2.7.2024 klo 06:00
Tiedote

Yrittäjägallup: Pk-yritysten työvoimapula on hellittänyt 

Osaajapula on alimmillaan sitten vuoden 2020 alun, kertoo tuore Yrittäjägallup.

Työvoimapula on hellittänyt selvästi, kertoo tuore Yrittäjägallup. 32 prosenttia Yrittäjägallupiin vastanneista pk-yrityksistä kertoo, että niillä on ollut vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa. Määrä on alimmillaan Yrittäjägallupien aikana sitten tammikuun 2020. 

Vielä huhtikuussa 2024 37 prosenttia pk-yrityksistä raportoi vaikeuksista löytää osaavaa työvoimaa. Tammikuussa 2020 osuus oli 46 prosenttia. 

Yrittäjägallupiin vastasi 3.–12. kesäkuuta 1 080 mikro- ja pk-yritysten edustajaa. 

Hankalinta yli 10 työllistävillä ja teollisuudessa 

Eniten vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa on yli kymmenen työllistävissä yrityksissä (57 prosenttia vastaajista) ja teollisuudessa (50 prosenttia). Alueellisesti vaikeuksia on vähiten Uudellamaalla. Juuri tällä hetkellä rekrytointivaikeuksista raportoi joka viides pk-yritys. 

– Tuloksissa näkyy selkeästi työmarkkinoiden ja yritysten tilanteen pehmentyminen. Kun markkinat eivät vedä, työvoimaa tarvitaan vähemmän. Toisaalta heikentyneestä tilanteesta huolimatta joka kolmannella yrityksellä on ollut vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa ja juuri nyt työvoimaa tarvitsisi joka viides yritys. Erityisesti ongelmia on teollisuudessa, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo. 

– Siksi yritykset odottavat määrätietoisia toimia, jotka kannustavat töihin ja helpottavat työnantajayrityksiä ottamaan ihmisiä töihin. Myös työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan. 

Osaajapula on monelle kasvun este 

Osaavan työvoiman puute on ollut kasvun este 22 prosentille yrityksistä. Myös tämä osuus on pienin sitten tammikuun 2020, jolloin asiaa kysyttiin ensimmäisen kerran Yrittäjägallupissa, ja osuus oli korkeimmillaan (30 prosenttia). 

Osaavan työvoiman puute on ollut kasvun este eniten yli kymmenen henkilöä työllistäville yrityksille (41 prosenttia) ja teollisuusyrityksille (38 prosenttia). Alueellisesti työvoimapula on rajoittanut kasvua useimmiten Itä-Suomessa (31 prosenttia). 

Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä. 

Näin kysyttiin   
Yrittäjien Verianilla teettämään tutkimukseen vastasi 1 080 pk-yritysten edustajaa 3.−12.6.2024.    
Tutkimustulosten luottamusväli on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.    

Lisätiedot: Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, 040 504 1944