Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
20.4.2022 klo 08:10
Tiedote

Yrittäjägallup: Ay-liike on yritysten mielestä suuri investointien jarru – ”On ennen kaikkea suomalaisen duunarin etu, että Suomeen investoidaan”

Eniten investointihalukkuutta Suomeen vähentävät Venäjän toiminta, ay-liikkeen toiminta ja energian hinta, osoittaa Yrittäjägallup. Yritysten investointihalukkuutta Suomeen lisäävät toimiva logistiikka ja viranomaisten luotettavuus. – On erittäin surullista, että ay-liike heikentää yritysten investointihalukkuutta Suomeen. On ennen kaikkea suomalaisen duunarin etu, että maahan investoidaan, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Yrittäjistä sanoo.

Voimakkaimmin yritysten investointihalukkuutta Suomeen lisäävät toimiva logistiikka, verojärjestelmän ennakoitavuus sekä pääomamarkkinoiden toimivuus. Eniten positiivisia mainintoja saa viranomaisten luotettavuus (39 prosenttia yrityksistä).

– Nämä vahvuudet tuovat Suomelle tällä hetkellä arvokasta kilpailuetua investointien näkökulmasta. Niitä on sitä suuremmalla syyllä vaalittava, Pentikäinen sanoo.

Tuloksista ilmenee, että isommissa yrityksissä ay-liike on merkittävin investointien jarru.

Näin arvioi kaikkiaan 46 prosenttia yrityksistä. Venäjän toiminnan investointien hidasteeksi vastaa 48 prosenttia ja energian hinnan 49 prosenttia yrityksistä.

– On surullista ja harmillista, että ay-liikkeen toiminta heikentää yrittäjien silmissä yritysten investointihalukkuutta Suomeen. Ay-liikkeen pitäisi olla investointien houkuttelija eikä este.

– Moni kantaa suurta huolta myös energian hinnasta, holtittomasti kasvavasta julkisesta velasta ja työvoiman hinnasta. Rajusti kasvava julkinen velka huolestuttaa erityisesti teollisuudessa.

– Kun maailmalla on myräkkä, meidän pitää laittaa omat asiamme kuntoon, kun Venäjän toimintaan emme voi vaikuttaa. Valitettavasti tällä hetkellä näkyvillä on paljon huonoja merkkejä.

– Ay-liike päättää itse oman linjansa. Toivon, että tämä tulos johtaa ay-liikkeen sisällä itsekriittiseen oman toiminnan arviointiin. On ennen kaikkea suomalaisen duunarin etu, että Suomeen investoidaan.

Aihetta kysyttiin nyt ensi kertaa Suomen Yrittäjien Yrittäjägallupissa.

Yrittäjägallupin toteutti tutkimuslaitos Kantar. Tutkimuksen haastattelut tehtiin 1.–11.4.2022. Tutkimukseen vastasi 1 033 pk-yrityksen edustajaa. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta +- 3,1 prosenttiyksikköä. 

Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.

Lisätietoja: Mikael Pentikäinen, toimitusjohtaja, 040 5041944, mikael.pentikainen@yrittajat.fi, Suomen Yrittäjät 

Muita kiinnostavia aiheita