Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
29.12.2021 klo 12:00
Tiedote

Yrittäjägallup: Yrittäjät haluavat yhdistää työeläkeyhtiöitä

Yrittäjät haluavat yhdistää työeläkeyhtiöitä. 55 prosenttia yrittäjistä tehostaisi järjestelmää yhtiöitä yhdistämällä, vain 10 prosenttia vastustaa, kertoo Yrittäjägallup. ”Sivukulujen kasvu syö yritysten kilpailukykyä. Eläkemaksut ovat tärkein sivukulu, ja ne ovat kasvamassa vauhdilla. Eläkejärjestelmää pitää tehostaa nopeasti”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Yrittäjistä sanoo.

Yrittäjistä 66 prosenttia pitää eläkemaksuja liian suurina. Eniten niitä pidetään liian suurina teollisuudessa ja pienissä työnantajayrityksissä. 

”Työeläkeyhtiöiden palvelut ovat laadukkaita, mutta järjestelmä on tehoton, kuten kansainväliset raportit ja vertailut osoittivat. Yhtiöiden määrää pitää vähentää järjestelmän tehostamiseksi”, Pentikäinen sanoo. 

Yrittäjistä 30 prosenttia keventäisi eläkeyhtiöiden vakavaraisuussäännöksiä suurempien tuottojen mahdollistamiseksi, mutta saman verran on muutosta vastaan. 40 prosenttia ei osaa sanoa. 

”Vakavaraisuussääntely on monimutkaista. Asiaa pitää kuitenkin edistää, koska sillä on iso vipu eläkejärjestelmän tuottoihin”, Pentikäinen sanoo. 

Yrittäjät kannattavat työmarkkinajärjestöjen vallan vähentämistä eläkeyhtiöissä. 69 prosenttia sanoo, että järjestövaltaa yhtiöissä pitää vähentää ja vain kuusi prosenttia vastustaa. 

”Eläkeyhtiöt ovat olleet järjestöjen temmellyskenttä. Hallinnossa on epäterveitä piirteitä. Siellä on paljon hyväpalkkaisia hallintopaikkoja. Tämä on vaikuttanut siihen, ettei sen tehokkuudesta ole haluttu huolehtia”, Pentikäinen arvioi. 

Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä

Kantar selvitti Yrittäjägallupissa asiaa Suomen Yrittäjien toimeksiannosta marras-joulukuussa. Tutkimuksessa haastateltiin 1047 yrittäjää ja yrityksen edustajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on kokonaistuloksen osalta +-3,1 prosenttiyksikköä. 

Lisätietoja: Mikael Pentikäinen, toimitusjohtaja, 040 504 1944, mikael.pentikainen@yrittajat.fi 

Muita kiinnostavia aiheita