Artem Goutsoul (vas.) ja Anton Goutsoul. Kuva: Tapio Auvinen.
7.12.2022 klo 18:30
Tiedote

Ukrainalaisten omistama perheyritys Enkora Oy vei voiton Vuoden maahanmuuttanut yrittäjä -kilpailussa 

Vuoden maahanmuuttanut yrittäjä -kilpailun ovat voittaneet Vassili Goutsoul ja hänen kaksi poikaansa Artem Goutsoul ja Anton Goutsoul. Perhe muutti Suomeen 1990-luvulla. Kunniamaininnan sai yksinyrittäjä Ruth Francon Lin Psychological Services Oy:stä. Suomen Yrittäjät järjesti kilpailun neljättä kertaa yhdessä työeläkeyhtiö Elon kanssa. Elo palkitsee voittaneen yhteensä 5 000 euron summalla. Kisaan ilmoitettiin 44 ainutlaatuista yrittäjää ympäri Suomen. Palkintoraadin haastavana tehtävänä oli valita joukosta yksi voittaja.

Kilpailun tavoitteena on tuoda esille maahanmuuttaneita yrittäjiä ja heidän merkitystään elinkeinoelämälle ja suomalaiselle yhteiskunnalle. Voittaja julkistettiin Suomen Yrittäjien Business Unplugged -tapahtumassa keskiviikkona 7.12.2022 Helsingissä. 

Vahva liiketoimintaosaaminen ja pitkäjänteinen tekeminen toivat voiton  

Goutsoulit johtavat yhdessä asiakaspalvelun järjestelmäratkaisuja tarjoavaa it-yritystä Enkora Oy:tä, jonka kautta esimerkiksi kunnat ja yritykset voivat yhdistää ohjelmistokomponentteihin erilaisia tukevia laitteistoja, esimerkiksi kulunvalvontaan tai asiakkaiden itsepalveluun liittyen.  

Suurin osa suomalaisista on käyttänyt Enkoran tuotteita jossain vaiheessa, sillä yrityksen kädenjälki näkyy muun muassa uimahalleissa, kuntosaleissa, sairaaloissa ja yliopistoissa ympäri maan.  

“Yrittäjän polulle lähteminen oli meille luonteva valinta. Kun aloitimme yritystoiminnan, tavoitteena oli tuoda markkinoille jotain aidosti uutta ja innovatiivista. Idea kannatti ja tänä päivänä olemme ylpeitä luomastamme yrityskulttuurista ja toimintamme etiikasta. Kiitämme Suomen Yrittäjiä ja Eloa tästä kunniasta ja aiomme lahjoittaa saamamme palkintorahan Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:lle”, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Anton Goutsoul. 

Yrityksen perustajat ovat joutuneet ponnistelemaan voittaakseen asiakkaidensa luottamuksen perinteisellä ja suljetulla toimialalla sekä edenneet sinnikkäästi kohti tavoitteittaan. Enkora tekee kannattavaa kasvua, työllistää 40 työntekijää ja toimii johtajana usealla markkina-alueella.  

Tuomaristo oli vaikuttunut yrittäjien yhdessä tekemisen kulttuurista, pitkäjänteisestä ja suunnitelmallisesta työskentelystä asiakkaidensa kanssa sekä siitä, että Anton, Artem ja Vassili ovat lähteneet rohkeasti ja hyvällä menestyksellä mukaan julkisiin hankintakilpailuihin.   

Katso video voittajista täällä.

Enkora Oy: 
Perustettu: 2006  
Liikevaihto: 4,3 miljoonaa  
Henkilöstö: 40 
Kotipaikkakunta: Helsinki 

Ruth Franco, Lin Psychological Services Oy:stä kunniamaininta  

Ehdokkaiden joukosta nousi esiin myös yrittäjä Ruth Franco, jonka tuomaristo päätti palkita kunniamaininnalla. Lin Psychological Services Oy on Francon yksin pyörittämä yritys, joka tarjoaa mielenterveyspalveluita myös englannin ja espanjan kielillä erityisesti maahanmuuttaneille.  

”Yrittäjyys on joskus ainoa ja usein paras tapa maahanmuuttaneille työskennellä niissä ammateissa, joihin heidät on koulutettu, ja varmistaa heille riittävät työolot ja samalla tarjota tarvittavia palveluja ja asiantuntemusta muille. Jos uskot, että sinulla on toteuttamiskelpoinen idea, niin kannattaa löytää kaikki tarvittava tuki ideasi toteuttamiseen!”, kannustaa Ruth Franco. 

Franco on toiminut alalla jo 15 vuotta ja koki vastoinkäymisiä aloittaessaan yrittäjätaivaltaan sekä muuttaessaan toiminimensä osakeyhtiöksi. Terveydenhuollon Oikeusturvakeskuksella (nykyinen Valvira) kesti kolme vuotta tunnustaa Francon psykologin tutkinto ja odotusajan hän käytti suomen kielen opettelemiseen. Franco kouluttautui myös psykoterapeutiksi, jotta hänen asiakkaansa voisivat hyödyntää valtion myöntämän Kela-korvauksen.  

Suomessa on tarve monikielisille terapia- ja mielenterveyspalveluille ja tämä tarve tulee tulevaisuudessa kasvamaan. Francon kaltaisia toimijoita tarvitaan lisää.  

Tuomaristo vaikuttui Francon periksiantamattomasta työstä ja aidosta välittämisestä, jota hän osoittaa asiakkaitaan kohtaan. Lin Psychological Services on pioneeritoimija Suomessa.  

Lin Psychological Services Oy: 
Perustettu: toiminimi vuodesta 2008, osakeyhtiö vuodesta 2021 
Liikevaihto: 100 000   
Henkilöstö: yksinyrittäjä 
Kotipaikkakunta: Helsinki

Ruth Franco, Lin Psychological Services Oy. Kuva: Tapio Auvinen.
Palkintoraati 

Palkintaraatiin kuuluivat Suomen Yrittäjien maahanmuuttaneiden yrittäjien verkoston puheenjohtaja Pamela Spokes, vuoden 2021 voittaja Ivan Ore, Työeläkeyhtiö Elon markkinointijohtaja Joni Tikkanen ja Suomen Yrittäjien hallituksen varapuheenjohtaja Jenni Parpala.   

Viime vuosien voittajiin voi tutustua täällä.  

Yhteyshenkilö  
Verkostopäällikkö Aicha Manai, p. 044 555 3220, aicha.manai@yrittajat.fi, Suomen Yrittäjät 

Muita kiinnostavia aiheita