairauspoissaoloja (52 %) ja perhearkeen liittyviä ongelmia (46 %). ”Myönteistä on, että etätyön aiheuttamat tekniset ja työarkeen liittyvät ongelmat sekä stressi ovat vähentyneet”, Pentikäinen sanoo.
Sairauspoissaolot ovat vastaajien mukaan hieman kasvaneet edellisestä mittauksesta, vaikka etätöiden koetaan yhä vähentävän niitä selvästi. Jopa yli puolet (52 %) arvioi etätöiden vähentäneen sairauspoissaoloja.
Työelämägallupin vastaajina oli 1 093 työelämässä olevaa, työntekijöitä, yrittäjiä ja työttömiä.
Työnantaja päättää, missä töitä tehdään
Suomen Yrittäjät kannustaa yrityksiä harkitsemaan etätyökäytäntöjä tapauskohtaisesti, koska ne lisäävät tutkitusti työtyytyväisyyttä ja työn mielekkyyttä.
”Viime kädessä työnantaja ratkaisee, missä ja miten töitä tehdään. Etätyöt eivät sovi kaikkiin työtehtäviin eivätkä kaikille työpaikoille. Usein varsinkin pienissä yrityksissä, kunnissa ja hyvinvointialueilla etätöitä on vaikea tai mahdoton tehdä”, Pentikäinen muistuttaa.
Suomen Yrittäjät on laatinut ohjeistuksen siitä, mitä työnantajan on huomioitava, kun yrityksessä tehdään etätöitä.
Työelämässä koetaan, että oma työnantaja suhtautuu etätöihin myönteisesti.
”Vaikuttaa siltä, että etätöitä on opittu tekemään. Esimerkiksi työajan hallinta sekä työn ja vapaa-ajan erottamisen taito ovat lisääntyneet”, Pentikäinen arvioi.
Näin kysyttiin:
Kyselyn toteutti Verian Suomen Yrittäjien toimeksiannosta 5. – 11.6.2025. Vastaajina oli 1 093 työelämässä mukana olevaa (palkansaajat, yrittäjät, työttömät ja lomautetut). Vastaajat olivat 18–69-vuotiaita suomalaisia. Aineisto edustaa kohderyhmän työelämässä mukana olevia suomalaisia. Tulosten luottamusväli kokonaistuloksen osalta on 3,0 prosenttiyksikköä suuntaansa 50 prosentin tulostasolla.
Kesäkuussa 2025 vastaajilta kysyttiin: “Oletko ollut etätöissä viimeisen 12 kuukauden aikana?”. Aikaisempina vuosina (2020–2024) kysymys esitettiin muodossa: “Oletko ollut etätöissä?”.
Tutustu tuloksiin paremmin tästä.
Lisätietoja: toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, mikael.pentikainen@yrittajat.fi, 040 504 1944, Suomen Yrittäjät