Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
3.1.2022 klo 11:59
Tiedote

Yrittäjägallup: Joka viidennellä yrityksellä kielitaito estää ulkomaisen työvoiman palkkauksen

Puutteellinen kielitaito vaikeuttaa joka viidennellä yrityksellä ulkomaisen työvoiman palkkaamista, tuore Yrittäjägallup kertoo. Riittävä kielitaito on 73 prosentilla yrityksiä. ”Tämä on realiteetti: ulkomaista työvoimaa tarvitaan, mutta se on vain osaratkaisu”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäi-nen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Toisaalta kolme neljästä yrityksestä ei edes aio palkata ulkomaista työvoimaa. Yli kymmenen henkeä työllistävistä ja teollisuusyrityksistä noin kolmannes on kuitenkin palkkaamassa.

Ulkomaista työvoimaa on tällä hetkellä joka kymmenessä yrityksessä. Yli kymmenen työllistävistä ulkomaisia työntekijöitä on 38 prosentissa ja teollisuudessa 27 prosentissa.

”Suomi ei tule toimeen ilman ulkomaista työvoimaa. Sen saamista tulee helpottaa. Samaan aikaan pitää nähdä, että meillä on kotimaassakin liki puoli miljoonaa ihmistä joko työttöminä tai työvoiman ulkopuolella. Heitä pitää saada töihin”, Pentikäinen sanoo.

Esimerkiksi 25–59-vuotiaita on työvoiman ulkopuolella lähes 320 000 henkilöä.

”Tämä on valtava määrä. Heitä pitää saada työmarkkinoille. Se vaatii muun muassa nopeita muutoksia sosiaaliturvaan. Työn vastaanottamisen kannustimia pitää lisätä”, Pentikäinen sanoo.

Kolme neljästä sanoo kielitaidon riittävän yhteistyöhön

Yrittäjistä 75 prosenttia kertoo, että oma kielitaito riittää yhteistyöhön ulkomaisen työvoiman kanssa. 19 prosenttia kokee, ettei se riitä. Eniten riittämätöntä kielitaitoa on rakentamisessa.

”Moni on yrittäjänä vähäisellä koulutuksella. Se näkyy kielitaitohaasteina”, Pentikäinen sanoo.

Yrittäjät käyttävät ulkomaisen työvoiman kanssa eniten englantia (89 prosenttia), suomea (74 prosenttia), ruotsia (34 prosenttia) ja saksaa (10 prosenttia).

Kantar selvitti aihetta Suomen Yrittäjien toimeksiannosta marras-joulukuussa. Tutkimuksessa haastateltiin 1 047 yrittäjää ja yrityksen edustajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on kokonaistuloksen osalta +-3,1 prosenttiyksikköä. 

Tutustu Yrittäjägallupin tuloksiin tarkemmin tästä.

Lisätietoja: Mikael Pentikäinen, toimitusjohtaja, 040 504 1944, mikael.pentikainen@yrittajat.fi 

Muita kiinnostavia aiheita